x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii vor alegeri în funcție de câștigătorul din SUA. Trump sau Biden vor „decide” președintele din România

Liberalii vor alegeri în funcție de câștigătorul din SUA. Trump sau Biden vor „decide” președintele din România

de Diana Scarlat    |    26 Iun 2024   •   09:00
Liberalii vor alegeri în funcție de câștigătorul din SUA. Trump sau Biden vor „decide” președintele din România

Disputa dintre PSD și PNL pentru stabilirea alegerilor prezidențiale se poate explica în două feluri: social-democrații vor să fie în septembrie, cât mai aproape de data la care pensionarii vor primi majorări, iar liberalii vor să afle cine câștigă alegerile în SUA, ca să acționeze în funcție de acest rezultat. Bineînțeles că nici unul dintre cele două partide din coaliția de la guvernare nu menționează nimic în legătură cu aceste posibile cauze ale conflictului declanșat ieri, în coaliție, pe tema stabilirii datei alegerilor. În martie încă nu se știa dacă Donald Trump va ajunge să candideze împotriva lui Joe Biden. 

Disputa dintre partidele de la guvernare a-nceput săptămâna trecută, când PNL a cerut mutarea datei alegerilor prezidențiale din septembrie în noiembrie sau chiar în decembrie, motivând prin faptul că perioada verii ar fi nepotrivită pentru campania electorală și că alegerile s-ar suprapune peste începutul anului școlar. 

Ulterior, PSD a acceptat stabilirea primului tur al prezidențialelor pe 29 septembrie. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat, ieri, că până vineri ar trebui să se stabilească data exactă a prezidențialelor și că partidul pe care-l reprezintă a optat pentru luna septembrie pentru că așa s-a stabilit inițial, în luna martie, în acord cu partenerii de guvernare.

În timp ce Romașcanu nu a dat altă explicație pentru decizia PSD, scandalul care a blocat coaliția a fost interpretat ca având legătură cu intrarea în vigoare a celor mai multe prevederi ale Legii pensiilor, în luna septembrie, când peste 3 milioane de alegători vor primi majorări, în urma recalculării. Purtătorul de cuvânt al PSD a negat că acesta ar fi motivul optării pentru luna septembrie pentru prezidențiale.

Calcule procentuale diferite

Pe de altă parte, nici PNL nu spune de ce e atât de important să mute alegerile spre finalul anului. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a dat o explicație greu de „digerat”: că din înțelegerea inițială cu PSD nu au fost îndeplinite două condiții esențiale - ca lista comună PSD - PNL la europarlamentare să aibă peste 50% din voturi și ar avea doar 48%, a doua condiție fiind ca cele două partide să aibă o listă comună la alegerile parlamentare și un tandem PSD-PNL de candidați la funcția de președinte și cea de premier, ceea ce se pare că nu se va întâmpla.

În legătură cu prima condiție despre care Rareș Bogdan a spus că nu s-ar fi îndeplinit, Lucian Romașcanu a declarat, tot ieri, că procentul voturilor pe lista comună a fost de 51%. „Cred că este pe masă varianta prin care candidatul PSD - care este pe primul loc în orice sondaj și a câștigat alegerile - să fie susținut de ambele partide. Toate discuțiile asumate în primăvară ar trebui să fie confirmate în acest moment, dar iată că ceea ce a fost valabil în martie nu a mai fost pe 17 iunie, iar ce a fost pe 17 nu mai e valabil pe 25 iunie. Era valabilă ideea unei discuții a unui tandem la prezidențiale, dacă alegerile europarlamentare și lista comună va avea rezultatul dorit și a avut, din punctul nostru de vedere - 50% înseamnă un rezultat bun pentru o listă comună care ar fi prefigurat un candidat bun la prezidențiale”, a spus Romașcanu.

Rezultatele americanilor se dau în decembrie

Alegerile prezidențiale din Statele Unite, pe 5 noiembrie 2024. Președintele în exercițiu, Joe Biden, membru al Partidului Democrat, participă pentru a fi reales, la fel ca predecesorul său, Donald Trump, membru al Partidului Republican. Dacă Trump câștigă, ar fi al doilea președinte al SUA care a răsturnat situația electorală după pierderea unui mandat, după Grover Cleveland, în 1892.

Pe 20 noiembrie se va ști oficial cine a câștigat alegerile, în urma votului, dar rezultatul trebuie să fie validat de Curtea Supremă a SUA, iar până pe 23 noiembrie ar putea exista un rezultat final. Câștigătorul acestor alegeri va fi inaugurat pe 20 ianuarie 2025, dar rezultatul final se va cunoaște până în decembrie - ceea ce corespunde cu dorința PNL de a împinge prezidențialele din România cât mai mult spre finalul anului. 

Simultan, în SUA vor avea loc alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților, iar în mai multe state vor avea loc alegeri pentru guvernator și alegeri locale legislative. 

Înainte de alegerile generale, partidele politice își vor alege candidații la convențiile de nominalizare. Delegații la convențiile de numire vor fi aleși de alegători în caucus-uri la nivel de stat și în alegerile primare. 

Când PSD și PNL au stabilit alegerile prezidențiale pentru luna septembrie încă nu se știa dacă în SUA va putea rămâne candidat rivalul actualului președinte, fostul președinte Donald Trump. Încă mai exista posibilitatea ca o condamnare penală să-i ia acest drept. Acum, posibilitatea unei răsturnări a situației este foarte mare și revenirea lui Trump ca președinte al SUA ar schimba mult relațiile internaționale.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat, ieri, că PSD nu îl susține pe Mircea Geoană la președinție, acesta urmând să rămână independent.

×
Subiecte în articol: liberali alegeri castigator sua