x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriel Liiceanu & co, "amicii" preşedintelui

Gabriel Liiceanu & co, "amicii" preşedintelui

de Oana Stancu Zamfir    |    14 Iul 2007   •   00:00

Invitaţii preşedintelui in urmă cu o lună la reşedinţa de vară de la Neptun nu mai sunt nişte "intelectuali" sau "reprezentanţi ai societăţii civile" cu care s-a consultat pe tema lustraţiei, ci nişte "amici" care ii impărtăşesc punctele de vedere. Declaraţia a fost făcută chiar de către preşedintele Băsescu ieri, la postul public de radio. "Eu nu am o relaţie instituţională cu structurile societăţii civile legate de viaţa intelectualilor.

Lămuriri de la Băsescu

Invitaţii preşedintelui in urmă cu o lună la reşedinţa de vară de la Neptun nu mai sunt nişte "intelectuali" sau "reprezentanţi ai societăţii civile" cu care s-a consultat pe tema lustraţiei, ci nişte "amici" care ii impărtăşesc punctele de vedere. Declaraţia a fost făcută chiar de către preşedintele Băsescu ieri, la postul public de radio. "Eu nu am o relaţie instituţională cu structurile societăţii civile legate de viaţa intelectualilor. La Neptun eu am invitat căţiva oameni pe care-i cunoşteam şi cărora le apreciam inteligenţa. Şi, mai ales, sunt oameni care am văzut că au idei, au abordări apropiate de ale mele(...) Deci acolo nu a fost o structură selectată de mine dintre intelectuali, au fost nişte amici, intr-un fel sau altul, nu prieteni, nişte amici cu care am vorbit."

ISTORIC. In urmă cu o lună, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cătălin Avramescu (impreună cu soţia) şi Vladimir Tismăneanu au fost invitaţi de preşedinte la Palatul de la Neptun, unde, timp de două zile, ar fi discutat despre legea lustraţiei. Drumul pănă la Constanţa şi retur a fost efectuat cu avionul prezidenţial, la intoarcere chiar fără şeful statului, rămas pe litoral. Administraţia Prezidenţială a plătit din bani publici cele două zboruri, circa 373 de milioane de lei vechi, potrivit companiei Romavia. Curtea de Conturi a fost solicitată de PSD să analizaze oportunitatea cheltuirii de bani publici pentru această deplasare.

CONSTITUŢIA, DUPĂ 2008. Şeful statului a mai declarat ieri că o nouă Constituţie - pe care o susţine "categoric" - ar trebui făcută nu acum, ci in următoarea legislatură. "Aici este cheia, Parlamentul să adopte un proiect de constituţie care să rezoneze cu ce vor romănii. In situaţii in care Parlamentul este departe de aspiraţiile poporului, nu poţi spera intr-o abordare a modificării Constituţiei in acord cu aspiraţiile poporului", a explicat Băsescu. El a reproşat din nou actualei legi fundamentale că duce la "blocaje": Parlamentul l-a suspendat pe preşedinte, dar nu poate să-l demită, preşedintele desemnează primul-ministru, dar nu-l poate revoca şi nici nu are "atributul care există in alte state, dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate". Şeful statului a susţinut insă că pentru el "nu are nici o relevanţă" dacă noua lege va impune o republică parlamentară sau prezidenţială, avănd in vedere nivelul avansat al mandatului său. Traian Băsescu a declarat insă de la bun inceput că intenţionează să stea la Cotroceni două mandate, pănă in 2013.

×
Subiecte în articol: politic