x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control

Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control

01 Sep 2009   •   00:00

Procesul de restructurare a DLAF şi a Departamentului de Control al Guvernului a fost reglementat prin ordonanţă de urgenţă care elimină însă prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, considerate ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională.



Ordonanţa stabileşte însă că personalul încadrat în structurile din aparatul de lucru al Guvernului, existent la data publicării deciziei Curţii Constituţionale, îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile rezultate din raporturile de muncă, informează Mediafax.

La sfârşitul lunii iulie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul anunţa că această reglementare a fost operată printr-un proiect de lege transmis Parlamentului.

El a arătat atunci că speră ca proiectul să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Camerei Deputaţilor din luna iulie, arătând că noile prevederi trebuie adoptate într-un interval maxim de 45 zile, pentru a se evita un vid legislativ.

Legea nu a fost însă publicată până în prezent în Monitorul Oficial, astfel că Executivul a introdus modificările prin ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ stabileşte că personalul Corpului de control al primului-ministru cu atribuţii de control trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege, să prezinte dovada de studii corespunzătoare, specializări, să nu aibă antecedente penale, să aibă certificat de sănătate din care să rezulte că este apt din punctul de vedere al exercitării acestui tip de activitate, precum şi recomandare de la ultimul loc de muncă, fiind totodată obligat să aibă un comportament decent, moral şi legal.

Corpul de control îşi desfăşoară activitatea prin personal propriu şi în colaborare cu alte entităţi specializate, dacă se impune.

Persoanele cu atribuţii de control din cadrul Corpului de control al primului-ministru sunt persoanele desemnate de şeful acestuia să exercite controale, pentru a se asigura legalitatea, regularitatea, economicitatea şi eficienţa în utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public, şi intră sub incidenţa regimului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese stabilit prin lege pentru funcţionarii publici.

Conform ordonanţei, numărul maxim de posturi al Corpului de control al primului-ministru, inclusiv demnitarul, se stabileşte prin decizie a premierului, în funcţie de necesităţi, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul de lucru al Guvernului.

Personalul Corpului de control beneficiază în continuare de salarii de bază cu 50% mai mari decât cele prevăzute de lege pentru aparatul de lucru al Guvernului.

Numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de muncă, precum şi sancţionarea disciplinară a personalului Corpului de control se realizează prin act administrativ al ordonatorului principal de credite al Secretariatului General al Guvernului.

Actul normativ mai stabileşte că, pe parcursul desfăşurării controalelor, Departamentul de Luptă Antifraudă solicită tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate, precum şi operatorilor economici, indiferent dacă sunt cu capital de stat sau privat, documentele şi informaţiile necesare întocmirii actului de control. Dacă din diverse motive acestea nu pot fi furnizate imediat, instituţiile şi operatorii au obligaţia să răspundă corespunzător şi complet în cel mult 10 zile de la data solicitării.

Pentru aceasta, toate instituţiile şi autorităţile publice implicate, precum şi operatorii economici, indiferent dacă sunt cu capital de stat sau privat, care derulează ori beneficiază de fonduri comunitare vor desemna una sau mai multe persoane de contact. Acestea trebuie să beneficieze de pregătire specifică şi dotare tehnică pentru îndeplinirea corespunzătoare şi operativă a solicitărilor Departamentului, se arată în ordonanţă.

Drepturile salariale aferente lunii august 2009 pentru personalul reglementat prin ordonanţa de urgenţă se acordă integral.

"Ordonanţa de urgenţă produce efecte până la data adoptării unei noi reglementări privind organizarea şi funcţionarea aparatului de lucru al Guvernului, precum şi a altor autorităţi ale administraţiei publice centrale", se arată în document.

Ordonanţa de urgenţă 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care prevede şi reorganizarea Departamentului guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului, a fost declarată ca fiind neconstituţională de către Curtea Constituţională (CC), în şedinţa din 9 iulie.

Curtea Constituţională arată în motivarea deciziei prin care a statuat că OU privind DLAF şi Corpul de Control al primului-ministru este neconstituţională că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sunt încalcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă.

Prin OUG 3/2009, Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trecut din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului.

Ordonanţa a fost emisă în 11 februarie, fiind publicată în Monitorul Oficial tot în aceeaşi zi.

Ordonanţa din luna februarie a stabilit totodată reorganizarea Departamentului de Control al Guvernului în Corp de Control al premierului. Personalul era preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate, iar angajaţii care nu se încadrau în aceste prevederi erau concediaţi.

Personalul DLAF era de asemenea încadrat în exclusivitate pe baza încrederii premierului, cu avizul viceprim-ministrului şi în condiţiile semnării unui angajament de loialitate. Retragerea încrederii de către primul-ministru avea ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă.

La două săptămâni după aprobarea ordonanţei, deputatul PNL Alina Gorghiu declara, într-o conferinţă de presă, că a depus o sesizare către Avocatul Poporului în vederea contestării acestui act normativ la Curtea Constituţională.

Premierul Emil Boc a anunţat în ziua pronunţării soluţiei că prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea Departamentului de Luptă Antifraudă şi a Departamentului de Control al Guvernului vor fi puse în acord cu textul deciziei Curţii Constituţionale.

×
Subiecte în articol: politic