x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen: În cazul UMF Târgu Mureş, justiţia dă hotărâri împotriva legii şi UDMR nu poate accepta

Kelemen: În cazul UMF Târgu Mureş, justiţia dă hotărâri împotriva legii şi UDMR nu poate accepta

de Mediafax    |    12 Mai 2012   •   13:33
Kelemen: În cazul UMF Târgu Mureş, justiţia dă hotărâri împotriva legii şi UDMR nu poate accepta

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, azi, la Bistrita, ca in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures justitia da "hotarari impotriva legii" si UDMR nu poate accepta asa ceva.

Kelemen Hunor a declarat ca hotararea Guvernului USL de a retrage recursul formulat de fostul Guvern este "o decizie gresita".

"Nu era nevoie de o astfel de decizie", a declarat Kelemen Hunor. Presedintele UDMR a declarat ca a auzit ca, de fapt, PNL are o disputa cu UDMR, si nu cu comunitatea maghiara.

"Trebuie sa va spun ca este o afirmatie pe care nimeni nu poate sa o sustina. Noi cerem drepturi pentru minoritatea nationala, si nu pentru UDMR. Dreptul de a invata in limba materna la Universitatea de Medicina si Farmacie nu este pentru mine. Eu nu mai vreau sa fac inca o facultate. Nu eu trebuie sa invat in limba maghiara. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru comunitatea maghiara",a spus Kelemen Hunor.

El a declarat ca cel care contesta aceste drepturi si vrea sa retraga "drepturile castigate" nu are nicio disputa cu UDMR, are o disputa cu maghiarii din Romania.

"Acest lucru, din punctul nostru de vedere, este asa de clar incat nici nu ar trebui sa discutam despre asa ceva. Nu este clar pentru noi, este clar pentru fiecare maghiar din Romania", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a declarat ca, dupa ce Guvernul Ungureanu a cazut, a avut mai mult timp liber si a avut ocazia sa stea de vorba cu foarte multi maghiari.

"Am foarte mult timp, stau de vorba cu foarte multi oameni si constat ca toate deciziile luate pana acum de Guvernul USL au fost receptionate foarte, foarte prost si, ca un atac impotriva drepturilor obtinute", a afirmat Kelemen.

Liderul UDMR s-a declarat "ingrijorat" de ritmul cu care Guvernul USL se indreapta spre o directie, in opinia sa, gresita.

"Daca Guvernul USL merge in aceasta directie si cu acest ritm si justitia nu apara legile existente si nu apara aplicarea legilor, ci ia hotarari care mai mult instiga la nerespectarea legilor in vigoare, atunci sigur ca se poate ajunge in foarte scurt timp la niste tensiuni si conflicte si la o situatie care, din punct de vedere politic, va lasa urme destul de grave", a sustinut liderul UDMR.

Kelemen Hunor a declarat ca se refera la ceea ce s-a intamplat la Curtea de Apel Targu Mures care, intr-o saptamana, a dat doua decizii "foarte discutabile".

"Ambele decizii nu sunt pentru aplicarea legii invatamantului, ci pentru neaplicarea legii invatamantului. Deci justitia da hotarari impotriva legii. Nu putem accepta asa ceva", a conchis Kelemen Hunor.

Potrivit deciziei de vineri a Curtii de Apel Targu Mures, Carta Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures trebuie sa fie recunoscuta de Ministerul Educatiei. Instanta a dat astfel dreptate conducerii UMF, in procesul in care a dat in judecata ministerul intrucat nu validase documentul adoptat de institutie.

Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures anunta, in 22 februarie, ca a cerut in instanta recunoasterea Cartei asa cum a fost adoptata de Senatul UMF, considerand ca aceasta a fost adoptata tacit, dupa trecerea termenului de 30 de zile in care Ministerul Educatiei putea transmite observatii.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures anunta, in 8 februarie, ca a instiintat Ministerul Educatiei ca il va da in judecata pe tema aprobarii Cartei universitatii, dupa ce un functionar a cerut introducerea unor "precizari" in document, desi Carta fusese aprobata tacit.

Aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, in 4 mai, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinta de suspendare.

Guvernul Ponta a decis, insa, sa retraga recursul formulat de fostul Executiv la decizia instantei de suspendare a hotararii fostului Cabinet privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures.

×
Subiecte în articol: umf targu mures