x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lacrimi de "bun venit" - Romania, confirmata de Consiliul European

Lacrimi de "bun venit" - Romania, confirmata de Consiliul European

de Irina Cristea    |    Oana Stancu Zamfir    |    16 Dec 2006   •   00:00
Lacrimi de "bun venit"  - Romania, confirmata de Consiliul European
Corespondenta din Bruxelles
La doi ani dupa Ungaria, Cehia sau Polonia si cu un paragraf dupa un calduros la revedere adresat presedintelui Parlamentului European, liderii Uniunii au salutat ieri intrarea Romaniei si a Bulgariei in clubul european. Toate statele membre le-au urat bun venit, in ciuda unei mici rezistente din partea Austriei.

Romania a intrat oficial, ca decizie politica, pe poarta Uniunii Europene, o data cu salutul adresat de membrii Consiliului European. "Caldurosul bun venit" adresat la incheierea reuniunii de doua zile a liderilor europeni a fost plasat insa dupa "ramas bunul" spus presedintelui Parlamentului European, care isi incheie mandatul, dar si pe fondul unor tensiuni cu Austria, legate de privatizarea Petrom.

AMENDAMENT. Conform unor surse diplomatice, reprezentantii Austriei introdusesera in documentul ce continea concluziile preliminare un amendament care sa faca trimitere la monitorizarea la care Romania va fi supusa dupa aderare. Mai precis, paragraful ar fi fost plasat chiar dupa urarea de bun venit, care ar fi inclus, astfel, conditiile pentru o monitorizare severa. Desi oficial nu au facut nici un moment vreo legatura intre acest amendament si problema privatizarii Petrom, aflata acum pe tapet la Bucuresti, Viena transmitea, in discutii neoficiale, ca nu intelege si ca nu este de acord cu reactia agresiva a autoritatilor romane fata de companiile austrice, in conditiile in care Austria a sustinut Romania mai ales pe ultima suta de metri a aderarii. Intrebat de Jurnalul National, cancelarul austriac Wolfgang Schussel s-a ferit sa confirme informatia. El a facut referire insa la posibilitatea ca in concluzii sa se fi strecurat elemente care riscau sa umbreasca bucuria acestei zile si a precizat ca, "din fericire, s-a dat dovada de prudenta si consens".

BASESCU, IN LACRIMI. Seful statului a fost din nou infrant de emotii, de data aceasta anuntand rezolutia Consiliului European, care de la punctul doi ureaza bun venit in UE Romaniei si Bulgariei. "Ce m-a impresionat cel mai mult in acest consiliu a fost o singura fraza: Consiliul European adreseaza un calduros bun venit Romaniei si Bulgariei ca membre ale UE. Practic, 16 ani de munca a 22 de milioane de romani au fost materializati in aceasta fraza din raportul adoptat. Este cea mai importanta fraza scrisa despre Romania. Pana acum fraza era despre Revolutie. Acum avem 1 ianuarie 2007. E o diferenta uriasa intre cele doua Romanii", a spus Traian Basescu cu ochii in lacrimi, intrerupandu-se de multe ori pentru a-si stapani tremurul din glas. I-a fost si mai greu sa isi controleze vocea atunci cand a facut o paralela intre generatia din care face parte, care a crescut cu invataminte despre "ce poate sa faca pentru tine comunismul", si generatia tanara de acum, care afla ce pot face tinerii pentru ei insisi. "Cei care vor beneficia cel mai mult de acest moment vor fi tinerii si ma bucur mult pentru ei", a spus presedintele, din nou inecat de amenintarea unor lacrimi.

Mai stapanit, Basescu a aratat apoi ca nimeni nu "isi poate aroga succesul integrarii, pentru ca meritul este al tuturor romanilor, dar si al tuturor politicienilor", pentru ca, "ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca nu a existat nici o formatiune politica care sa sustina o alta directie decat directia vest".

COMPARATIE. Premierul Tariceanu a fost si el marcat de moment, pe care il compara cu Marea Unire de la 1918. Mai lucid decat presedintele, el a aratat ca principalul succes al largirii UE se manifesta prin evolutia politica si economica a noilor state membre. "Largirea a fost principalul instrument de determinare a reformelor din tarile integrate. A fost si un factor de mobilizare, dar si un instrument de presiune pus asupra noastra. Altfel, poate am fi spus: «Lasa, ca merge si asa». Si poate nu am mai fi evoluat ca acum", a spus premierul, care a vorbit si despre rolul pe care si-l asuma Romania pentru continuarea extinderii cu Balcanii de Vest si cu Moldova.

Despre decizia Consiliului European privind incetinirea acestui proces, presedintele Basescu a vorbit in declaratia data unei televiziuni franceze. Basescu a spus ca este necesara mai intai o reorganizare a Uniunii Europene si a Comisiei, care sa creasca functionalitatea acestor structuri, dupa care se va putea vorbi din nou despre extindere.
×
Subiecte în articol: politic romania venit european