x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, după summitul NATO: am pledat pentru creșterea prezenței militare aliate în România

Klaus Iohannis, după summitul NATO: am pledat pentru creșterea prezenței militare aliate în România

10 Mai 2021   •   19:02
Klaus Iohannis, după summitul NATO: am pledat pentru creșterea prezenței militare aliate în România
Sursa foto: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a dezvăluit faptul că în timpul summitului NATO desfășurat luni, la București, în sistem on-line, a pledat pentru creșterea prezenței militare aliate pe flancul de est.

Președintele României a declarat că în timpul întâlnirii de luni s-a discutat despre Rusia și Marea Neagră. Șeful statului le-a solicitat aliaților să trimită mai multe trupe în flancul estic, inclusiv în România.

„NATO trebuie să continue să se întărească pe flancul estic. Am pledat pentru o creștere a prezenței militare aliate în România și pe flancul estic”, a spus Klaus Iohannis.

Alături de preşedintele României, reuniunea a fost găzduită de preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat într-o vizită la Bucureşti. Ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, printre care și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au participat prin videoconferinţă. Alături de Joe Biden a participat şi secretarul de stat american Antony Blinken.

Agenda reuniunii vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Košice (28 februarie 2019).

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis