x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: Fac apel la CCR să judece cu celeritate o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea privind alegerile locale

Gorghiu: Fac apel la CCR să judece cu celeritate o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea privind alegerile locale

16 Apr 2016   •   22:20
Gorghiu: Fac apel la CCR să judece cu celeritate o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea privind alegerile locale

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu cere Curţii Constituţionale să ignore presiunile care se intensifică în favoarea votului într-un singur tur şi să judece cu celeritate o sesizare referitoare la o excepţie de neconstituţionalitate admisă de Tribunalul Bucureşti privind Legea alegerilor locale.

"Salut decizia Tribunalului Bucureşti prin care se admite excepţia de neconstituţionalitate privind Legea alegerilor locale, dar nu pot să nu remarc practica neunitară din instanţele româneşti în condiţiile în care vorbim de aceeaşi lege. Fac apel totodată la Curtea Constituţională să ignore presiunile care se intensifică în acest moment în favoarea votului într-un singur tur şi să judece cu celeritate excepţia de neconstituţionalitate admisă de Tribunalul Bucureşti. Electoratul din România are dreptul să ştie această decizie înainte de alegeri", a scris Gorghiu, sâmbătă, pe Facebook.

Reacţia copreşedintelui PNL vine ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bucureşti, instanţă care a admis, sâmbătă, o solicitare de sesizare a CCR privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 a alegerilor locale într-o speţă în care respins o contestaţie în domeniul procesului electoral.

"Tribunalul a avut de soluţionat o contestaţie în domeniul alegerilor, în domeniul procesului electoral pe care-l avem acum în derulare. În această contestaţie a fost invocată o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 şi această solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale a fost admisă. Contestaţia formulată de petent fost respinsă, dar solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost admisă. Şi pleacă pe sesizare la CCR", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, judecătorul Laura Andrei.

Ea a subliniat că este vorba de o excepţie de neconstituţionalitate care vizează "articolul 50 din Legea 115/2015 şi procentul de alegători din listele electorale care este solicitat pentru alegerea unei persoane ca şi consilier".

"Excepţia invocată de petent are legătură cu procentajul de alegători înscrişi în listele electorale permanente, asta este excepţia de neconstituţionalitate. A fost admisă sesizarea CCR, pentru că Tribunalul nu poate să stabilească el constituţionalitatea. Deci, contestaţia petentului a fost respinsă, a fost admisă solicitarea de sesizarea Curţii Constituţionale. Urmează să trimitem sesizare la Curte", a detaliat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti.

Laura Andrei a precizat că sesizarea va fi transmisă luni CCR, având în vedere programul de lucru al Curţii Constituţionale. AGERPRES

×
Subiecte în articol: alina gorghiu ccr alegeri in doua tururi