x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In alianta D.A. - unul "Hais" si "Cea"

In alianta D.A. - unul "Hais" si "Cea"

25 Mar 2004   •   00:00
In alianta D.A. - unul "Hais" si "Cea"

Liberalii si democratii nu reusesc sa isi armonizeze opiniile si sa "cante" pe o singura voce. Desi a trecut o jumatate de an de la infiintarea Aliantei PNL-PD, sintagma "D.A." inseamna, de fapt, multe "NU"-uri.

Au trecut sase luni de la semnarea protocolului de formare a Aliantei PNL-PD, dar noua formatiune nu reuseste inca sa „cante" pe aceeasi voce nici cand e vorba de problemele tarii, nici cand e vorba de cele interne.
MONICA IORDACHE
OANA STANCU Parteneriatul liberalo-democrat nu functioneaza in fapt decat o zi pe saptamana: lunea, cand este sedinta Consiliului de Coordonare al Aliantei. Atunci, sapte lideri PD si tot atatia din partea PNL dezbat subiectele de actualitate, dupa care ies in conferinta de presa cu pozitia comuna a celor doua partide. In restul saptamanii, fiecare actioneaza pe cont propriu si se intampla des ca punctele de vedere exprimate de marti incolo sa se bata cap in cap.

Incompatibili din prima zi

Mariajul celor doua formatiuni a fost de la inceput mai mult de nevoie decat de voie, ca unire a fortelor impotriva dusmanului comun - PSD. Si s-a nascut greu. Mult mai usor s-au nascut conflictele. Primul a fost pe tema fuziunii dintre cele doua partide, idee lansata de PNL prin vocea lui Valeriu Stoica. „Dupa scrutinul din 2004, vom putea analiza oportunitatea fuziunii PNL cu PD, in cazul in care vom castiga alegerile", declara in decembrie si Stolojan. Daca liberalii nu ar fi avut nici o problema sa-i inghita pe democrati, pedistii au sarit ca arsi. „Ar trebui mai multa intelepciune in graba de a vorbi despre fuziune", a ripostat Traian Basescu, respingand „categoric" propunerea. „Sunt erori politice care risca sa indeparteze si sustinerea membrilor PD pentru candidatul unic al Aliantei, sa genereze confuzie si sa indeparteze electoratul de stanga de candidatul Aliantei", opina democratul.

Cin’ sa fie premieru’?

Punctul doi. Daca ajung la guvernare, cine sa fie premierul? PNL, zic liberalii, ca are procentul mai mare in sondaje, ca atare va avea mai multi parlamentari. PD, spun democratii, pentru ca l-au sustinut pe Stolojan candidat la presedintie. Disputa reapare periodic. „In eventualitatea ca Theodor Stolojan va ajunge presedinte si alianta PNL-PD va castiga alegerile, aceasta functie va reveni PD. Eu i-am comunicat acest punct de vedere domnului Stolojan si nu-mi aduc aminte sa fi avut vreo reactie", declara Traian Basescu cu prilejul anuntarii candidaturii la Primarie. Stolojan a reactionat insa public: „E doar o varianta de lucru".

Rivali la locale

Alianta are de trecut un hop important in urmatoarele luni: alegerile locale. Conform protocolului, PD si PNL vor candida pe liste separate, vor avea candidati diferiti la primarii, ceea le face sa fie formatiuni rivale, nu aliate. Vor putea aparea situatii in care in turul doi sa se infrunte un penelist si un pedist. Cine pe cine va sustine atunci? Se vor putea abtine sa nu se atace reciproc? Aliatii nu s-au inteles nici macar in privinta putinelor orase mari in care ar trebui sa aiba candidati comuni pentru a nu disipa voturile. In timp ce PNL a acceptat compromisul de a sustine candidati democrati in Bucuresti si Cluj, PD nu numai ca nu a fost in stare sa-l sustina pe Ghise la Brasov, dar s-a mai si repezit sa-l insface pe liberalul Dan Carlan care nu a obtinut sprijinul partidului sau la Primaria Iasi. Carlan si-a dat demisia din PNL si s-a inscris in PD, cu toate ca protocolul aliantei prevede clar la articolul 1.1.8: „Partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide".

Dupa ce liberalii au sustinut cu tarie ideea listelor comune in cat mai multe orase, iar democratii au preferat sa se rezume doar la Capitala, pana la urma, Stolojan si Basescu au explicat intr-o declaratie comuna ca „in teritoriu se voteaza omul, nu partidul, iar doi candidati, unul de la PNL si unul de la PD, pot aduce Aliantei mai multe voturi".

„Nu i-am vazut si pe pedisti pe acolo!"

Scandalul adoptiilor internationale si al raportului Nicholson a prins iar Alianta pe picior gresit. Abia a fost depus amendamentul de suspendare a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ca PNL s-a angajat, la solicitarea PSD, intr-o actiune de lobby impotriva adoptarii acestui amendament. Vicepresedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a muncit cot la cot cu pesedistul Viorel Hrebenciuc, la Bruxelles, pentru a-i convinge pe europarlamentari sa nu sanctioneze atat de dur Romania. In acest timp la Bucuresti Basescu aducea acuze extrem de grave Guvernului PSD pe care il facea direct responsabil de traficul cu orfani, daca nu chiar cu organe.

Liberalii s-au repliat apoi alaturi de colegii democrati cerand la unison demisia Cabinetului Nastase. La cateva zile, Stolojan a fost invitat la Bruxelles, de grupul liberalilor europeni, la o dezbatere despre extinderea Uniunii Europene. Dovada ca nu s-a consultat si cu democratii in privinta punctelor de vedere exprimate acolo sta reactia lui la o intrebare a jurnalistilor daca a fost o actiune comuna cu PD: „Nu i-am vazut pe acolo".

Motiunea esuata

Prima actiune parlamentara importanta a aliantei, o motiune de cenzura dupa raportul Nicholson, a esuat lamentabil. Dupa ce si-au aratat muschii in fata Guvernului amenintand ca vor zgaltai Palatul Victoria, aliatii si-au dat seama ca nu au suficienta putere sa duca actiunea pe cont propriu. Aveau nevoie de PRM. Pretentia lui Vadim Tudor de a fi actorul principal al momentului din Parlament nu a fost acceptata de alianta de teama prejudiciilor de imagine. „I-am pus capat motiunii de cenzura pentru ca C.V. Tudor a vrut sa citeasca el textul documentului. Acest demers a cazut din cauza presedintelui PRM", a explicat Stolojan. Basescu a avut insa o alta parere pe care nu s-a abtinut sa o faca publica, desi sustinea ca s-a supus deciziei Aliantei. „E o eroare ca nu am ajuns la o motiune de cenzura. Guvernul Romaniei a beneficiat in Parlamentul European de o motiune de cenzura, iar opozitia din Romania nu a fost capabila sa genereze una. Alianta nu a acceptat conditia lui Vadim sa citeasca el motiunea. In timp vom plati mai mult decat costurile unei asocieri cu Vadim. Presa ar fi bazait doua zile, trecea, dar dezbaterea ramanea in Monitorul Oficial", a replicat liderul democrat. Transformata in motiune simpla, actiunea aliatilor a esuat definitiv cand parlamentarii PNL si PD nici nu s-au mai deranjat sa participe in numar semnificativ la dezbaterea ei.


PNL distant cu Basescu

Exemplele de stangacie pot continua. Dupa Madrid, Stolojan s-a pronuntat pentru acordarea in continuare de catre Romania a sprijinului fata de SUA in lupta impotriva terorismului, in timp ce Traian Basescu a avut o puternica interventie antiamericana, condamnand razboiul din Irak. Dincolo de aceste declaratii divergente, mai grav este insa ca aliatii nu se sprijina reciproc. Liberalii nu si-au pus pielea la bataie nici in scandalurile primarului Basescu cu consilierii PSD, nici in dosarul Flota, nici in disputa privind Catedrala Neamului. De fiecare data cand presa atrage atentia asupra acestor lucruri, cele doua partide se prevaleaza de faptul ca au identitati, actiuni si doctrine proprii.

„Ma inteleg bine cu Stolo"

Traian Basescu si Theodor Stolojan neaga scartaielile din Alianta, repetand stereotip ca ei doi se inteleg foarte bine. Liderul PD a tinut chiar sa-i asigure pe liberali de acest lucru, la validarea candidaturii lui Stolojan, sustinand ca „cei care vorbesc despre incompatibilitati intre cele doua patide se asaza in trena propagandistica a PSD, care este speriat de moarte de Alianta". „Povestea cu diferenta de doctrina poate fi servita celor cu minime cunostinte politice. Doar o simpla enumerare a prioritatilor Aliantei arata ca nu avem incompatibilitati de doctrina. Acest subiect nici nu este foarte important pentru alegatori", a spus Basescu.

Babiuc isi cearta colegii

Singurul membru al Aliantei care a criticat public modul de functionare a Aliantei a fost Victor Babiuc, un personaj care a trecut de la PD la PNL si inapoi la PD. El a atras atentia pedistilor in sedintele de partid, dupa care a refuzat sa-i mai onoreze cu prezenta. Babiuc a povestit aceste lucruri in emisiunea „100 la suta" a lui Robert Turcescu. „Uitati-va la declaratiile celor doi presedinti ai Aliantei. Nu reusesc sa aiba aceeasi parere pe nici un subiect. (...) Electoratul nu asta asteapta de la Alianta, asteapta un bloc care sa reziste luptei cu PSD", spunea fostul ministru.

×
Subiecte în articol: basescu politic pnl stolojan alianţei alianta