x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul instituie starea de alertă. HG a fost adoptată. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

Guvernul instituie starea de alertă. HG a fost adoptată. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

18 Mai 2020   •   09:45
Guvernul instituie starea de alertă. HG a fost adoptată. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

UPDATE Executivul a adoptat hotărârea de guvern privind starea de alertă. Aceasta va ajunge acum în Parlament pentru a fi votată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Trebuie precizat faptul că până ajunge la Parlament îşi va produce efectele in acest timp.

Stire initiala Premierul Ludovic Orban a anunţat că luni va fi instituită starea de alertă iar în acest sens, în această dimineaţă, au fost convocaţi membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi cei ai Guvernului pe care îl conduce.

Principalul punct pe ordinea de zi este adoptarea unei hotărâri de guvern prin care să se pună în vigoare prevederile legii privind starea de alertă.

Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care guvernul decide să instituie starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. După Hotărârea Guvernului, potrivit noii legislaţii, Parlamentul trebuie să încuviinţeze starea de alertă, în cinci zile.

Legea impune obligativitatea purtării măştii de protecţie, iar autorităţile pot impune carantina şi izolarea, pot restrânge sau interzice circulaţia persoanelor şi a vehiculelor şi pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban