x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul încalcă legea și își asumă răspunderea pe Legea Bugetului

Guvernul încalcă legea și își asumă răspunderea pe Legea Bugetului

de Ion Alexandru    |    17 Dec 2019   •   07:41
Guvernul încalcă legea și își asumă răspunderea pe Legea Bugetului

Planul PNL de a forța căderea Guvernului pe motiv de asumare neconstituțională a răspunderii pe Legea Bugetului de Stat, dezvăluit, în exclusivitate, de „Jurnalul”, la sfârșitul săptămânii trecute, a demarat în forță. Premierul Ludovic Orban a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern de mâine vor fi adoptate două proiecte privind angajarea răspunderii, printre care unul vizează Bugetul de Stat pentru anul 2020. Acest lucru este interzis de Constituție, care prevede clar că Bugetul de Stat se dezbate separat, în Parlament. Iar specialiștii în drept constituțional vorbesc despre o premieră juridică, nu doar prin actul asumării răspunderii pe o astfel de lege, dar și al perspectivei căderii Guvernului, după ce Curtea Constituțională va constata neconstituționalitatea, pe procedură, a proiectului de lege pentru care s-a asumat această răspundere.

 

Proiectele de asumare a răspunderii Guvernului pentru anularea unei importante părți din Ordonanța de Urgență nr. 114, dar și pentru adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2020 vor fi aprobare în ședința de Guvern de mâine, conform afirmațiilor oficiale ale premierului Ludovic Orban. Acesta a subliniat că asumarea va avea loc lunea viitoare, pe 23 decembrie, cu două zile înainte de Crăciun. „Cea mai bună dată pentru o ședință a Parlamentului este 23 decembrie”, a precizat primul ministru, care a adăugat că PNL a primit și opțiunile partenerilor din Parlament pentru Legea Bugetului. „Am avut o primă întâlnire cu partenerii noștri, pentru a discuta pe tema bugetului, pentru a ține cont de ei în forma finală a bugetului. Procedura de asumare permite amendamente, noi suntem deschiși la ele”, a explicat Ludovic Orban.

 

PNL, avertizat să nu facă asta

În fapt, USR, dar și UDMR, au solicitat PNL să nu ia o asemenea decizie, însă se pare că hotarârea lui Orban este de neclintit. Oficial, liberalii susțin că decizia asumării răspunderii pe Legea Bugetului vine în contextul în care Puterea nu vrea să tergiverseze adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2020, deoarece există „teama că PSD va introduce în Parlament amendamente care vor încărca un buget și așa încropit cu greu”.

De altfel, Partidul Social Democrat a anunțat deja că dacă Executivul își va angaja răspunderea pe Legea Bugetului, proiectul va fi contestat la Curtea Constituțională. De subliniat este faptul că PSD nu a anunțat că va depune însă și o moțiune de cenzură.

 

Dublă premieră

Cu moțiune de cenzură sau fără, situația Guvernului, odată cu demararea acestui proiect, poate fi explozivă. „Jurnalul” a dezvăluit, săptămâna trecută, că, potrivit Constituției, „Bugetul public național cuprinde Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale județelor. Guvernul elaborează proiectul Bugetului de Stat și pe cel al Asigurărilor Sociale de Stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului”. Astfel, Bugetul nu poate fi adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului. Avocatul Lucian Bolcaș, specialist în drept constituțional, a confirmat, tot pentru „Jurnalul”, că „dacă Legea Bugetului este adoptată prin asumarea răspunderii, va fi desființată de Curtea Constituțională, iar dacă Legea Bugetului, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, «pică» la Curtea Constituțională, automat Guvernul care și-a asumat răspunderea pe această lege este considerat demis”.

 

 

×