x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderii PD si PNL il ataca pe Frunda

Liderii PD si PNL il ataca pe Frunda

05 Ian 2005   •   00:00

Presedintele PD Mures, Dinu Socotar, considera ca afirmatiile senatorului Gyorgy Frunda privind reprezentarea proportionala a maghiarilor in conducerea institutiilor descentralizate din judet ar putea tensiona din nou relatiile dintre romanii si maghiarii din judet.


GABRIELA ANTONIU

IMPARTEALA. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a solicitat 40% din posturile de conducere ale institutiilor descentralizate din judetul Mures
Din acest motiv, Dinu Socotar ii recomanda senatorului UDMR sa dea dovada de mai multa moderatie cand abordeaza acest subiect, informeaza Mediafax.

RETENSIONARE. "E o declaratie mai prapastioasa si le sugerez colegilor din UDMR sa fie mai atenti cu asemenea afirmatii, pentru ca ele sunt de natura sa retensioneze relatiile dintre romani si maghiari. Populatia maghiara e reprezentata si in PNL si PD, iar aici, in judet, noi vom decide, nu centrul", a declarat, ieri, Socotar, potrivit caruia promovarea cadrelor de conducere la institutiile descentralizate, indiferent care ar fi acelea, ar trebui sa se faca numai pe criterii profesionale. De aceeasi parere este si presedintele PNL Targu Mures, avocatul Ciprian Dobre, nominalizat in cadrul Aliantei D.A. pentru functia de prefect al judetului Mures. "Profesionalismul, competenta si egalitatea de sanse vor fi criteriile principale in ceea ce priveste ocuparea unor functii sau demnitati", a declarat Dobre, adaugand ca toate aceste probleme isi vor afla solutia prin discutiile cu formatiunile partenere la guvernare, incepute deja la nivelul judetului Mures.

ALGORITM
In Alianta PNL-PD exista principiul potrivit caruia acolo unde unul dintre partide detine presedintia Consiliului Judetean, in acelasi judet sa nu aiba si prefect, incercandu-se impunerea aceastei norme si la nivelul coalitiei cu UDMR si PUR. In realitate, prevederea ar viza in special cazul de la Covasna, oferind o solutie pentru a calma tensiunile aparute intre PNL-PD si UDMR. Cum UDMR are acolo presedinte de consiliu, prefectul ar urma sa revina unuia din celelalte trei partide. PD care va avea 14 prefecti si 12 subprefecti incearca sa-si calmeze si tensiunile din partid. Astfel, daca la centru se decide in care judet va avea PD prefect, numirea persoanei va reveni filialei judetene. Cu o conditie: sa nu fie un personaj corupt sau suspectat de acte de coruptie. Si conducerea PNL a decis ca toti candidatii liberali propusi pentru functiile de prefecti, subprefecti sau secretari de stat sa fie verificati de Comisia de etica a partidului inainte de a fi prezentati primului-ministru. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic