x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jurământ strâmb! Filmul nu-i trucat! Băsescu a lovit copilul

Jurământ strâmb! Filmul nu-i trucat! Băsescu a lovit copilul

de Gabriela Antoniu    |    04 Dec 2009   •   00:00
Jurământ strâmb! Filmul nu-i trucat! Băsescu a lovit copilul
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax


Confruntarea de joi seară cu Mircea Geoană a scos la iveală adevăruri pe care, altfel, preşedintele Traian Băsescu, aspirant la un nou mandat, le-a negat fără să clipească. Băsescu a recunoscut că la Ploieşti, în 2004,  i-a tras una copilului, dar nu cu pumnul. Un adevăr ieşit la iveală după o săptămână în care Traian Băsescu a folosit toate tertipurile pentru a se disculpa de acest gest incalificabil şi după ce a fost pus să jure pe Biblie că nu l-a lovit pe copil. "Jur că nu l-am lovit nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul", a afirmat Băsescu. Mai mult, spre deosebire de Geoană, Băsescu a declarat că nu s-a întâlnit niciodată cu Sorin Ovidiu Vântu, deşi la scurt timp omul de afaceri avea să-l contrazică. Vântu a declarat că s-a întâlnit cu Băsescu în 2004, şeful statului cerându-i sprijin politic pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, dar şi în timpul mandatului de preşedinte, de mai multe ori. "Ne-am întâlnit de câte ori a fost nevoie. De câte ori mi-a solicitat. Au fost momente când am solicitat şi eu, când a solicitat şi domnia sa", a spus Vîntu, referitor la numărul de întâlniri pe care le-a avut cu Traian Băsescu. Ieri şeful statului a scăpat de amnezie şi a declarat că s-a întâlnit cu Vântu. Dar cu Vântu, omul de afaceri, nu mogulul!


FILMULEŢUL DE LA PLOIEŞTI ŞI MASCARADA TRUCAJULUI

Un adevăr ascuns de Băsescu şi devoalat în confruntarea de joi seară este că şeful statului a lovit într-adevăr acel copil, în 2004, la mitingul de la Ploieşti. Un adevăr ieşit la iveală după o săptămână în care Traian Băsescu a folosit toate tertipurile pentru a se disculpa de acest gest incalificabil. Mai întâi a încercat să-şi inventeze scuze şi să se dea victimă, apoi a declarat că niciodată nu a lovit copiii lui sau ai altora pentru ca în final să recurgă la o întreagă mascaradă pentru a arăta că filmuleţul e trucat.

Joia trecută, pus în faţa filmuleţului la Realitatea Tv şi vădit iritat de difuzarea lui, Traian Băsescu a susţinut că nu-şi aduce aminte de acel episod. " O să mă uit, nu pot afirma că e trucaj. Trebuie văzut, poate m-a înjurat, poate a vorbit urât, poate i-a vorbit urât femeii. Nu ştiu, voi da o explicaţie acestui episod", a afirmat Băsescu.. "Nu, nu îmi aduc aminte de incident. Sunt destui care mă înjură pe unde mă duc. Nu-mi dau seama despre ce e vorba, vă asigur că voi da explicaţii publice. Probabil că mai eram cu cineva, probabil că nu eram singur", a mai arătat preşedintele.  La mai bine de trei ore după această declaraţie, Băsescu a revenit: "Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soţia", a spus Băsescu, la sediul său de campanie. El a precizat că s-a uitat cu atenţie la imagini şi că a văzut "o femeie disperată" cu care vorbea şi în faţa căreia statea aproape în genunchi şi "un copil râde după ce se dă înapoi". "Nu cred că un copil lovit în plex şi peste faţă râde şi nu îşi pune mâinile la plex sau la faţă". Spre dimineaţă, pe la trei, a venit cu o altă declaraţie: "Nici nu am realizat ce era acolo, pentru că era pe un monitor, pur şi simplu. Era... Am văzut o îmbulzeală, dar nu am văzut despre ce era vorba, doar ce-mi povestise Dumitrescu (Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii la care Băsescu participa atunci când i-au fost arătate imaginile date publicităţii joi seară de cotidianul Gardianul, n.r.)", a adăugat şeful statului. După toate aceste declaraţii contradictorii, Băsescu a anunţat că îi va da în judecată pe Dinu Patriciu şi cotidianul Gardianul care a difuzat filmuleţul pentru "minciună şi trucarea unor filmări" şi a întrebat conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.


AVIZUL INEC: COPIA E O COPIE
Ca urmare, a cerut el Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC)  să facă o analiză a filmului. Rezultatul a fost un aviz tehnic, consultativ pe care Băsescu l-a dat publicităţii miercuri seară. Din avizul tehnic citit de Băsescu reieşea un lucru ştiut de toată lumea:  că filmul era o copie după copie. Băsescu a declarat că potrivit INEC, înregistrarea de la Ploieşti conţine elemente de editare computerizată în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice. Reamintim că INEC nu a făcut o expertiză a filmului, ci o analiză tehnică. Pentru a face o expertiză din care să reiasă, aşa cum a acuzat Traian Băsescu, că filmul este trucat, era nevoie de filmul original şi aparatul pe care se făcut înregistrarea, spun surse de specialitate. Ori filmul dus de Traian Băsescu la INC este o copie de pe internet a celui difuzat de Gardianul. Şi, în momentul în care a fost copiat de pe internet, filmul şi-a modificat automat parametrii tehnici, aceasta fiind şi concluzia INC prezentată de Băsescu. Filmul difuzat de Gardianul şi pus pe net era oricum modificat în sensul că fusese comprimat şi fusese introdusă sigla ziarului. În plus, şi cei care au copiat filmul pe CD şi i l-au dus la INC puteau foarte bine să intervină pe el şi să-l modifice. De altfel, Alecu Racoviceanu, membru în consiliul editorial al ziarului Gardianul, a declarat că nu ştie pe ce copie a fost făcută expertiza, nefiind solicitat suportul primit la redacţie. "Habar nu am pe ce copie a fost făcută această mini-expertiză, pentru că nu e vorba de o expertiză, ci de un aviz. Nouă nu ne-a fost solicitat suportul electronic pe care noi am avut iniţial aceste imagini ", a declarat Alecu Racoviceanu.


A RECUNOSCUT CĂ A LOVIT COPILUL

După toată această mascaradă, joi seara, la confruntarea de la Parlament, o Biblie a făcut minuni. Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale au primit câte o întrebare-surpriză din partea moderatorului dezbaterii şi câte o Biblie. Pus să jure pe Cartea sfântă, Băsescu a spus mai mult decât i-a cerut moderatorul, recunoscând practic că a lovit acel copil la Ploieşti. "Acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanele de telespectatori, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral la care aţi participat în anul 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrăţoiu?", l-a întrebat moderatorul pe Traian Băsescu. "Jur că nu l-am lovit nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul", a spus Băsescu cu mâna pe Biblie.  De remarcat că moderatorul nu l-a întrebat cu ce l-a lovit şi unde, ci doar dacă l-a lovit. Iar Băsescu a ţinut să sublinieze de două ori că nu l-a lovit cu pumnul. Cu alte cuvinte, i-a tras una copilului, dar nu cu pumnul.


ÎNTÂLNIREA DE MIERCURI NOAPTEA

În aceeaşi confruntare, pornit să-l desfiinţeze pe Mircea Geoană pentru o întâlnire pe care a avut-o miercuri noapte cu Sorin Ovidiu Vântu, Traian Băsescu a căzut în propria capcană. El l-a întrebat pe Geoană dacă i-a plăcut întâlnirea de miercuri noapte cu Sorin Ovidiu Vântu. "Nici azi-noapte nu v-a plăcut? Azi noapte nu v-a plăcut, azi noapte, când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul, şi v-a chemat de urgenţă? V-a chemat de urgenţă?", l-a întrebat Băsescu pe Geoană despre viaţa privată, pe un ton de anchetator, demn de beciurile Securităţii. Geoană a recunoscut că s-a întâlnit cu Vântu, ceea ce Băsescu nu a făcut atunci când a liderul PSD i-a pus aceeaşi întrebare. "Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu, aşa cum aţi avut dumneavoastră zeci de întâlniri cu acest domn în anii în care eraţi apropiaţi", a spus Geoană. El a explicat că Vântu l-a sunat în urma interviului pe care liderul PSD l-a acordat Gazetei Sporturilor, în care a spus că omul de afaceru este malefic şi turbulent. "La dumneavoastră şi la dânsul acasă de câte ori aţi băut whisiky cu domnul Vântu în anii precedenţi?", a atacat la rândul său Geoană. "Niciodată", a răspuns Băsescu fără să clipească.


"NE-AM ÎNTÂLNIT FERINDU-NE DE SECURITATEA LUI ADRIAN NĂSTASE"

La scurt timp după încheierea confruntării, şeful statului avea să fie contrazis de către Sorin Ovidiu Vântu într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. "Mi se pare siderant după 2004 când la ora trei dimineaţă m-am întâlnit în parcare la Tâncăbeşti cu domnul Băsescu, ferindu-ne de securitatea domnului Adrian Năstase, după cinci ani de zile să ajung în aceeaşi situaţie, să mă feresc să mă întâlnesc cu prietenii", a spus Vântu. Întrebat ce a discutat cu Băsescu, în 2004, Vântu a spus că a fost vorba de sprijin politic pentru câştigarea "alegerilor electorale din 2004". El a adăugat că a fost un sprijin pe mai multe planuri. Întrebat dacă a fost un sprijin pe care i l-a oferit lui Traian Băsescu sau care i s-a cerut, omul de afaceri a spus: "Putem merge în ambele sensuri liniştit". Vântu nu a mai spus în ce a constat sprijinul, anunţând că va face o declaraţie de presă pe 7 decembrie. "Îl cunosc pe domnul Băsescu şi am avut o relaţie de colaborare, până la un moment dat, când relaţiile au încetat", a mai spus omul de afaceri. "Ne-am întâlnit de câte ori a fost nevoie. De câte ori mi-a solicitat. Au fost momente când am solicitat şi eu , când a solicitat şi domnia sa", a spus Vîntu, referitor la numărul de întâlniri pe care le-a avut cu Traian Băsescu. Ieri, Băsescu şi-a adus aminte că totuşi s-a întâlnit cu Vântu. Într-o declaraţie la Kiss FM a spus că, în cursul mandatului, s-a întâlnit cu diverşi oameni de afaceri, inclusiv cu Sorin Ovidiu Vântu, dar nu într-o parcare, şi a caracterizat relaţia sa cu omul de afaceri drept "alterată". În ciuda acestor declaraţii, nu există nici o fotografie care să ateste întâlnirile Băsescu-Vântu, dovadă că acestea au fost ascunse opiniei publice. Astfel că eventuale posibile explicaţii ale lui Băsescu că aceste întâlniri au fost transparente şi erau în interesul naţional nu stau în picioare.


GEOANĂ, LEGAT CU FORŢA DE POPA

Traian Băsescu nu s-a mulţumit însă să-l "ancheteze" pe Mircea Geoană pentru că s-a întâlnit cu Vântu, ci a încercat să sugereze şi de ce s-au întâlnit cei doi. Deşi nu a fost acolo (poate doar nişte microfoane), Băsescu a încercat prin întrebările aruncate să-l lege pe Mircea Geoană de arestarea lui Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Băsescu l-a întrebat insistent pe Geoană: "Are o legătură vizita pe care i-aţi făcut-o aseară lui Vântu cu arestarea lui Popa Nicolae?". "Este o uriaşă minciună şi este penibil din partea unui candidat la preşedinţie să facă astfel de lcururi. Veniţi cu minciuni sfruntate. Nu ştiu cine este Popa", a spus Geoană. Ieri, Băsescu a mai încercat una: a declarat că atunci când Popa a fost dat în urmărire generală, Geoană care era ministru de Externe i-ar fi prelungit valabilitatea paşaportului. "Geoană nu ştia cine e, numai că i-a dat paşaport când era ministru de externe", a spus Băsescu la Kiss Fm.  MAE l-a contrazis însă precizând că Nicolae Popa s-a prezentat la 13 februarie 2001 la Ambasada de la Jakarta pentru a i se prelungi la cerere paşaportul simplu până la 16 iulie 2004 şi că atunci Popa nu figura cu vreo interdicţie în baza căruia să-i fie refuzat acest serviciu consular.


"Am făcut şi lucruri bune, şi greşeli"
Traian Băsescu a declarat ieri, în ultima zi de campanie, că, dacă va obţine un nou mandat de şef al statului, va rămâne un "preşedinte implicat", deoarece un şef de stat nu poate rămâne "ascuns la Cotroceni când lucrurile nu merg cum trebuie la Guvern". El a apreciat că experienţa unui mandat de cinci ani i-a adus "şi ceva mai multă înţelepciune în a lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul". Pe de altă parte, Traian Băsescu a declarat că are experienţa unui mandat dificil, în care a avut o luptă cu clasa politică şi una cu rechinii, care nu au fost protejaţi, şi că, dacă va fi reales şef al statului, va rămâne un preşedinte al românilor.

"Mulţumesc românilor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în aceşti cinci ani de mandat. A fost un mandat în care am făcut şi lucruri bune, am făcut şi greşeli. Am experienţa unui mandat dificil, în care am avut o luptă cu clasa politică, o altă luptă cu rechinii nemulţumiţi că nu sunt protejaţi", a declarat Traian Băsescu. El a adăugat că, dacă va dobândi un nou mandat, va rămâne "la fel de loial" românilor şi nu va face compromisul cu "cei care vor un preşedinte pentru ei".

De asemenea, PD-L a organizat tot ieri o ultimă manifestare de campanie pentru susţinerea lui Traian Băsescu în cursa prezidenţială, acesta transmiţând celor prezenţi în faţa Ateneului "Jos pălăria în faţa românilor" şi spunând că la 6 decembrie va fi "victorie". Traian Băsescu şi-a făcut apariţia pe ritmuri de "Ciuleandra", având un discurs de o oră, în care a abordat teme de la educaţie şi politici sociale la patriotism şi la pericolul pe care îl reprezintă alianţa conjucturală dintre PSD şi PNL.

El a ţinut să spună că politicieni extraordinari au fost partenerii lui în timpul mandatului şi a strigat numele fiecăruia dintre liderii partidului aflaţi alături de el pe scenă. Secretarul general al PD-L a fost prezentat de Băsescu într-un mod inedit: "Tătucuţul campaniilor, Vasile Blaga!". Ulterior, Băsescu i-a îndemnat pe alegători să se prezinte în număr cât mai mare la scrutinul de duminică, pentru ca România să aibă un preşedinte "legitim, puternic şi implicat".

×
Subiecte în articol: politic