x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea jurnalismului a lui Ghişe, respinsă la Comisia juridică

Legea jurnalismului a lui Ghişe, respinsă la Comisia juridică

22 Mar 2011   •   14:03

Legea jurnalismului propusă de senatorul PNL Ioan Ghişe a primit aviz negativ din partea Comisiei juridice a Senatului, după ce o soluţie similară fusese dată şi de Comisia pentru drepturile omului.

Maria Ţoghină, reprezentantul Clubului Român de Presă în comisia senatorială, a argumentat împotriva prevederilor propuse de Ghişe, spunând că nu este oportună instituirea unor mecanisme de reglementare a presei, în afara celor de autoreglementare, decise în cadrul profesiei, adoptate prin consensul tuturor asociaţiilor profesionale din mass-media.
Ţoghină a spus că în acest moment există suficientă autoreglementare, regulile impuse din exterior, nejustificându-se.

Ţoghină le-a spus senatorilor jurişti că şi Comisia pentru drepturile omului a dat un aviz negativ proiectului de lege, senatorul UDMR Gyorgy Frunda propunând redactarea unui proiect legislativ în comun cu asociaţiile profesionale ale jurnaliştilor şi cu Clubul Român de Presă.

Membrii comisiei senatoriale au fost de acord cu propunerea şi au precizat că aşteaptă până în luna mai o iniţiativă legislativă a asociaţiilor jurnaliştilor.

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat aviz negativ, în unanimitate, la propunerea legislativă a lui Ghişe, care instituia pentru practicarea jurnalismului reguli similare celor aplicabile avocaţilor.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, în septembrie 2010, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

×