x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Le Monde: "Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu "

Le Monde: "Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu "

15 Oct 2009   •   00:00
Le Monde: "Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu "

Presa străină contiună să monitorizeze cu atenţie situaţia politică din România. Publicaţia franceză Le Monde contiuă seria de articole referitoare la evenimentele care au avut loc în ţara noastră. Căderea Guvernului riscă să frâneze reformele lansate de autorităţile române pentru reducerea cheltuielilor publice, iar statul român se află într-un moment critic din punct de vedere economic, notează Le Monde.



"Este ciudat că Guvernul României a picat exact în momentul în care au fost adoptate măsuri care prevedeau anularea anumitor privilegii", a declarat premierul Emil Boc, citat de publicaţia franceză. O serie de reforme radicale menite să echilibreze sistemul haotic al salariilor au fost respinse de opoziţie care acuză şeful Guvernului de incapacitatea de a redresa situaţia economică a României, mai scrie Le Monde, citat de antena3.ro.

Căderea Guvernului riscă să frâneze reformele lansate de autorităţile române pentru reducerea cheltuielilor publice, iar statul român se află într-un moment critic din punct de vedere economic. Politica de austeritate face parte dintr-un acord încheiat în luna martie cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială care prevedea ca România să primească un împrumut de 20 de miliarde de euro. Acest împrumut ar fi putut menţine economia României pe linia de plutire, însă criza actuală pune în pericol acordarea fondurilor.

"FMI a încheiat un acord cu România şi ne aşteptăm ca statul român să-şi respecte angajamentele luate", se arată într-un comunicat remis de reprezentanţii FMI către autorităţile de la Bucureşti. Acordarea unei noi tranşe din împrumult depinde în exclusivitate de concluziile unor delegaţi FMI care vor sosi în România pe 21 octombrie.

Le Monde mai menţionează că situaţia politică din România a avut un impact negativ şi asupra monedei naţionale care, în decurs de numai câteva ore, a scăzut periculos de mult în raport cu euro. Mai mult, economiştii francezi estimează că actuala criză economică se va prelungi în România şi că rata şomajului va depăşi 10,5 % , în anul care urmează.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut o conferinţă de presă pe tema actualei crize la Palatul Cotroceni, notează publicaţia franceză. "Obiectivul meu este să limitez perioada crizei politice şi să găsim o soluţie de mujloc pentru a rezolva conflictul", a declarat preşedintele citat de Le Monde. Constituţia îi conferă şefului de stat puterea de a numi un nou premier şi nimic nu-l împiedică pe Traian Băsescu să-l repună în funcţie pe Emil Boc. În momentul de faţă, mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu, concluzionează jurnaliştii francezi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic