x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FORMAREA GUVERNULUI / PSD trage spre PD-L

FORMAREA GUVERNULUI / PSD trage spre PD-L

de Lavinia Dimancea    |    04 Dec 2008   •   00:00
FORMAREA GUVERNULUI / PSD trage spre PD-L

PSD vede, începând de ieri, portocaliu. Social-democraţii sunt decişi să bată la poarta PD-L pentru formarea Guvernului, punând pe margine varianta cu PNL. Până şi Viorel Hrebenciuc, susţi­nător al formulei PSD-PNL, a dat înapoi.



Ziua de ieri a început la PSD cu o schimbare totală de macaz. Dacă în urmă cu o zi în cărţile social-demo­craţilor existau atât varianta de guverna­re cu PNL, cât şi cea cu PD-L, ieri s-a auzit din toate părţile Guvern cu PD-L. Chiar şi Viorel Hrebenciuc, adept, alături de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, al unei apro­pieri de liberali, a bătut în retragere. "Simt o alianţă fezabilă PSD-PD-L. E mai sigură, că sunt 70% din voturi", spunea ieri-dimineaţă negociatorul din umbră al pesediştilor. Imediat după el, mai mulţi lideri ai partidului au strigat în cor ace­laşi lucru. A făcut-o vicepreşedintele Li­viu Dragnea, în opinia căruia "o dis­cuţie aşezată cu PNL, cu fiecare oră care trece, are din ce în ce mai puţine şanse". Apoi, vicepreşedintele Ilie Sârbu. "Se contu­rează tot mai mult ideea unei coaliţii cu PD-L, pe care o considerăm cea mai po­trivită. Majoritatea liderilor PSD din teritoriu consideră că, în condiţiile actuale de criză, e nevoie cât mai rapid de un Guvern şi un Parlament cu o majoritate puternică pentru a putea lucra", a spus Sârbu, avansând chiar teoria că, în cazul în care se ajunge la concluzia că PSD trebuie să renunţe la pretenţia ca Mircea Geoană să fie numit premier, şi PD-L trebuie să renunţe la numirea lui Theodor Stolojan. Şi, nu în ultimul rând, a venit o declaraţie de susţinere din partea lui Miron Mitrea, "purtător de cuvânt" al grupării din care fac parte Radu Mazăre, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, mai nou susţinători ai apropierii de PD-L: "În acest moment este mai probabilă o alianţă PSD-PD-L decât una PSD-PNL", deşi nu este "bătută în cuie".

SCENARII PSD-PD-L

De altfel, despre Miron Mitrea se spune că ar fi artizanul negocierilor cu PD-L, iar presei i-au fost furnizate, pe surse, amănunte despre discuţiile care ar fi fost purtate între cele două părţi. Astfel, potrivit Mediafax, în cadrul tatonărilor de până acum, democrat-liberalii ar fi avansat propunerea ca Mircea Geoană să fie preşedinte al Senatului, iar Guvernul PSD-PD-L să fie făcut eventual pe câte doi ani, condus pe rând de cele două partide. Miron Mitrea (care s-a arătat interesat şi de postul de şef al Senatului) ar fi urmat, conform unor discuţii iniţiale, să fie de­semnat premier dacă PSD câştigă alege­ri­le, iar Vasile Blaga în cazul în care PD-L este câştigător. Sursele citate susţin însă că această discuţie nu a fost finaliza­tă, PSD şi PD-L neajungând la un acord. Există însă şi o altă variantă care circulă în rândul social-democraţilor, şi anume că premierul, în cazul unei înţelegeri între cele două formaţiuni, va fi din rân­dul democrat-liberalilor, această op­ţiune fiind deja "anunţată" de preşedintele Traian Băsescu.
Liderii PSD spun însă că nimic nu este deocamdată sigur, negocie­rile sunt încă la început şi certă este doar tendinţa tot mai generală din interiorul partidului de a merge cu PD-L.

LIBERALII, CU PRETENŢII
Deşi nu abandonată total, varianta cu PNL este luată tot mai puţin în calcul, social-democraţii fiind deranjaţi de pretenţiile liberalilor şi de încăpăţânarea acestora de a-l impune pe Tăriceanu premier. Oricum, variantele pe care PSD va merge au fost discutate ieri într-o şedinţă a liderilor partidului, ce a avut loc după tot acel val de declaraţii pro-PD-L, la aceasta participând şi şefii judeţeni de­veniţi fani pedelişti – Mazăre, Oprişan şi Nicuşor Constantinescu. Concluzia anun­ţată oficial a fost aceea că Mircea Geoană a primit mandat să înceapă discuţiile cu partidele politice intrate în Parlament, care să conducă la o "stabilitate parlamentară importantă" pentru viitorul Guvern. Dacă nu poate obţine ce şi-a propus, atunci PSD va rămâne în Opoziţie. De altfel, acesta a fost şi moto-ul de ieri al mai multor lideri ai PSD: guvernare cu PD-L sau Opoziţie. Numai Ion Iliescu şi Adrian Năstase au spus "guvernare cu PNL sau Opoziţie".

În cazul în care negocierile vor conduce la o formulă de guvernare în care este prins şi PSD, va fi convocat, potrivit lui Geoană, Comitetul Executiv Central, pentru a se lua decizia prin vot. Liderul social-democrat nu a dat alte detalii despre mandatul primit şi despre negocieri, însă Mitrea l-a completat arătând că liderii partidului au decis să demareze negocieri atât cu PD-L, cât şi cu PNL. Mitrea a reiterat şi după şedinţă că, în condiţiile în care PNL nu renunţă la condiţia "inacceptabilă" de a-şi impune un premier propriu, PSD "nu are ce negocia" cu PNL, "în acest moment", iar el îşi menţine opinia personală  că partidul ar trebui să se alăture la guvernare PD-L.

Război Geoană – Mitrea

Mircea Geoană este candidatul oficial pentru funcţia de premier, iar Miron Mi­trea, cel nominalizat pentru acest post în discuţiile PSD-PD-L.
Mircea Geoană apare în calculele pentru preluarea şefiei Senatului, dar şi Mi­ron Mitrea este interesat de această func­ţie. Pe fundalul acestor informaţii, a apă­rut ieri conflictul dintre cei doi pesedişti, pornind de la ideea convocării unui congres extraordinar care să aleagă o nouă conducere. Această teorie a fost lansată de Mitrea, care a arătat că, potrivit Statu­tu­lui PSD, după alegeri, conducerea parti­dului îşi depune mandatul, se organi­zea­ză Congres şi "se alege o altă conducere". "Ştiţi foarte bine că statutul partidului spu­ne că după alegeri parlamentare, conducerea îşi depune manda­tul, se face un Congres şi se alege o altă conducere", a declarat Mitrea. Geoană l-a contrazis însă pe fostul secretar general al PSD, spu­nând că în nici un caz nu se prefigurează convocarea unui Congres al partidului în perioada urmă­toare. "Am câştigat alege­ri­le, va trebui să ducem şi partidul la gu­ver­nare. După aceea putem să discutăm şi despre lec­ţiile acestei campanii, despre modul în care a fost gestionată", s-a apă­rat Geoană, întrebat fiind dacă îşi va de­pune mandatul de preşedinte, aşa cum spunea Mi­trea. Cu toate acestea, înainte de alegeri, liderul PSD se angaja că dacă nu va reuşi să determine intrarea PSD la guvernare şi să obţină funcţia de premi­er, îşi va depune mandatul. Ion Iliescu a declarat şi el că este firesc ca, după alege­rile parlamentare, să fie convocat un Congres, unde actuala conducere să-şi depu­nă mandatul şi să se aleagă candidatul PSD pentru prezidenţiale.

Liberalii stau şi aşteaptă să se sfâşie PSD şi PD-L între ele

Liberalii au rămas ieri în afara negocierilor. Doar câteva de­claraţii binevoitoare, dar neconvingătoare, dinspre PD-L au mai fost trimise în direcţia liberalilor. În rest, dansul s-a purtat între PSD şi PD-L.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a făcut de lu­cru pe la centrul de încercări automobilistice de la Titu, iar cei­lal­ţi liberali de frunte au stat pitiţi prin ministere. Nimeni nu i-a chemat la vreo discuţie, pentru că toată lumea s-a declarat contrariată de pretenţia lor de a avea postul de prim-ministru. Doar coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, s-a arătat la faţă. Întrebat de ziarişti, în faţa sediului PNL, dacă liberalii au avut vreo discuţie cu un alt partid, Olteanu a spus că doar preşedintele partidului poate anunţa acest lucru. "Asta poate să vă spună doar preşedintele partidului, pentru că domnia-sa e cel mandatat să poarte discuţii. Probabil va anunţa concluziile pe care le-a tras în urma discuţiiilor, dar ştiţi bine că până la anun­ţarea rezultatelor finale nu pot fi eventual decât tatonări sau consultări, nu negocieri", a susţinut Olteanu. El a declarat că, până acum, condiţiile liberalilor sunt legate "de program de gu­vernare şi de măsuri anticriză şi în măsura în care se poate for­ma o majoritate în jurul acestor măsuri", cu Tăriceanu premier.

"PSD ŞI PD-L REFAC VECHIUL FSN"

Apropierea dintre PSD şi PD-L nu face însă decât să le dea apă la moară liberalilor, care pot să acuze acum "refacerea FSN". Acest lucru le rezolvă o mare problemă, pentru că ar elimina PD-L din zona de dreapta, pe care liberalii se vor stăpâni. "Dânşii (PD-L – n.r.) înclină spre această apropiere din 1990, practic s-ar reface vechiul FSN. Sunt curios să văd cum intelec­tualii dreptei, care l-au susţinut pe Traian Băsescu în aceşti ani, vor explica trădarea PD-L şi întoarcerea la stânga, dar e doar o variantă de lucru în acest moment. Rămâne de văzut", a acuzat Bogdan Olteanu. În plus, speră ori ca negocierile dintre PSD şi PD-L să se împotmolească, ori, dacă intră împreună la guvernare, cele două partide să se sfâşie reciproc.

PD-L VREA SĂ FIE NR. 1 ÎN GUVERN
Membrii Biroului Per­ma­nent Naţional al PD-L au fost azi convocaţi pentru a discuta despre rezultatele alegerilor. "Avem dreptul moral pentru a cere funcţia de premier, dar preşedintele este liber să decidă, după consultarea partidelor din Parlament", a anunţat ieri liderul PD-L Emil Boc. Este acelaşi Emil Boc care susţinea în cartea sa "Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România", un manual de bază pentru  studenţii la Ştiinţe politice, apărut în 2003 la Editura Accent, că "preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru (…) Chiar dacă preşedintele nu e obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-mi­nistru decât pe acel  candidat care are suportul majorităţii parlamentare". (pagina 225) (Monica Iordache Apostol)

×