x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: Boc ar putea fi schimbat "în viitorul apropiat"

Gyorgy Frunda: Boc ar putea fi schimbat "în viitorul apropiat"

17 Mar 2011   •   12:15
Gyorgy Frunda: Boc ar putea fi schimbat "în viitorul apropiat"
Sursa foto: Bogdan Iurascu /Jurnalul National
156685-.jpgSenatorul UDMR susţine că este posibil ca în viitorul apropiat să fie schimbat premierul Emil Boc, în contextul în care PDL îşi "va menţine prevederea statutară potrivit căreia liderul partidului nu poate să fie şi prim-ministru".

"Cred că protocolul semnat între partidele aflate în arcul guvernamental trebuie să fie pus în practică şi Guvernul trebuie să lucreze la actele normative care decurg din acest protocol. Pe de altă parte, lupta din cadrul Partidului Democrat Liberal pentru şefia acestei formaţiuni politice va influenţa activitatea guvernamentală din viitorul apropiat, cel puţin până la mijlocul lui mai. Cred că vom asista la schimbări, dacă PDL îşi menţine acea prevedere statutară potrivit căreia liderul partidului nu poate să fie prim-ministru, premier, atunci e posibil ca săptămâna viitoare, sau în viitorul apropiat, nu ştiu exact dacă săptămâna viitoare, în orice caz curând, să asistăm chiar la schimbarea premierului", a afirmat Frunda, astăzi, la RFI, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că, din punctul său de vedere, colaborarea cu Emil Boc a fost bună, precizând că eventualele reproşuri pe care i le-ar face şefului Executivului sunt în domeniul economic-financiar.

"Eu cred că activitatea domnului Emil Boc a fost bună. Colaborarea cu dânsul este bună, reproşurile pe care eu, personal, le fac sunt în domeniul economic-financiar. Acolo cred că Guvernul, în primul rând miniştrii de resort, dar şi premierul în funcţie au o responsabilitate mare şi cred că acolo nu s-a făcut nici minimul aşteptat de populaţia acestei ţări. Dar, în ceea ce priveşte colaborarea între formaţiunile care formează Coaliţia, premierul şi-a făcut treaba şi îşi face treaba", a mai spus Frunda.

Potrivit acestuia, premierul Boc ar mai avea multe lucruri de făcut, însă eventuala schimbare a sa ar fi una politică, din perspectiva PDL.

"Eventual, va fi schimbat (premierul Boc -n.r.) politic, pentru a putea să se ocupe de câştigarea funcţiei de preşedinte în Partidul Democrat Liberal. Nu uitaţi că va avea un adversar redutabil în lupta pentru preşedinţia PDL-ului. Eu nu cred că România a ieşit din criză, nu cred că, în câteva luni, sau chiar anul asta, dacă vreţi, vom avea rezultate palpabile. Nu cred că cetăţeanul acestei ţări va avea mai mulţi bani în buzunar sau că se va simţi în mai mare siguranţă economică decât s-a simţit în 2010. Dimpotrivă, cred că efectele se vor face încă simţite, cel puţin până la jumătatea anului, în partea a doua a anului", a explicat senatorul UDMR.

În ceea ce priveşte posibilitatea numirii unui premier tehnocrat, Frunda susţine că el este împotriva unei astfel de soluţii, apreciind că în contextul actual România are nevoie de o personalitate puternică pentru funcţia de prim-ministru, care să găsească soluţii pentru ieşirea din criză.

"Eu sunt împotriva unui premier tehnocrat. Pe teorie politică pui un premier tehnocrat când există o fragilitate, o instabilitate politică în ţară şi nu ai altă soluţie şi pui un tehnocrat care să pregătească alegerile. Am avut situaţia aceasta cu domnul Mugur Isărescu, care a fost premier cam o jumătate de an şi a pregătit alegerile. E o alta ecuaţie politică. În situaţia în care ai o majoritate, chiar fragilă, dar ai o majoritate stabilă, care există la ora actuală, atunci normal e să numeşti un om politic din majoritatea respectivă, care este recunoscut, care poate să impună viziunea Guvernului parlamentarilor. Altfel, e foarte greu de crezut că va veni un vice-guvernator al Băncii Centrale sau altcineva şi se va impune în faţa unor parlamentari, oameni politici, care de 10, 20 de ani sunt în Parlament", a mai spus Frunda.

×