x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: "Propunerea a fost unanimă şi am acceptat-o"

Iohannis: "Propunerea a fost unanimă şi am acceptat-o"

de Veronica Micu    |    14 Oct 2009   •   00:00
Iohannis: "Propunerea a fost unanimă şi am acceptat-o"
UPDATE. La sfârşitul discuţiilor pe care le-a avut cu partidele politice, Klaus Iohannis a declarat că a acceptat propunerea acestora de a prelua postul de premier şi că această propunere a fost înaintată în scris Preşedinţiei.

Iohannis a declarat că a primit asigurări din partea partidelor ca va avea tot sprijinul parlamentar al acestora.

Iohannis a mai spus că în cazul în care va fi desemnat premier mandatul său va avea valabilitate doar până după alegerile prezidenţiale, când poziţia sa va fi reevaluată din punct de vedere al performanţelor.

Varianta optimă de guvernare, luată în calcul de Iohannis, este cea a unui guvern de tehnocraţi, deşi după opinia sa, este greu de dat o definiţie a tehnocratului, fiecare persoană având afinităţi politice mai mult sau mai puţin clare.

Iohannis a declarat că nominalizările pentru portofoliile viitorului Guvern vor fi făcute numai după desemnarea sa  în funcţia de premier de către Preşedinte, şi că în acest sens va avea consultări  cu partidele politice.





UPDATE:
Klaus Iohannis a ajuns la Senat. Primarul Sibiului a declarat că este pregătit pentru discuţia cu PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, şi speră într-o armonizare a punctelor de vedere. Iohannis a spus că nu a fost contactat de preşedintele Băsescu, precizând că va oferi mai multe detalii după discuţii.

"De aseară şi până acum m-am gândit cum s-ar putea aborda chestiunea dacă se va ajunge la această chestiune", a spus Iohannis, menţionând că mai multe detalii va putea da după întâlnirea cu liderii politici. Întrebat dacă pune vreo condiţie, el a răspuns: "De asta intrăm, să armonizăm punctele de vedere".

Vom analiza dacă suntem compatibili

"M-am hotărât să merg la Bucureşti la discuţii, ştiţi că am fost invitat la ora 11.00 la o întâlnire cu liderii partidelor care vor, eventual, să mă propună pentru poziţia de premier. Vom avea o discuţie şi vom analiza dacă suntem compatibili, dacă este cazul să se facă acest pas, după care se vor face cu siguranţă şi declaraţii publice", a spus Johannis înainte de a pleca la Bucureşti, informează Mediafax.

Întrebat dacă ar accepta un interimat de doar câteva săptămâni, Iohannis a spus că este unul din punctele pe care cu certitudine le va discuta, să vadă dacă este vorba despre un interimat scurt sau despre o soluţie care va fi viabilă pentru mai mult timp.

În ceea ce priveşte un Guvern de tehnocraţi, primarul Sibiului a spus că se poate realiza acest lucru, dar numai cu spijinul partidelor.

"Eu cred că se poate ( realizarea unui Guvern de tehnocraţi - n.r.), numai că este vorba totuşi de patru fracţiuni din Parlament şi nu cred că se aşteaptă cineva să merg acolo şi singur să rezolv tot felul de probleme. Evident că lucrurile pot funcţiona numai în măsura în care partidele care doresc să mă propună mă sprijină, altfel nu se poate realiza nimic", a afirmat Iohannis.

Referitor la renunţarea la funcţia de primar, Iohannis a spus că deocamdată este devreme să se discute despre acest lucru, dar dacă propunerea partidelor ca el să devină premier va fi realizabilă, cu siguranţă vor trebui aplicate pervederile legii.

×
Subiecte în articol: politic klaus johannis