x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Negoiţă şi-a depus mandatul de premier

Liviu Negoiţă şi-a depus mandatul de premier

16 Dec 2009   •   00:00

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a declarat că şi-a depus mandatul încă de marţi, după ce s-a consultat cu preşedintele Băsescu. Motivul pentru care şi-a depus mandatul este faptul că Parlamentul a amânat în mod nejustificat audierea cabinetului său. Negoiţă a declarat că i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru încredere.

Într-o declaraţie de presă susţinută în această dimineaţă la Palatul Victoria, Negoiţă a anunţat că şi-a depus mandatul marţi, 15 decembrie, la Preşedinţie, gest pe care l-a justificat prin apariţia unei alte "realităţi politice" şi prin dorinţa de a nu afecta consultările pentru formarea unei majorităţi.

"Am considerat că ne aflăm într-o altă realitate politică după finalizarea alegerilor prezidenţiale. Am considerat că este normal ca aceste consultări să se desfăşoare fără vreun impediment care să ţină de persoana mea desemnată în urmă cu mai bine de o lună de zile. Mi-am asumat această responsabilitate la acea dată considerând că România s-a aflat şi încă se află într-o perioadă de dificultate", a declarat Negoiţă, citat de Mediafax.

El a spus că se aşteaptă ca, într-un termen foarte scurt, un "alt coleg al meu", care va fi desemnat în calitatea de prim-ministru, să poată forma un guvern şi să obţină avizul Parlamentului.

"Dacă Parlamentul a amânat nejustificat instalarea unui guvern cu puteri legitime, astăzi trăim o altă realitate politică, iar partidele parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să găsească o formulă majoritară. Mă aştept ca, în foarte scurt timp, un alt coleg al meu să poată forma guvernul. Am depus mandatul şi i-am mulţumit preşedintelui pentru colaborare", a spus Negoiţă.

El a apreciat că dacă guvernul propus de el ar fi fost învestit, România ar fi primit a treia tranşă din împrumutul FMI.

"Era bine dacă aveam un guvern cu puteri depline atunci când eu am încercat să-l formez. S-a considerat atunci de către o coaliţie a bunului simţ că România, interesele românului pot fi puse între paranteze. Din ultimele declaraţii, văd că această coaliţie a bunului-simţ continuă şi persistă într-o astfel de atitudine", a afirmat Negoiţă.

Declaraţia lui Negoiţă are loc în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a convocat, miercuri, partidele la consultări "în vederea găsirii unei soluţii pentru numirea cât mai rapidă a unui Guvern". Discuţiile urmează să înceapă la ora 14.00 cu minorităţile naţionale şi să se încheie cu delegaţia PDL.

Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a transmis Parlamentului, în luna noiembrie, o listă de Guvern cu 14 ministere, conduse de către o parte dintre actualii miniştrii interimari ai PDL, dar şi de Gabriel Oprea (grupul independenţilor), Valeriu Tabără, pentru Agricultură, şi Cristian Irimie, la Sănătate.

Lista Guvernului propus de Liviu Negoiţă îi include pe Vasile Blaga (Dezvoltare şi Turism), Daniel Funeriu (Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport), Gabriel Oprea (Administraţie şi Interne), Gheorghe Pogea (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă), Radu Berceanu (Transporturi şi Comunicaţii), Valeriu Tabără (Agricultură), Adriean Videanu (Economie şi Comerţ), Anton Cristian Irimie (Sănătate), Mihai Stănişoară (Apărare), Cătălin Predoiu (Justiţie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu) şi Theodor Paleologu (Cultură).

Parlamentul însă nu s-a încadrat în termenul legal de 15 zile pentru audierea membrilor noului Cabinet şi pentru votul de învestitură.

Marţi, Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au respins, prin voturile reprezentanţilor PDL şi UDMR, introducerea pe ordinea de zi a audierii membrilor Guvernului Liviu Negoiţă.

Secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD) a precizat că membrii PDL şi UDMR din conducerea Parlamentului s-au opus introducerii pe ordinea de zi a votului asupra Guvernului Negoiţă, arătând că aceştia au afirmat că "introducerea pe ordinea de zi a Guvernului Negoiţă este o bătaie de joc" şi au invocat faptul că Traian Băsescu va revoca decretul de nominalizare a lui Negoiţă pentru funcţia de premier.

Reprezentanţii PSD au susţinut, pe de altă parte, că, din punct de vedere juridic, Parlamentul este sesizat legal cu Guvernul Negoiţă şi nu există nicio informaţie potrivit căreia Traian Băsescu ar vrea să revoce acest decret prezidenţial, a spus Zgonea.

Secretarul Camerei Sever Voinescu (PDL) a declarat, marţi, că decizia conducerii Camerei a fost să se aştepte validarea preşedintelui Băsescu pentru a se stabili situaţia Guvernului Negoiţă.

El a arătat că existau nişte termene de respectat, respectiv în 15 zile de la depunerea listei guvernului în Parlament trebuia să fie stabilite audierile şi votul din plen.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că liberalii vor aborda în consultările de la Cotroceni şi subiectul "tentativei de Guvern Negoiţă", menţionând că, în opinia sa, Liviu Negoiţă ar trebui să-şi predea mandatul.

Preşedintele PDL, premierul interimar Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul propus de Liviu Negoiţă nu poate să meargă în formula actuală până la capăt, dacă va fi formată o majoritate parlamentară cu participare la guvernare.

Mai mulţi lideri ai PDL au anunţat în ultimele zile că doresc ca preşedintele PDL Emil Boc să fie propus pentru un nou mandat de prim-ministru.


×
Subiecte în articol: politic