x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu scapă iar de Dosarul Revoluţiei?

Iliescu scapă iar de Dosarul Revoluţiei?

de Marius Gîrlașiu    |    22 Apr 2016   •   21:00
Iliescu scapă iar de Dosarul Revoluţiei?
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general al României, Augustin Lazăr vrea să întoarcă Dosarul Revoluţiei la Parchetul Militar. Viitorul procuror general al României a primit ieri aviz pozitiv în urma interviului susţinut în faţa Consiliului Superior al Magistraturii. “Vreau să reformez Ministerul Public, să fie altfel decât a fost până acum”, a promis Lazăr.

 

Întrebat de procurorii din CSM cum va rezolva dosarele istorice ale Revoluţiei şi Mineriadelor, Augustin Lazăr a răspuns că “secţia Parchetelor Militare are resurse şi trebuie să rezolve aceste dosare”. Doar că tocmai procurorii militari au fost cei care au clasat, în octombrie anul trecut, Dosarul Revoluţiei. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a dispus redeschiderea Dosarului de către Parchetul General, după ce a constatat că soluţia de clasare a fost dată de Parchetul Militar în urma unei anchete de mântuială. “Am constatat că soluţia de clasare este netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informaţii, date şi documente esenţiale referitoare la evenimentele din 1989”, dezvăluia Bogdan Licu la începutul lunii aprilie.

“Este un proiect care dorește reformarea radicală a Ministerului Public, să facă un Minister Public mai eficace, mai integru, și care să fie o instituție în slujba interesului public, o instituție care să fie altfel decât a fost până acum, cu o față europeană și cu standarde europene”, şi-a prezentat planurile viitorul procuror general al României. Lazăr le-a mai spus membrilor CSM că, aşa cum sunt împărţile circumscripţiile instanţelor în acest moment, ele corespund unor criterii vechi de un sfert de secol.

“Îl recomandă vechimea în funcţie, neîntreruptă, de procuror, faptul că a condus o secţie care a fost precursoarea DNA – Parchetul Naţional Anticorupţie - şi DIICOT în Parchetul General, dosarele pe care le-a făcut în calitate de procuror general la Curtea de Apel Alba Iulia, viziunea pe care o are, deci întreaga carieră profesională neîntreruptă de 34 de ani”, şi-a lăudat alegerea ministrul Raluca Prună. Secţia pentru procurori a CSM a votat în unanimitate propunerea Ralucăi Prună pentru Parchetul Instanţei Supreme. Avizul consultativ va fi comunicat ministrului Justiţiei, care potrivit legii îl va trimite mai departe preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Cine este noul procuror general

Augustin Lazăr are 58 de ani, conduce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013 şi este considerat unul dintre fondatorii DNA şi DIICOT. Pe vremea când conducea Secţia a II-a de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, procurorul din Alba i-a adus la Bucureşti pe Lucian Papici şi Daniel Morar. Printre cele mai cunoscute anchete din carieră se numără cea pentru recuperarea brăţărilor dacice sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Tot Lazăr este cel care a demarat primele cercetări în dosarul avionului prăbuşit în Apuseni.

 

Augustin Lazăr, procuror

“Orice dosar trebuie soluţionat potrivit legii. Altfel se creează impresia că nu există voinţă de a se soluţiona. Din păcate, avem nişte condamnări la CEDO. În anumite dosare nu s-a făcut o anchetă efectivă, nu s-au identificat persoanele responsabile”

 

 

 

 

×