x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană avertizează: România riscă să traverseze o criză socială

Geoană avertizează: România riscă să traverseze o criză socială

de Lavinia Dimancea    |    25 Oct 2008   •   00:00
Geoană avertizează: România riscă să traverseze o criză socială

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că România nu va fi afectată de criza financiară mondială, întrucât băncile din ţara noastră sunt solide, dar a avertizat că există riscul apariţiei unei crize sociale. Riscul este ca România să traverseze o criză socială, în absenţa unor măsuri curajoase ce să echilibreze societatea noastră.

Nu vreau să-mi asum rolul de Cassandră politică, dar vreau să transmit un mesaj optimist, acela că trebuie să schimbăm radical această teorie păguboasă, de sorginte neoliberală, care spune că Guvernul trebuie să facă reforma, iar cetăţenii să plătească costurile”, a spus liderul PSD la lansarea propriei cărţi, “Modelul social românesc. Calea către o altă Românie”, pe care a descris-o ca pe “o pledoarie pentru o nouă guvernare”.

Geoană a explicat că unul dintre mesajele principale ale cărţii este acela că “viitoarea guvernare va face reforme, iar populaţia va primi beneficiile” (“nomenclatura politică şi clientela politică trebuie să plătească preţul”) şi a arătat că primul palier de reforme trebuie să vizeze statul.

CONTRA ORDONANŢELOR
În acest sens, liderul social-democraţilor a atacat practica ordonanţelor de Guvern, anunţând că, dacă va ajunge la guvernare, PSD nu va emite acest tip de acte normative. “Ordonanţele de Guvern nu mai au ce căuta în România”, a spus Geoană, susţinând că, prin astfel de acte, se legiferează pentru “o castă de privilegiaţi” şi se alocă resurse în mod preferenţial pentru clientela politică.

“Revoluţia neoliberală, dominaţia intelectuală a dreptei s-au încheiat. Este obligaţia stângii să ocupe acum acest platou al dezbaterilor”, a încheiat liderul PSD, completat de invitatul de onoare, preşedintele socialiştilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, care a declarat: “Este vremea schimbării. Aveţi nevoie de o conducere nouă, progresistă, de stânga”.

La lansarea cărţii, ce a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, a participat şi secretarul general al PES, Philip Cordery, precum şi lideri ai PSD, candidaţi ai Alianţei PSD + PC la alegerile parlamentare şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic