x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi speră să fie votată săptămâna aceasta. Contracandidatul său francez, încă în cursă

Kovesi speră să fie votată săptămâna aceasta. Contracandidatul său francez, încă în cursă

de Ion Alexandru    |    18 Sep 2019   •   09:16
Kovesi speră să fie votată săptămâna aceasta. Contracandidatul său francez, încă în cursă
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

În timp ce, la București, situația politică tinde să explodeze, CCR urmând să decidă, astăzi, ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă, instituțiile politice europene sunt preocupate asiduu de urgentarea procedurilor de desemnare a noului procuror-șef al Parchetului European. Susținătorii Laurei Codruța Kovesi din USR, PNL și ai formațiuni Renew Europe, reprezentată de Dacian Cioloș, speră că mâine, în cadrul ședinței COREPER II, să aibă loc un vot de ??deartanaje, deoarece pozițiile Parlamentului European și ale Consiliului Uniunii Europene sunt diametral opuse.

 

Ieri, au avut loc noi negocieri la Strasbourg pentru desemnarea persoanei care să preia șefia EPPO. Negociatorii Consiliului UE le-au adus la cunoștința delegațiilor Parlamentului European că, deși existau voci potrivit cărora contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, fracezul Jean Francois Bohnert, nu ar mai avea susținerea Franței pentru această funcție, oficial procurorul este candidatul susținut de Consiliu pentru a prelua conducerea Parchetului European.

Susținătorii lui Kovesi sperau ca, odată cu numirea, la sfârșitul lunii iulie, a lui Jean Francois Bohnert la vârful Parchetului Național Financiar din Paris, acesta se va retrage din cursa europeană, lăsându-i drumul liber candidatului român. Nu s-a întâmplat asta și există toate premisele ca francezul să nu renunțe la candidatură, chiar și în contextul în care, oficial, guvernul francez și-a anunțat susținerea pentru Kovesi.

 

Eurodeputații pro-DNA vor numirea cât mai grabnică

De altfel, în urma alegerilor europarlamentare care au avut loc în luna mai, au generat obligativitatea reconfirmării mandatului negociatorilor din partea Parlamentului European la întâlnirle de lucru pe tema EPPO cu cei ai Consiliului UE. Fapt care s-a și întâmplat, ieri, conform unor surse politice. Iar mâine, subiectul candidaturilor pentru șefia Parchetului European va fi introdus pe ordinea de zi a ședinței COREPER II. În acest context, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, un fervent susținător al fostei șefe a DNA, anunță că “nu este exclus ca joi să aibă loc un vot, întrucât nici în Consiliu nu există o viziune unanimă. Se pare că Grecia, Croația și Letonia nu susțin candidatul român”, a precizat acesta. De precizat este faptul că în COREPER este exprimată voința guvernelor membre în Consiliu și, indiferent de decizia pe care o vor lua mâine, va avea loc o nouă rundă de întâlniri, de data aceasta la Bruxeles, unde se va face publică decizia luată.

 

Decizia se poate lua numai prin consens

Reamintim faptul că, la sfârșitul anului trecut, Laura Kovesi și-a depus candidatura pentru șefia EPPO, însă Consiliul UE l-a preferat, cu un scor covârșitor, pe candidatul francez Jean Francois Bohnert. Parlamentul European, în schimb, în vechea componență existentă înainte de alegerile europene, a desemnat-o, printr-un vot destul de strâns, pe Kovesi drept candidat preferat. Iar numirea șefului EPPO nu poate fi făcută decât prin consens între Parlament și Consiliu. Printre problemele pe care le întâmpină Kovesi este și aceea că nu deține încă gradul de procuror de Parchet General, condiție esențială pentru a putea prelua funcția, motiv pentru care a dat în judecată CSM, câștigând, la fond, la Curtea de Apel București, dreptul de a obține această calificare fără examen sau concurs, contrar prevederilor legale și regulamentare. O altă problemă este că aceasta a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA, în urma unei decizii a CCR. Și, nu în ultimul rând, Kovesi mai are o tinichea de coadă, anume două dosare penale deschise pe numele său la SIIJ, pentru infracțiuni de corupție.

 

 

 

×