x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Îl va arunca PD-L peste bord pe căpitanul Băsescu?

Îl va arunca PD-L peste bord pe căpitanul Băsescu?

de Adriana Duţulescu    |    30 Noi 2009   •   00:00
Îl va arunca PD-L peste bord pe căpitanul Băsescu?
Sursa foto: Dragoş Stoica/JURNALUL NAŢIONAL

Dacă pierde alegerile din 6 decembrie, Traian Băsescu a promis că se va întoarce pe mare. Cel mai probabil însă, marinarul Băsescu se va întoarce pe nava PD-L, unde va nimeri în mijlocul revoltei grupării Blaga, care se luptă să-i arunce peste bord pe Elena Udrea, "intelectualii" lui Zeus şi echipa lui Stolojan.



Ce va face Traian Băsescu dacă va pierde alegerile? Este o întrebare la care nici măcar liderii PD-L nu au răspuns. Acum o lună, într-o emisiune televizată, Băsescu a spus că nu se va întoarce în partid în cazul în care va pierde alegerile şi că va pleca pe mare "cel puţin un an", motiv pentru care a avut grijă să-şi reînnoiască brevetul de comandant de navă. "Nu mă voi întoarce în partid", a răspuns Traian Băsescu la întrebarea privind direcţia pe care o va lua în cazul în care nu va fi reales preşedinte. În luna mai, într-o altă emisiune, preşedintele a făcut aceeaşi promisiune, ba mai mult, a spus că nu va mai face politică, pentru că orice funcţie i se va părea prea mică în comparaţie cu cea de şef al statului. "Niciodată nu voi mai reveni într-un partid. Mi se pare umilitor pentru un om care a primit mandat de şef al statului român pe urmă să mai intre în jocuri politice de genul «unde punem preşedinte de organizaţie, unde-l schimbăm»", a spus preşedintele. "Rămâi «fostul preşedinte al României şi atât». Nici implicat în partide, nici preşedinte de partid, nici ministru, nici prim-ministru, nimic în politică", a argumentat Băsescu. "După ce nu voi mai fi preşedinte, îmi voi permite să stau liniştit şi să privesc", a explicat el, referindu-se la legea foştilor şefi de stat care îi va permite să beneficieze de locuinţă de la stat, indemnizaţie de fost preşedinte şi pază de la SPP. Pentru Băsescu ar mai exista o variantă, aceea de a candida pentru Camera Deputaţilor în Colegiu 1 din Bucureşti, pentru mandatul lăsat liber de liberalul Bogdan Olteanu, plecat în CA al BNR. Colegiul era rezervat pentru Emil Boc, însă se vorbeşte în partid că acesta ar fi spus că nominalizarea candidatului se amână pentru că însuşi Traian Băsescu a fi interesat să candideze.

CONFLICT DESCHIS
Totuşi, în PD-L nimeni nu crede în aceste declaraţii ale preşedintelui "jucător". Pentru democrat-liberali este clar că acesta, în cazul în care va pierde alegerile, se va întoarce să îşi revendice funcţia de şef al partidului, organizându-se după prezidenţiale un congres pentru alegerea noii structuri de conducere a  PD-L. Asta mai ales că actuala conducere nu este una validată prin alegeri, pentru că în momentul fuziunii cu PLD, când au fost plantaţi în vârful partidului Elena Udrea şi oamenii lui Stolojan (Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Florin Popescu), s-a luat decizia ca aceştia să nu treacă la momentul respectiv printr-un vot în congres de teamă că democraţii, care au înghiţit cu greu fuziunea, vor vota împotrivă şi toată mişcarea, impusă direct de Băsescu, va fi compromisă. Reamintim că fuziunea a fost dictată pur şi simplu de şeful statului, care i-a chemat într-o noapte la Cotroceni pe liderii PD şi le-a comunicat fuziunea şi noua echipă de conducere, fără să îi întrebe dacă ei sunt de acord sau nu cu acest lucru. Este de notorietate ura resimtiţă şi afişată de altfel de greii democraţi Vasile Blaga, Radu Berceanu, Mircea Hava şi alţi şefi din teritoriu din garda veche a PD faţă de Elena Udrea, Raluca Turcan, Stolojan şi ai lui. Blaga nu s-a sfiit să spună în şedinţele PD-L că "s-a săturat de fâţe" în partidul lui, adresându-se direct Elenei Udrea şi Ralucăi Turcan. De asemenea, acelaşi Vasile Blaga a criticat de curând într-un inteviu lipsa de implicare în activitatea partidului a grupării "intelectualilor" lui Băsescu - Monica Macovei, Traian Ungureanu  şi Cristian Preda, a căror plasare pe locuri eligibile pe listele PD-L pentru europarlamentare tot la ordinul lui Băsescu a fost înghiţită la fel de greu de partid. Duminica trecută, în seara alegerilor, la sediul PD-L din Modrogan, Blaga nu a refuzat să îi răspundă la salut Elenei Udrea, confirmând astfel atmosfera explozivă din interiorul partidului.

PLEACĂ STOLOJAN?
În acest context se ridică întrebarea legată de felul în care se vor împărţi apele în PD-L la congresul de după prezidenţiale. Dacă Traian Băsescu câştigă al doilea mandat la Cotroceni, va impune cu siguranţă pe cine va dori ca şef al partidului. În această variantă, Emil Boc are o şansă să-şi păstreze funcţia, însă există o şansă de promovare şi pentru Elena Udrea, care ar putea deveni preşedinte al PD-L. Noua gardă va câştiga cu siguranţă supremaţia în rândul formaţiunii, în detrimentul aripii vechilor democraţi. Dacă Băsescu pierde însă alegerile, situaţia se complică automat. Emil Boc nu va mai fi preşedintele PD-L, pentru această funcţie candidând posibil chiar Traian Băsescu.

Şi aici se ridică o întrebare: îl va rejecta sau nu partidul pe Băsescu, drept răzbunare pentru toate insultele aduse liderilor democraţi şi pentru că i-a ţinut cinci ani cu piciorul pe grumaz, ameninţându-i cu dosare şi cu pierderea funcţiilor? Dacă Băsescu nu candidează, Vasile Blaga se va califica în finală, caz în care Elena Udrea, Stolojan & Co. vor trebui să-şi caute alte zări politice.

De altfel, s-a scris în presă despre faptul că Stolojan şi-ar pregăti retragerea din PD-L după ce a avut în ultima perioadă o atitudine extrem de critică la adresa guvernului Boc şi a refuzat să se implice în campania electorală. Încă dinaintea campaniei, în august, Stolojan a stupefiat prin atacul dur în punctul cel mai sensibil, la Elena Udrea, ca şi la Monica Ridzi. A urmat la rând criticarea premierului Boc, pe care Stolojan l-a acuzat de întârzierea reformelor în Educaţie şi în privinţa salarizării unice. Declaraţiile sale l-au determinat pe Boc să dea dezminţiri, nervos, asigurând că există bani, şi pensiile nu vor fi afectate. Se pare că Stolojan ia în calcul plecarea din PD-L, eventual prin formarea unui nou partid, în jurul intelectualilor lui Băsescu. De asemenea, există informaţii potrivit cărora deja foştii dezertori din PNL încearcă să-şi găsească din nou adăpost la liberali, căutând să deschidă uşile lui Tăriceanu şi Antonescu.

Chiar şi Gheorghe Ştefan de la Piatra-Neamţ ar fi declarat recent, potrivit presei, că se gândeşte, în cazul în care Băsescu pierde alegerile, să plece din PD-L şi să devină independent dacă liberalii nu-l primesc înapoi.

×
Subiecte în articol: politic