x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Vom avea un Guvern demisionar până după alegeri

Klaus Iohannis: Vom avea un Guvern demisionar până după alegeri

21 Oct 2009   •   00:00

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, crede că "este puţin probabil" ca preşedintele să se răzgândească în privinţa premierului, iar România va avea "un Guvern demisionar până după alegerile prezidenţiale", el spunând şi că "era de aşteptat" ca PDL să iasă din sală la votarea declaraţiei din Parlament. Remarca edilului Sibiului a venit într-o conferinţă de presă susţinută după ce declaraţia politică a PSD, PNL, UDMR, PC şi a minorităţilor a fost adoptată de Parlament, că salută această "noutate parlamentară".



"Mulţumesc pentru aprecierea pozitivă la adresa mea din partea preşedinţilor partidelor politice şi a liderului minorităţilor şi pentru susţinerea mea de către noua majoritate din Parlament, prin vot. Salut această noutate parlamentară şi cred că prin ce s-a întâmplat astăzi  Parlamentul s-a transformat dintr-un actor reactiv într-un actor pro-activ pe scena politicii româneşti", a spus Iohannis, citat de mediafax. Întrebat de un jurnalist dacă este de părere că şeful statului se va răzgândi în ceea ce priveşte premierul, Iohannis a spus că "este puţin probabil". "Este puţin probabil ca preşedintele să se răzgândească. Vom avea un Guvern demisionar până după alegerile prezidenţiale", a spus el.

Iohannis a menţionat, referitor la gestul parlamentarilor PDL de a părăsi sala, la citirea declaraţiei de susţinere a sa, că "a fost de aşteptat ca PDL să iasă din sală". El a fost întrebat dacă a avut discuţii cu cineva pentru a-i acorda sprijin în turul al doilea al alegerilor. "Nu. Acest lucru merită discutat după primul tur", a spus Iohannis. Referitor la rezultatele unui sondaj care îl indică pe Iohannis mai potrivit pentru funcţia de premier decât Lucian Croitoru, edilul a spus că "acest val de simpatie" îl mulţumeşte foarte mult şi "îi dă speranţa că face un lucru pozitiv pentru ţară".

Întrebat cum comentează faptul că apar lucruri negative despre el, Iohannis a spus că "din experienţa ultimelor trei alegeri a ajuns la concluzia că, cu cât sunt mai multe atacruri, cu atât este mai mare teama adversarilor". "Se pare că lucrurile se polarizează spre extreme, astfel încât şansele mele au devenit mai mici", a răspuns Iohannis, întrebat fiind câte şanse crede că are pentru a obţine funcţia de premier, după ce în urmă cu o săptămână declara că are 50 la sută şanse. Iohannis a mai spus că aşteaptă un semnal privind o eventuală vizită a lui Traian Băsescu la Sibiu şi că, dacă se doreşte o astfel de vizită, va face tot posibilul să fie prezent.

Declaraţia politică a PSD, PNL, UDMR, PC şi Minorităţi prin care se afirmă existenţa unei majorităţi transparente şi sprijinul pentru Klaus Iohannis la conducerea Guvernului a fost adoptată în plenul Parlamentului cu 252 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Declaraţia politică supusă votului şi citită de deputatul aparţinând Grupului minorităţilor Ovidiu Ganz, prevede că se constată existenţa unei majorităţi parlamentare transparente, care îşi afirmă susţinerea pentru Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru. Ea arată că un guvern de specialişti, condus de un premier independent, este singura soluţie în acest moment şi că majoritatea parlamentară solicită preşedintelui Traian Băsescu retragerea actualei propuneri a şefului statului, care nu are susţinere politică.

Parlamentarii PDL au părăsit, miercuri, plenul şedinţei, în momentul în care era discutată declaraţia politică privind susţinerea de către majoritatea parlamentară a lui Klaus Iohannis ca premier, democrat-liberalii motivând că este vorba despre o mascaradă.

×
Subiecte în articol: politic