x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legi ascunse prin sertare de frica alegătorilor

Legi ascunse prin sertare de frica alegătorilor

de Marius Gîrlașiu    |    12 Iul 2016   •   09:58
Legi ascunse prin sertare de frica alegătorilor

Senatorii şi deputaţii au intrat în vacanţă până pe 1 septembrie şi au amânat pentru toamnă o serie de proiecte controversate. Celebra lege a avocaturii, procedura de numire a procurorilor şefi propusă de Călin Popescu Tăriceanu, sancţiunile pentru plagiatori sau mandatul de deputat al lui Petre Roman au rămas în coadă de peşte până la viitoarea sesiune parlamentară.

Sancţiunile pentru plagiatori au rămas peste vară pe masa Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor. Este vorba despre cererea de reexaminare a proiectului trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, după ce ordonanţa de urgenţă a Guvernului a fost modificată în totalitate de senatori. Deocamdată, OUG 4/2016 privind retragerea titlului de doctror în caz de plagiat îşi produce efectele în forma adoptată de Guvern în luna martie, însă din toamnă, modificările propuse de aleşi vor fi dezbătute şi suspuse votului în ambele camere. OUG prevede că “diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”.

În plenul Camerei a rămas nedezbătută şi nevotată şi controversata lege a avocaţilor, cea despre care DNA şi ministerul Justiţiei susţin că ar oferi o superimunitate avocaţilor şi ar duce la nulitatea unor probe deja administrate în dosarele de corupţie. Avocaţii spun însă că noile prevederi i-ar proteja de eventualele abuzuri ale procurorilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost cel care a amânat proiectul, de teama unui scandal de amploare în prag de alegeri. ”Eu am decis asta, pentru că eu zic că trebuie o analiză mai serioasă pe acest subiect. Adică trebuie să ne uităm mai bine pe ea şi să vedem dacă e oportună sau nu şi dacă e bună în forma care a ieşit din comisie”, a recunoscut şeful social-democraţilor. Proiectul prevede ca avocaţii să fie informaţi de îndată ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar procurorii să nu poată confisca documentele care privesc comunicarea cu clienţii.

Legea lui Tăriceanu

La Senat a rămas în stand-by şi iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu privind procedura de numire a procurorilor şefi de Parchete. Liderul ALDE a propus ca preşedintele României şi ministrul Justiţiei să fie excluşi din procedura de numire a procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi a preşedintelui Instanţei Supreme, însă PSD s-a opus iniţiativei prin vocea lui Liviu Dragnea. Deputaţii au adoptat fără dezbatere proiectul lui Tăriceanu, iar Senatul se va ocupa de propunerea şefului abia după vacanţă.

În aer a rămas şi proiectul de lege pentru dezincriminarea conflictului de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în august 2013. Înaintea vacanţei, proiectul a fost votat cu o singură abţinere de plenul reunit, însă a fost contestat apoi la CCR de un grup de 99 de deputaţi, majoritatea de la PSD. “Atât i-a dus capul, mai mult ce să comentez?”, a reacţionat Alina Gorghiu după ce liberalii au votat şi ei cot la cot cu pesediştii dezlegarea la nepotism. Curtea Constituţională a amânat dezbaterea pe marginea sesizării pentru 13 septembrie.

O altă lege aşteptată cu sufletul la gură este cea care ar permite fumatul în spaţiile închise special amenajate. Potrivit modificărilor adoptate de senatori, spaţiul public închis a fost redefinit ca “spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, însă modificările vor fi valabile abia după dezbaterea în comisiile de specialitate şi votul final al deputaţilor.

Petre Roman, lăsat cu ochii în soare

Nici situaţia fostului deputat Petre Roman nu a fost lămurită de către parlamentari. Deşi Comisia juridică a redactat pe final de sesiune un raport în care se arată că revocarea mandatului nu a fost legală şi ar trebui să se revină la forma iniţială, adică Petre Roman să fie din nou deputat, plenul n-a mai avut timp să dea votul decisiv. Aşa că fostul premier din anii `90 va aştepta până la toamnă să afle ce se va întâmpla cu mandatul său. În luna martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze raportul din 2014 al Agenţiei Naţionale de Integritate care stabilea că fostul premier s-a aflat în stare de incompatibilitate încă din data de 20 decembrie 2012 deoarece deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată. Decizia CAB nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea Supremă.

La mijlocul lunii octombrie, senatorii şi deputaţii vor intra din nou în vacanţă având ca pretext campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Liderul PSD Liviu Dragnea se află în spatele tergiversării proiectului de modificare a legii avocaturii

×