x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generozitatea deputaţilor: salarii mărite până la 80%

Generozitatea deputaţilor: salarii mărite până la 80%

de Diana Lazăr    |    15 Dec 2015   •   11:18
Generozitatea deputaţilor: salarii mărite până la 80%

Senatorii şi deputaţii şi-au mărit bugetele pentru anul viitor fără să aibă unde verde de la Guvern. Suplimentările sunt necesare pentru a acoperi măririle salariale pentru toţi angajaţii Parlamentului, operate pe ascuns la proiectul de lege prin care au alocat şi majorarea de 10% pentru toţi bugetarii.

27 de milioane de lei în plus pentru Camera Deputaţilor şi 36 de milioane de lei în plus pentru Senat sunt sumele aprobate de plenul fiecărei Camere în parte şi ulterior de comisiile de buget-fi-nanţe reunite pe repede înainte într-o pauză a şedinţei de dezbatere a bugetului de stat. Aceste sume sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor de personal anul viitor ca urmare a unei legi promulgate deja de preşedintele Klaus Iohannis, dar ţinută ascunsă până acum. Mai exact, printr-un amendament la ordonanţa de urgenţă care măreşte salariile tuturor bugetarilor cu 10 % începând cu 1 decembrie, toate lefurile angajaţilor Parlamentului au fost echivalate cu posturile cores-punzătoare din Guvern şi Administraţia Prezidenţială unde salariile angajaţilor au fost mărite în luna august tot în secret cu până la 70%. Prin echivalare, un consilier de parlamentar poate ajunge la un salariu egal cu cel al unui consilier de stat, respectiv 8.000 de lei brut. Astfel, în unele cazuri, lefurile funcţionarilor din Legislativ pot fi dublate sau mărite chiar cu 80%, unii ajungând să primească mai mult decât un parlamentar.

În total, fondul de salarii de la Camera Deputaţilor se măreşte cu 37% faţă de anul curent. Peste 1.800 de angajaţi de la Camera Deputaţilor şi peste 800 de la Senat vor beneficia de aceste măriri. Ministerul de Finanţe nu are momentan banii necesari, motiv pentru care în prima instanţă parlamentarilor li s-a transmis că vor primi suplimentări la rectificarea bugetară. La nici 24 de ore după ce au crezut pe cuvânt Guvernul, Camera Deputaţilor a votat în plen fix pe dos. Adică un buget mărit pe 2016 cu 27 de milioane de lei. Mai vizionari, senatorii şi-au votat săptămâna trecută bugetul direct mărit. „Funcţionarii sunt cei care ţin Parlamentul în viaţă. Ei merită cu adevărat aceste măriri, merită chiar mai mult decât parlamentarii”, a afirmat deputatul PSD Mădălin Voicu.

Valeriu Zgonea s-a scăpat
Majorările l-au deranjat doar pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care le reproşa nervos săptămâna trecută celor din staff-ul tehnic că din cauza lor nu funcţionează noul sistem de vot electronic. „Sunt emoţionaţi colegii din staff-ul tehnic. Le-am mărit salariile cu 35% şi d-asta probabil”, i-a ironizat atunci Zgonea. Bugetele celor două Camere vor fi dezbătute şi de plenul reunit înainte să primească votul final.

 

×