Alegerile din PDL, care au blocat activitatea Parlamentului şi au ţinut ocupat tot Guvernul în ultimele luni, vor avea loc, în sfârşit, mâine. Boc sau Blaga? Răspunsul la această întrebare este aşteptat de toată suflarea politică, pentru că, în funcţie de rezultate, se vor reface calculele şi strategiile pentru alegerile de anul viitor.
Mai precis, dacă Emil Boc câştigă din nou preşedinţia PDL, este de aşteptat, conform informaţiilor vehiculate în partid, ca el să-şi dea demisia din fruntea Guvernului, conform promisiunii pe care i-a făcut-o lui Traian Băsescu. Potrivit înţelegerii dintre cei doi, Boc s-a angajat că va demisiona din funcţia de prim-ministru, dar numai după ce i se va garanta funcţia de şef al partidului. Dacă Boc demisionează, întreg Guvernul va fi considerat demis şi vor începe noi negocieri şi consultări între Traian Băsescu şi partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi instalarea unui nou guvern. Traian Băsescu şi-ar putea acum pune în aplicare ideea premierului tehnocrat, cea care a fost refuzată de PDL la începutul acestui an.
Totodată, victoria lui Boc ar putea antrena, potrivit unor scenarii lansate pe piaţă, o ruptură în interiorul PDL. Gruparea Blaga, marginalizată şi nemulţumită, ar putea pleca din partid, pentru a forma un alt partid sau pentru a se alătura unei construcţii politice deja existente. De altfel, social-democraţii au anunţat deja că 15 parlamentari PDL şi-au manifestat dorinţa de a trece la PSD dacă Vasile Blaga va pierde votul de mâine.
În oricare dintre aceste variante, reconfirmarea lui Emil Boc ca preşedinte al PDL va bate în cuie izolarea politică a partidului, el şi echipa sa fiind declaraţi complet indezirabili de către liderii Opoziţiei.
În varianta în care Vasile Blaga va deveni preşedintele partidului, este de aşteptat ca strategia politică a PDL să se schimbe radical, cunoscut fiind faptul că fostul ministru de Interne este un negociator şi partener apreciat de către cei din Opoziţie. Se vehiculează chiar posibilitatea ca, sub conducerea lui Vasile Blaga, PDL să iasă de la guvernare, sau să susţină chiar un eventual vot pentru suspendarea preşedintelui în Parlament. Victoria lui Blaga ar fi însă o mare înfrângere a Elenei Udrea, atât Blaga cât şi Sorin Frunzăverde, cel care vizează funcţia de primvicepreşedinte al partidului, intenţionând ca, în cazul în care vor avea putere de decizie, să o scoată pe aceasta din Guvern.
Alegerile vor avea loc sâmbătă şi duminică, la Palatul Parlamentului. Sâmbătă va fi ales preşedintele PDL, dintre cei trei candidaţi, Vasile Blaga, Emil Boc şi Toader Paleologu, acesta din urmă fiind considerat nu numai outsider ci şi un element de "culoare" al Convenţiei Naţionale. Duminică vor fi aleşi primvicepreşedinţii, vicepreşedinţii, secretarul general şi secretarii pe regiuni şi cei executivi, peste 90 de candidaţi fiind înscrişi pentru toate aceste funcţii. Preşedintele Comisiei pentru organizarea Convenţiei Naţionale a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, că partidul l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la Convenţia Naţională din 14 mai, arătând că şeful statului nu a dat încă un răspuns. Nici când a fost întrebat marţi seara la TVR dacă va participa la congresul PDL, şeful statului nu a dat un răspuns clar. "Rămâne de văzut", a spus Băsescu. E de aşteptat ca şeful statului să dea un răspuns pe ultima sută de metri.
Pentru că cele două tabere s-au suspectat şi acuzat reciproc de intenţie de influenţare sau fraudare a votului, procedura de vot va fi una foarte complicată, pe grupe de câte trei organizaţii judeţene, în ordinea alfabetică a numelor delegaţilor. Totodată, urnele vor fi din sticlă transparentă şi vor fi supravegheate de câte un reprezentant al fiecăruia dintre cei 3 candidaţi, şi votul va fi înregistrat video.
După votul de sâmbătă, Vasile Blaga şi Emil Boc se vor întâlni într-o şedinţă de negociere în care îşi vor împărţi funcţiile de primvice şi vicepreşedinte, în funcţie de ponderea voturilor obţinute de fiecare dintre ei. De-abia după această împărţire se va vota efectiv duminică pentru aceste funcţii, numărătoarea voturilor devenind astfel extrem de complicată.
Lista candidaţilor pentru conducerea PDL
Marii absenţi din cursa pentru funcţiile de conducere ale PDL sunt: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Liviu Negoiţă, Gheorghe Falcă, Valeriu Stoica şi Teodor Stolojan.
Preşedinte:
1. Emil Boc
2. Vasile Blaga
3. Theodor Paleologu
Prim-vicepreşedinte:
1. Roberta Alma Anastase
2. Cristian Boureanu
3. Gheorghe Flutur
4. Sorin Frunzăverde
5. Constantin Ostaficiuc
6. Teodor Baconschi
7. Theodor Paleologu
Secretar general:
1. Cezar Preda
2. Ioan Oltean
3. Sulfina Barbu
Vicepreşedinţi:
1. Gheorghe Albu
2. Ion Ariton
3. Theodor Baconschi
4. Viorel Riceard Badea
5. Mircea Banias
6. Sulfina Barbu
7. Gabriel Berca
8. Anca Boagiu
9. William Brânză
10. Costică Canacheu
11. Cătălin Croitoru
12. Dorin Florea
13. Daniel Funeriu
14. Mircea Hava
15. Traian Igaş
16. Dănuţ Liga
17. Monica Macovei
18. Marian Jean Marinescu
19. Ioan Oltean
20. Theodor Paleologu
21. Petru Filip
22. Mihaela Popa
23. Florin Popescu
24. Cezar Preda
25. Silviu Prigoană
26. Radu F. Alexandru
27. Romeo Raicu
28. Marian Rasaliu
29. Cristian Rădulescu
30. George Scripcaru
31. Mihai Stănişoară
32. Mihaela Şandru
33. Gheorghe Ştefan
34. Victor Tarhon
35. Mircea Toader
36. Raluca Turcan
37. Elena Udrea
38. Darius Vâlcov
39. Sever Voinescu
Secretar general pe regiuni:
Vest:
1. Lucian Bode
2. Simion Iancu
3. Alin Popoviciu
Moldova:
1. Gabriel Berca
2. Marius Rogin
Sud:
1. Gheorghe Albu
2. Bogdan Cantaragiu
3. Ştefan Pirpiliu
4. Florin Popescu
Secretari executivi:
1. Mircea Andrei
2. Nicolae Anghel
3. Ion Ariton
4. Riceard Badea
5. Adrian Bădulescu
6. William Brânză
7. Nicolae Ciucă
8. Cătălin Croitoru
9. Florin David
10. Constantin Dumitriu
11. Dorin Florea
12. Daniel Humeniuc
13. Traian Igaş
14. Ion Neli
15. Dănuţ Liga
16. Marian Jean Marinescu
17. Liuţă Mihalea
18. Călin Murg
19. Răzvan Murgeanu
20. Brânduşa Novac
21. Theodor Paleologu
22. Nicuşor Păduraru
23. Mihaela Popa
24. Marian Rasaliu
25. Cristache Rădulescu
26. Cristian Rădulescu
27. Mihaela Şandru
28. Gheorghe Ştefan
29. Victor Tarhon
30. Mircea Toader
31. Cristina Trăilă
32. Raluca Turcan
33. Iulian Vladu