x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La capitolul democraţie suntem Mongolia Europei

La capitolul democraţie suntem Mongolia Europei

de Marius Gîrlașiu    |    27 Ian 2017   •   19:20

România ocupă locul 61 în lume, la egalitate cu Mongolia, în privinţa puterii regimului democratic, arată indicele anual al democraţiei publicat ieri de prestigiosul săptămânal britanic The Economist. Ţara noastră se află pe ultimul loc în comparaţie cu toate celelalte 27 de state ale Uniunii Europene, fiind la mare distanţă în urma Ungariei şi Bulgariei.

 

România a căzut două poziţii în clasamentul mondial al democraţiei publicat ieri de britanicii de la The Economist. Democraţia românească a ajuns pe locul 61 în lume, la egalitate cu Mongolia, dar sub state precum Peru (America de Sud) sau El Salvador (America Centrală). Mai grav este că ţara noastră ocupă cea mai slabă poziţie dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, fiind cu mult în urma Ungariei (locul 56 în lume) sau a Bulgariei (locul 47).

România se află pe lista ”democraţiilor viciate”, care cuprinde ţările în care există probleme grave, precum interferenţa statului în libertatea presei, o cultură politică subdezvoltată, cu niveluri reduse de participare politică şi cu probleme legate de funcţionarea guvernării. Din această categorie fac parte ţări precum Statele Unite, Italia, Franţa, Japonia, Coreea de Sud, India, Columbia, Serbia, Malaysia, Mexic, Sri Lanka şi Republica Moldova.

Indicele anual al democraţiei ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică. Regimul democratic românesc suferă cel mai mult la capitolul participare politică şi cultură politică (indice 5.00), în vreme ce punctul forte a rămas şi în 2016 faptul că procesul electoral se desfăşoară corect şi există pluralism politic (indice 9.97). Funcţionarea Executivului de la Bucureşti a rămas însă neschimbată, atât de-a lungul guvernării lui Victor Ponta, cât şi în timpul mandatului lui Dacian Cioloş (indice 5.71). Totuşi, România a căzut două poziţii din cauza nerespectării complete a libertăţilor civile, acest indice scăzând de la 8.35 la 8.24 într-un singur an. În topul democraţiei se află Norvegia, Islanda şi Suedia, ţări care şi-au păstrat aceleaşi poziţii ca în 2015, în vreme ce la coada clasamentului se află Ciad, Siria şi Coreea de Nord, considerate regimuri autoritare.


 

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Organizarea unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristică regimurilor totalitare, în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituţiilor democratice.

×