x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: "Daţi, mă, în ei, că sunt vraişte!"

Geoană: "Daţi, mă, în ei, că sunt vraişte!"

de Dana Piciu    |    20 Iun 2009   •   00:00
Geoană: "Daţi, mă, în ei, că sunt vraişte!"
Sursa foto: RADU TUTA/

Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat ieri după şedinţa Comitetului Executiv Naţional că a sosit momentul "unei clarificări nete" cu privire la "imixtiunea nepermisă a preşedintelui Băsescu în activitatea Guvernului". În spatele uşilor închise însă el le-a cerut pesediştilor să-i atace pe Boc şi miniştrii PD-L pentru că sunt vulnerabili.



Întruniţi ieri la Turnu Măgurele, în Teleorman, membrii CEx au analizat printre altele relaţia pe care PSD o are în acest moment cu PD-L. Mai mulţi lideri de filiale s-au arătat extrem de nemulţumiţi de această relaţie, dar şi de faptul că preşedintele Băsescu intervine în activitatea Executivului. Cea mai dură critică la adresa şefului statului a fost adusă de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

"Elementul perturbator cel mai grav în activitatea instituţiilor statului este implicarea lui Băsescu. Cred că dânsul nu are pregătirea necesară, cultura necesară unui om de stat şi răspunderea şefului de stat. Dar un om de bună credinţă respectă regula jocului şi Constituţia chiar dacă nu are cultura şi pregătirea necesare - se mai întîmplă - dar trebuie să ai simţul măsurii şi asta îi lipseşte domnului Băsescu.

Formula unui preşedinte jucător nu corespunde pregătirii constituţionale pe care a încălcat-o sistematic începând cu aliaţii liberali", a spus Iliescu adăugând că preşedintele a intrat în conflict cu toată lumea, iar "PSD nu poate tolera aşa ceva".

"Cum îşi permite să le spună membrilor Guvernului «să ziceţi mersi că am venit eu la voi, puteam să vă chem la Cotroceni»", a mai spus Iliescu. La rândul său, Mircea Geoană a arătat că PSD nu are nici un fel de obligaţii faţă de Băsescu, ci doar o relaţie cu PD-L. Geoană a mai spus că au fost voci şi propuneri pentru o ieşire mai rapidă de la guvernare, dar o astfel de decizie nu a fost luată, pentru că a cântărit faptul că România trece printr-o perioadă de criză care implică şi stabilitate politică.

Atât Iliescu, cât şi Geoană au anunţat că vor propune o întâlnire între liderii PSD, PD-L şi şeful statului pentru a-l avertiza pe Băsescu să nu mai interfereze cu Executivul. Liderii PSD au mai discutat ieri şi despre alegerile prezidenţiale din toamnă. Potrivit unor surse din partid, Viorel Hrebenciuc va coordona politic campania pentru prezidenţiale a PSD, în timp ce vicepreşedintele Liviu Dragnea va coordona partea de organizare.

"VRĂJEALA" LUI BOC ŞI "BAGABONŢEALA" LUI POGEA
În spatele uşilor închise, tonul la adresa miniştrilor PD-L, a premierului Boc şi a şefului statului a fost mult mai biciuitor, potrivit unei înregistrări audio difuzată ieri de Realitatea TV.




Astfel, Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa a catalogat programul Prima Casă al Guvernului Boc ca fiind o "vrăjeală": "Ce e asta Prima Casă? A venit Boc cu vrăjeala asta. Păi cum îl las eu pe Pogea, când am jumătate din guvern să facă bagabonţeala asta? Ăştia cum ajung miniştri de Finanţe, cum sunt deştepţi". Mazăre a mai subliniat că unul dintre scopurile întâlnirii de astăzi ar fi să scape de Traian Băsescu. "Suntem aici să ne batem capul să scăpăm de Iuda ăsta de Băsescu, că ăsta e cel mai rău", a spus Mazăre.

ANALIZĂ PÂNĂ ÎN SEPTEMBRIE
"Va trebui să facem o analiză foarte serioasă până la începutul lui septembrie, pentru a putea să vedem dacă o schimbare strategică din poziţionarea noastră în cadrul guvernării este un lucru pozitiv sau nu din punct de vedere electoral. Nu existăm, nu existăm ca structură distinctă, nu avem propuneri distincte, nu ştim să comunicăm politici alternative distincte, suntem o masă amorfă în care Boc comunică în numele întregului Guvern", a spus Geoană.

Preşedintele PSD a mai vorbit şi despre relaţiile sale cu Traian Băsescu. "A treia ambiguitate e cea a relaţiei mele cu Traian Băsescu. Am încercat să fac acest gest cu CSAT-ul pentru a face o ruptură simbolică, o disociere cu acest individ care efectiv face rău ţării", a spus Geoană. Potrivit liderului PSD, situaţia economică este dramatică, dar pe această temă trebuie lăsat să vorbească doar Traian Băsescu.

"Din punct de vedere al realităţii economiei şi a ceea ce numim economie reală, lucrurile arată azi greu, dificil. Această înrăutăţire a situaţiei social-economice a ţării îl afectează electoral în primul rând pe Traian Băsescu, considerat de majoritatea populaţiei ca fiind principalul responsabil", le-a spus Geoană pesediştilor.

"GHEORGHE POGEA, ADUS DUPĂ DRUMURI"
"Suntem în spatele lor. Tot timpul reacţionăm la Băsescu. Este greşit din punct de vedere strategic. Când vorbeşte Videanu în spate e un business. Când respiră, vrea să facă bani. Daţi, mă, în ei că sunt vraişte la chestia asta! Boc habar nu are de economie. Pogea e adus de pe drumuri. Ăştia ştiu că e omul de casă al lui Videanu. Sunt vulnerabili din punct de vedere public. Să îi atacăm", a spus Geoană, potrivit Realitatea TV.

×
Subiecte în articol: basescu politic psd geoană