x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marius Lazurca este viitorul ambasador al României la Chişinău

Marius Lazurca este viitorul ambasador al României la Chişinău

22 Ian 2010   •   00:00
Marius Lazurca este viitorul ambasador al României la Chişinău

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a confirmat astăzi că Marius Lazurca, în prezent ambasador al României la Sfântul Scaun, este propunerea României pentru postul de ambasador la Chişinău. El s-a arătat optimist faţă de faptul că diplomatul va primi agrementul autorităţilor moldovene.Marius Lazurcă a primit, chiar azi, agrementul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, relatează PRO TV Chişinău, citat de Mediafax. Potrivit procedurii, urmează ca scrisorile de acreditare să ajungă la Ministerul de Externe de la Chişinău, după care preşedintele interimar Mihai Ghimpu aprobă oficial preluarea postului de către Marius Lazurcă.

Născut în 1971, la Timişoara, Lazurca şi-a luat doctoratul în 2003 în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, fiind licenţiat în literatură comparată la aceeaşi instituţie. De asemenea, are masterat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne. În 1996 a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, licenţiat în limba şi literatura franceză, limba si literatură româna.

Numirea sa, spune Agerpres,  ar putea fi anunţată de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia primei vizite oficiale pe care o va efectua în străinătate la începutul celui de-al doilea mandat de şef al statului va fi în Republica Moldova, pe 27 ianuarie. Recent, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat că noul ambasador al României în Republica Moldova trebuie să aibă o anvergură intelectuală, întrucât elitele de la Chişinău sunt sensibile la această dimensiune. El a declarat că ambasadorul ţării noastre la Chişinău ar trebui să aibă şi "sofisticarea diplomatică" necesară în contextul geopolitic din est, precum şi capacitatea de a transforma misiunea României într-un centru pentru elitele locale.

"Cred că în portretul robot al noului ambasador al României în Republica Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală. Elitele din Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune. Nu cred că se aşteaptă ca interlocutorul permanent acolo să fie un birocrat mai mult sau puţin cenuşiu. Nu uitaţi că, de pildă, preşedintele Academiei din Republica Moldova este membru de drept al Guvernului acolo. Vom căuta să propunem o personalitate de elită, care să combine sofisticarea diplomatică - este o situaţie geopolitică complicată la Chişinău - cu anvergura intelectuală şi cu capacitatea de a face din Ambasada României la Chişinău un centru de atracţie pentru elitele locale", a detaliat Teodor Baconschi. România şi Republica Moldova nu mai au ambasadori în capitalele celor două state din aprilie 2009.

Iniţial, Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova i-a declarat persona non grata pe ambasadorul Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean. Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost propus să ocupe postul de ambasador al României, dar nu a primit agrementul Chişinăului, pe atunci la guvernare fiind Partidul Comuniştilor.

În urma protestelor de stradă care s-au declanşat după alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău şi-au rechemat de la post ambasadorul la Bucureşti, Lidia Guţu.

×