x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Magyar Hirlap - "Intalnirea Tariceanu - Gyurcsány, saraca in fapte"

Magyar Hirlap - "Intalnirea Tariceanu - Gyurcsány, saraca in fapte"

20 Ian 2005   •   00:00

"Intalnirea dintre premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, si cel ungar, Ferenc Gyurcsány, a fost bogata in manifestari simbolice, dar saraca in fapte", se arata intr-un articol publicat in cotidianul ungar Magyar Hirlap, imediat dupa vizita la Budapesta a premierului roman.

ANALIZA. Intalnirea premierilor roman si ungar a fost pusa sub lupa de presa ungara
Ziarul arata ca alegerea premierului roman de a efectua la Budapesta prima sa vizita in strainatate este un semnal pozitiv, dar cu valoare simbolica. Cotidianul ungar arata ca premierii au ajuns la un acord doar in privinta organizarii de sedinte anuale comune ale celor doua guverne, alternativ, la Budapesta si la Bucuresti. Apreciind ideea in sine ca foarte buna, publicatia spune insa ca acest lucru va crea definitiv "o situatie prin care opinia publica din lume va putea sa confunde si mai mult decat pana acum numele celor doua capitale". In acelasi articol se arata ca principalul mesaj al celor doi premieri a fost: "sa lasam la o parte problemele delicate, neplacute. Acum este esentiala colaborarea".

AUTONOMIA. Cotidianul ungar arata ca cei doi premieri s-au straduit dinainte sa "estompeze asteptarile", Tariceanu anuntand, inca inaintea efectuarii vizitei, ca la Budapesta nu se va vorbi despre autonomie. Publicatia citata aminteste de miscarea populara aparuta in randul maghiarilor din Romania inaintea alegerilor din toamna din pricina autonomiei. "Ferenc Gyurcsány a spus cand a fost intrebat despre aceasta problema ca Guvernul condus de el va sprijini pozitia UDMR, adica a organizatiei legitime a maghiarilor din Romania. Deci nu va sprijini pozitia Consiliului National Secuiesc, care, chiar recent, a pretins iar autonomie teritoriala", mai arata publicatia.

VIZE. "Dupa disputele de acum cativa ani privitoare la Legea statutului, la Budapesta au fost, din nou, descoperite diferentierile pe baze etnice: cei de nationalitate maghiara vor primi vize pe termen lung, iar cine nu este maghiar ramane la vechea forma de viza", scrie cotidianul. Premierul ungar s-a grabit sa explice ca s-a interpretat gresit denumirea de viza nationala, care se poate acorda tuturor cetatenilor Romaniei care ar dori sa calatoreasca in Ungaria pe motiv de studii, munca, tratament medical sau vizita la rude.

O alta problema rascolita de jurnalisti a fost aceea a reprezentantei diplomatice ungare din Tinutul Secuiesc, "a carei deschidere este amanata de ani in sir". "Tariceanu a accentuat in mod deosebit faptul ca Guvernul a numit un prefect de nationalitate maghiara in judetul Covasna, dupa care a promis ca tot la fel se va gasi solutia si pentru deschiderea consulatului", arata Magyar Hirlap. Cotidianul se refera si la Rosia Montana si precizeaza ca deschiderea minei de aur este considerata in Ungaria una dintre temele bilaterale de cea mai mare urgenta, dar ca subiectul a fost abordat cu o "eleganta caracteristica unor discutii diplomatice" de catre cei doi premieri. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: politic