x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Seismele din judeţul Galaţi, favorizate de ploi şi de loess-ul din sol (Mărmureanu)

Seismele din judeţul Galaţi, favorizate de ploi şi de loess-ul din sol (Mărmureanu)

03 Noi 2013   •   12:46

Seria de cutremure din Galaţi a fost favorizată de precipitaţiile abundente de la începutul lunii septembrie, care au dus la infiltrarea de apă în solul ce conţine şi loess, a explicat prof. Gheorghe Mărmureanu, în emisiunea "După 20 de ani" - informează Mediafax.

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP) a precizat mai întâi că de o parte şi de alta a satului Izvoarele există două falii seismice. În urma cercetărilor efectuate de specialişti, în momentul în care au fost "puse în evidenţă" cele două falii, pe acestea era culoarea albastră - apă -, urmare a ploilor mari de la începutul lunii septembrie, a continuat Mărmureanu.

În acelaşi context, prof. Mărmureanu a subliniat, ca factor favorizant al cutremurelor, structura geologică din zonă, care, pe lângă nisip, argilă şi marnă, conţine loess.

Loess-ul, care este alcătuit din argilă şi nisip fin, ar fi favorizat producerea seismelor din judeţul Galaţi, după ce în sol s-a infiltrat în apă, ceea ce ar fi dus la deplasarea satului pe verticală "vreo şapte-opt milimetri", potrivit lui Mărmureanu.

El a mai spus că lucrurile se vor linişti, din punct de vedere al cutremurelor, în Galaţi şi că nu este cazul ca oamenii să-şi pună problema să se mute din zonă.

Directorul onorific al INFP a concluzionat că seismele din Galaţi au avut loc în "condiţii absolut naturale".

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a afirmat la rândul său, în 25 octombrie, că potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a "amplificat" semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.

Începând cu 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

×