Senatorii se vor întruni mâine dimineaţă, la ora 9,30, într-o şedinţă de plen, pentru a lua în discuţie validarea, respectiv invalidarea listei procurorilor şi judecătorilor propuşi să facă parte din noul Consiliu Superior al Magistraturii, a anunţat astăzi chestorul PSD Ioan Chelaru.
Potrivit acestuia, pe ordinea de zi a şedinţei plenului mai figurează şi ratificarea câtorva tratate cu Republica Moldova, existând o solicitare expresă a Guvernului de a nu se amâna aprobarea acestora pentru anul viitor.
Chelaru a precizat că şedinţa în plen de mâine va fi ultima în acest an, în cursul săptămânii viitoare senatorii urmând să se reunească luni şi marţi în comisiile de specialitate pentru a pregăti sesiunea următoare.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat astăzi Senatului şi liderilor PSD şi PC să ia o decizie privind CSM în cursul acestei sesiuni parlamentare. În scrisorile pe care le-a adresat Senatului şi PSD şi PC, şeful statului menţionează importanţa pe care o are CSM în remedierea problemelor legate de progresele ce trebuie înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.
Traian Băsescu a subliniat că mandatele actualilor membri ai CSM expiră în ianuarie 2011 iar modul de alegere a unor reprezentanţi ai magistraţilor este contestat sau chiar invalidat de unele instanţe de judecată.
Validarea de către plenul Senatului a magistraţilor aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată săptămâna trecută, deoarece parlamentarii nu au putut ajunge, până la epuizarea programului de lucru, la o înţelegere cu privire la modul în care urmează să fie dat votul.
Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a propus ca votul să nu fie dat pe lista magistraţilor aleşi membri ai CSM în ansamblul său, ci fiecărui magistrat individual. Rădulescu a invocat faptul că trei dintre magistraţii aleşi, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, nu ar mai avea dreptul, potrivit legii, la un al doilea mandat.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut că solicitarea PDL este 'în afara legii' şi că preşedintele de şedinţă nu trebuie să supună la vot în plen o solicitare 'lipsită de sens'.
Senatorul PSD Dan Şova a susţinut însă că Legea 317, prin care cele trei persoane au primit un mandat în CSM, nu impunea nicio limită de mandat iar Constituţia prevede numai faptul că mandatul magistraţilor CSM este de şase ani.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a explicat că, potrivit Legii 317, Senatul nu poate vota magistraţii individual, ci că este obligatoriu supunerea la vot a întregii liste. Mandatul membrilor actualului CSM expiră în 11 ianuarie 2011.
Agerpres