x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a aprobat pachetul de acte normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare

Guvernul a aprobat pachetul de acte normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare

de Agerpres    |    19 Feb 2014   •   18:24
Guvernul a aprobat pachetul de acte normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare

Guvernul a adoptat miercuri un pachet de hotărâri privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare din acest an, stabilind, printre altele, bugetul aferent desfăşurării scrutinului şi atribuţiile ce revin AEP, MAI, MAE, INS şi STS în pregătirea alegerilor, informează Biroul de presă al Executivului.

În Hotărârea privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014 sunt detaliate atribuţiile şi sarcinile care revin AEP, MAI, MAE, INS şi STS în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.

De asemenea, Hotărârea Guvernului reglementează înfiinţarea, pe durata alegerilor, a unor organisme, la nivel judeţean şi central, de coordonare a activităţilor care trebuie îndeplinite de autorităţile publice.

Hotărârea privind aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare din 2014 stabileşte bugetul alocat pregătirii, organizării şi desfăşurării scrutinului europarlamentar şi reglementează tipurile de cheltuieli care urmează a fi efectuate de autorităţile publice.

Totodată, prin actul normativ se înfiinţează, în perioada electorală, o comisie de transparenţă compusă din câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, un reprezentant al AEP, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă.

Celelalte HG-uri privind scrutinul europarlamentar adoptate de Executiv stabilesc modelele listelor electorale, ale ştampilelor birourilor electorale şi modelul ştampilei cu menţiunea 'VOTAT', modelul buletinului de vot, modelul listei de susţinători, modelul timbrului autocolant, condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a acestuia, precum şi modificarea anexelor la HG nr. 220/2009 pentru aprobarea modelului cererii de înscriere în listele electorale speciale, care se face de către alegătorul comunitar, şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care se prezintă de către persoana eligibilă comunitar la alegerile europarlamentare.  

×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare 2014