x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Forța Dreptei îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR supraimpozitarea contractelor part-time

Forța Dreptei îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR supraimpozitarea contractelor part-time

04 Aug 2022   •   20:00
Forța Dreptei îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR supraimpozitarea contractelor part-time
Sursa foto: Unsplash.com

Formațiunea condusă de Ludovic Orban, Forța Dreptei, îi cere Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) Ordonanța Guvernului 16/2022, care prevede, printre altele, supraimpozitarea contractelor part-time.

„Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 trebuie oprită. Conține prevederi neconstituționale afectând, în mod direct, dreptul la muncă și dreptul de acces liber la o activitate economică. Forța Dreptei a depus joi o solicitare la Avocatul Poporului prin care ii cerem ca, în temeiul prerogativelor sale legale, să atace la Curtea Constituțională Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, supra-impozitarea contractelor part-time încalcă dreptul constituțional la muncă drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituția României, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuția angajatorului, va putea induce, situații de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaților.

„Persoanele care nu-și pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu ușurință un loc de muncă. Totodată, se încalcă și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale și principiul egalității în fața legii. Reglementarea activității microîntreprinderilor și regimul fiscal aplicabil acestora îngrădește dreptul de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice respectiv la libera inițiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituția României. La fel ca restul societăților private, și microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-și organiza activitatea după cum consideră că își atinge mai bine obiectivele. Impozitării veniturilor din activități independente și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală încalcă principiul egalității în fața legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituția României precum și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcție de veniturile efectiv încasate, nu în funcție de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă. Ordonanța Guvernului a fost emisă cu nesocotirea interdicției constituționale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum și cu încălcarea vădită a prevederilor Constituției care fac referire la faptul ca prin ordonanțe nu pot fi afectate îndatoririle cetățenilor. Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituția în picioare, lovindu-i, din nou pe cei care muncesc, pe cei care au inițiativa și cei care dispun de bunurile lor”, se menționează în comunicat.

(sursa: Mediafax)

×