Rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale i-a cam luat prin surprindere pe liberali, care până în noaptea numărării voturilor erau siguri de victoria lui Mircea Geoană.
Doar câţiva realişti şuşoteau duminică noapte, după "reconcilierea istorică" cu PSD, că Traian Băsescu ar avea cu cel puţin 30.000 de voturi mai mult decât Mircea Geoană. Anunţul oficial din partea Biroului Electoral Central i-a pus pe liberali în faţa unei alegeri destul de dificile: ori intră în opoziţie împreună cu PSD şi riscă să piardă parlamentari şi primari, ori intră într-o eventuală combinaţie guvernamentală cu PD-L, având garanţii despre care sunt convinşi că nu vor fi respectate.
O presiune suplimentară ar putea veni din partea liderilor din teritoriu, care sunt dornici de guvernare în aproape orice condiţii. Înaintea şedinţei conducerii partidului, programată aseară, la ora 18:00, nici un lider liberal, în afară de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, nu s-a hazardat să comenteze rezultatul oficial şi nici să avanseze planuri de viitor. În plus, nici nu s-au putut hotărî să sprijine decizia PSD de a contesta rezultatul numărătorii voturilor.
TĂRICEANU NU VREA SĂ FIE "CĂŢELUŞUL PSD"
Dacă în noaptea alegerilor a fost invizibil, ieri dimineaţă Tăriceanu a deschis toate uşile pentru negocieri cu PD-L. Spre deosebire de Crin Antonescu, care, după primul tur de scrutin, a anunţat imediat susţinerea lui Mircea Geoană, Tăriceanu le-a cerut acum liberalilor răbdare.
Apoi a invocat o soluţie politică pentru scoaterea României din criză, care să nu se bazeze exclusiv pe ura împotriva lui Băsescu. "Au fost luni în şir de criză politică şi economică foarte gravă la care trebuie găsită o soluţie, iar această soluţie nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ura împotriva lui Băsescu. Eu cred că trebuie găsită o soluţie raţională care să fie în interesul general, în interesul ţării, şi sigur această soluţie nu poate să fie decât o soluţie politică la care PNL trebuie să-şi aducă contribuţia ca unul dintre cele trei mari partide politice din România", a declarat Tăriceanu pentru Mediafax.
"Cred că PNL trebuie să fie parte din toate aceste încercări politice care trebuie făcute pentru scoaterea României din criză", a precizat Tăriceanu, făcând referire la intrarea PNL din nou la guvernare şi adăugând că PNL nu trebuie să persiste în a se considera "un fel de căţeluş al PSD-ului". Şi vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu s-a repezit să se declare deschis ofertelor "interesante" din partea PD-L. "Eu prefer opoziţia, dar se poate ca PD-L să vină cu o propunere foarte interesantă. Dacă ne oferă premierul, deja începe să aibă sens orice discuţie", a subliniat Fenechiu.