x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Femeile înstărite din spatele aleşilor

Femeile înstărite din spatele aleşilor

de Adrian Ilie    |    05 Aug 2015   •   23:54
Femeile înstărite din spatele aleşilor
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE

Se spune că în spatele fiecărui bărbat stă o femeie puternică. În cazul a câtorva zeci de parlamentari stau nevestele lor ce se îngrijesc ca gospodăria să fie prosperă întrucât soţii lor aduc mai puţini bani în casă, dar îşi proptesc mândri în piept insigna de parlamentar. În multe cazuri, diferenţa de venit dintre soţul deputat sau senator şi soţie este net în favoarea acesteia, lucru vala¬bil şi în cazul unor miniştri.

Victor Ponta a fost ironizat deseori privind accesele sale de dedublare a personalităţii, când deputat, când premier. Îm-preună, cele două personalităţi ale sale au câştigat în 2014 74.000 de lei. Unica personali¬tate a soţiei, europarlamentarul Daciana Sârbu, a câştigat tot 74.000, dar de euro. Lucrurile stau la fel şi pentru Crin Anto¬nescu, consort al europarlamentarului Adina Vălean: 66.000 de lei faţă de 76.000 de euro ai nevestei. Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, tot în nevastă îşi pune nădejdea pentru banii în casă întrucât Violett Blaga adună într-un an de la o firmă farmaceutică 87.000 de lei, faţă de cei 59.000 ai soţului. În general, un parlamentar fără funcţie de conducere în una dintre cele două Camere a avut un venit total pe anul 2014 de până la 60.000 lei. Unii dintre ei au câştigat bani şi din alte activităţi, precum avocatura sau acti¬vitatea didactică, sau din dividendele firmelor. Pentru 12 senatori şi 42 de deputaţi asta înseamnă că aduc mai puţini bani în casă decât soţiile. Cezar Preda (PNL) câştigă de circa 10 ori mai puţin decât soţia Jeanina Preda, ce se ocupă de firmele familiei. De altfel, probabilitatea ca un parlamentar să primească bani de buzunar de la soție e mai mare în cazul celor de la PNL, mulţi dintre ei fiind liberali pe spezele nevestelor. Pe de altă parte, unele îşi datorează bunăstarea financiară soţilor.

Nevestele finanţiste
Laura Atanasiu, soţia prim-vicepreşedintelui PNL Teodor Atanasiu, a fost multă vreme subordonata acestuia în diver¬sele funcţii pe care le-a ocupat, iar acum are un venit anual de 75.000 de lei. Soţia lui Mihai Voicu este Claudia Benchescu, ce câştigă 214.000 de lei pe an la Autoritatea pentru Suprave¬ghere Financiară, instituţie căreia i s-a dus duhul pentru faptul că este populată de tot felul protejaţi politici. Şi soţia lui Dan Motreanu (PNL) este consi¬lier la ASF şi câştigă 157.000 de lei pe an.

Guvernul întreținuților
Pe lângă premierul Ponta, mai sunt miniştri ce câştigă mai puţin decât soţiile. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, are un venit de peste două ori mai mic decât al nevestei procuror, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu este depăşit de soţie cu 14.000 de lei anual. În schimb, Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, are un venit de aproape trei ori mai mare decât soţul.

Şi cu funcţii, şi cu bani
În Camera Deputaţilor, sunt 15 femei care câştigă mai mult decât soţul, unele dintre ele obţinând venituri şi din alte părţi. De exemplu, Miron Mitrea a rămas fără mandat şi acum trăieşte în penitenciar din banii statului, însă soţia Manuela, tot deputat PSD, a obţinut 370.000 de lei din activitatea notarială. Claudia Boghicevici (PNL) şi-a rotunjit veniturile până la 70.000 de lei, predând la Universitatea „Aurel Vlaicu”, în timp ce soţul are un venit de şapte ori mai mic. Sonia Drăghici (PSD) ajunge la 150.000 anual, dintre care 60.000 de lei de la Camera Deputaților și restul de la Universitatea din Oradea, de 7,5 ori mai mult decât obţine soţul pensionar.
 

×