x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: "Legea lustraţiei este total aberantă"

Ion Iliescu: "Legea lustraţiei este total aberantă"

30 Apr 2010   •   00:00
Ion Iliescu: "Legea lustraţiei este total aberantă"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Fostul preşedinte Ion Iliescu este de părere că Legea lustraţiei, care a primit aviz favorabil din partea Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, este una total aberantă şi întârziată, la atâţia ani de la Revoluţia din decembrie 1989.



"Este total aberantă, în afara timpului în care trăim - suntem membri ai UE. Uitaţi-vă la toată lumea democratică, nu există asemenea chestiuni. După 20 de ani de consolidare a unui regim pluralist, democratic, alegeri libere, Constituţie democratică, venim cu asemenea măsuri, care vin din trecutul regimurilor totalitare, se poate aşa ceva? Arată întârzierea mentală a celor care vin cu asemenea gânduri", a declarat fostul şef al statului, într-o emisiune la RFI, citat de Agerpres.

Ion Iliescu spune că este posibil ca Partidul Social Democrat să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa acestei legi, deşi precizează că nu a participat la o discuţie în PSD pe această temă.

"E posibil, adică ne facem de râsul lumii. Bineînţeles că ar fi potrivită o astfel de acţiune, ne compromitem ca ţară cu asemenea mentalităţi", a spus Ion Iliescu.

El a arătat că această lege ar fi fost motivată la începuturi, imediat după Revoluţie şi a reamintit că, în acea perioadă, în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, s-a dezbătut această chestiune şi ulterior a apărut Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

"Asemenea măsuri sunt caracteristice regimurilor totalitare, care exclud categorii de oameni de la viaţa publică. Era mentalitatea stalinistă - moşierii, foştii capitalişti, membrii de partide burgheze să fie eliminaţi - sau fascistoidă, în sens invers, adică perpetuăm nişte mentalităţi şi nişte abordări specifice regimurilor totalitare. Nicăieri în lumea democratică nu se apelează la asemenea lucruri şi atunci ideea a fost: intrăm într-o etapă nouă, a votului liber al cetăţenilor şi campaniilor electorale în care fiecare trebuie să se prezinte cu ceea ce a făcut şi cu ce este şi să judece cetăţeanul. Acela este instrumentul, filtrul esenţial - votul liber al cetăţenilor. Dar noi, atunci, am introdus în proiectul acela de lege, în 1990, un articol suplimentar, al 10-lea, în care se introducea interdicţia pentru cei care au comis crime şi fapte reprobabile din acest punct de vedere, antidemocratic, dar nu categorii, oameni care au fost nu ştiu ce", a explicat Ion Iliescu.

Deputaţii din Comisia juridică şi cei din Comisia pentru drepturile omului au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de Lege a lustraţiei, cu 22 de voturi pentru, un vot împotrivă (al deputatului PSD Florin Iordache) şi şase abţineri.

×
Subiecte în articol: politic