x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege de mângâiat pe creștet familiile cu mulți copii

Lege de mângâiat pe creștet familiile cu mulți copii

de Adrian Stoica    |    16 Apr 2021   •   07:36
Lege de mângâiat pe creștet familiile cu mulți copii

Majoritatea familiilor cu mulți copii din România se confruntă cu serioase dificultăți economice. Copiii proveniți din aceste medii sunt într-un procent foarte mare afectați de sărăcie, de lipsa serviciilor medicale și a educației. În cazul lor, sărăcia îmbracă cele mai severe forme, de la traiul în condiții mizere și până la lipsa hranei zilnice. Regimul comunist inventase titlul de „Mamă Eroină” pentru femeile care nășteau minimum 10 copii, din dorința de a stimula natalitatea, și le acorda unele drepturi bănești. Acele vremuri au trecut, iar astăzi familiile cu mulți copii nu mai reprezintă altceva decât niște cifre statistice. În ultimii ani au existat mai multe încercări legislative de a acorda o serie de drepturi financiare sau facilități pentru aceste familii, dar toate au murit proiecte după refuzul Guvernului de a le susține. Acum a venit rândul noului partid parlamentar AUR să intre în lupta pentru ajutorarea lor. De data aceasta însă, ajutorul ar veni doar sub forma unui omagiu adus sărăciei. Ea ar urma să fie sărbătorită pe 28 octombrie, când se va decreta „Ziua națională a familiilor numeroase”.

 

Proiectul legislativ privind instituirea Zilei naționale a familiilor numeroase pe 28 octombrie, depus la Senat pe 8 aprilie de parlamentarii AUR, este pus în consultare publică până pe 7 iunie. În cazul în care proiectul va deveni lege, ea nu va însemna însă nimic pentru cei cărora li se adresează. Deși multe din aceste familii nu au un radio sau un televizor, iar în multe cazuri casele lor nici măcar nu sunt branșate la rețeaua electrică, inițiativa AUR vine cu o propunere interesantă. Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să difuzeze, cu prioritate, programe, emisiuni și materiale informative privind familiile numeroase.

 

Mult bla, bla, nimic de ajutor

Tot ca o formă de „sprijin” pentru ele, parlamentarii AUR propun ca în săptămâna care include data de 28 octombrie Ministerul Muncii, eventual în colaborare și cu alte instituții publice sau private, să prezinte în Parlament un raport privind numărul familiilor numeroase și situația lor economică, socială și financiară. Evident, proiectul nu neglijează nici latura festivă a zilei, cu această ocazie instituțiile publice, organizațiile non-guvernamentale, bisericile etc. putând organiza diverse evenimente și acțiuni socio-culturale. La încheierea acestei zile, reprezentații administrației publice centrale și locale vor pleca liniștiți acasă, mândri că au putut fi de ajutor acestor familii.

 

Un proiect identic a fost clasat

Proiectul depus acum de parlamentarii AUR este aproape identic cu cel depus la finalul legislaturii trecute de ex-parlamentarul USR Matei Dobrovie. La vremea respectivă, inițiativei lui Dobrovie i se raliaseră mai mulți parlamentari PNL și PSD, dar proiectul nu a reușit să intre în dezbatere. În final, pe 30 decembrie era clasat, conform unei hotărâri a Biroului Permanent.

 

Parlamentarii UDMR vor să dea bani pentru mașini

La începutul anului trecut un grup de parlamentarii UDMR a înregistrat la Senat un proiect de lege prin care se urmărește acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii pentru a cumpără o mașină nouă cu cel puțin șapte locuri. Potrivit propunerii, înregistrate pentru dezbatere la Senat, finanțarea nerambursabilă ar fi urmat să se acorde de la 1 iulie 2020, în limita fondurilor prevăzute în acest sens de la bugetul de stat. În susținerea inițiativei lor, inițiatorii proiectului spuneau că trebuie adoptate măsuri în vederea stimulării natalității, pentru stoparea crizei demografice din România, dar și a stimulării achiziționării autovehiculelor noi, puțin poluante, cu cel puțin șapte locuri - acesta fiind rolul programului „Un autoturism pentru fiecare familie”. Deocamdată, proiectul este rătăcit pe undeva prin în hățișul legislativ.

 

Un parlamentar PSD a vrut să dea o rentă viageră

În octombrie 2016, Senatul adoptat un proiect de lege propus de deputatul PSD Ninel Peia (în prezent nu mai este parlamentar), prin care femeile care au născut cel puțin 3 copii urmau să primească o indemnizație lunară pe viață. Această rentă viageră se propunea să fie cuprinsă între 30 și 50% din salariul mediu net pe economie. De asemenea, mamele cu peste 5 copii primeau și medalia „Mamă eroină”. Acordarea acestui sprijin financiar nu era condiționată de inexistența altei surse de venit și nu se impozita. Propunerea legislativă a murit însă proiect, pentru că ea a primit și votul Camerei Deputaților.

 

Decretul 410/1985, ultima formă de sprijin special

Acest decret acorda o serie de ajutoare financiare pentru mamele cu mai mulți copii și soțiilor de militari în termen, stabilind și valoarea indemnizația de naștere. Astfel, mamele care aveau în îngrijire 3 sau 4 copii primeau 400 de lei, iar cele cu 5 sau mai mulți copii primeau 500 de lei.

 

×