Principalul adversar al cancelarului Angela Merkel la alegerile legislative din 2013, candidatul social-democrat Peer Steinbrück, a criticat joi în faţa deputaţilor germani modul în care aceasta gestionează criza, reproşându-i că a izolat Germania în UE, relatează AFP.
"Germania a fost rareori aşa de izolată ca în prezent", a declarat Steinbrück, în primul său discurs în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, în calitate de candidat al social-democraţilor (SPD) la Cancelaria federală.
El a criticat, de asemenea, soluţiile Guvernului de coaliţie format de creştin-democraţi şi liberali pentru contracararea crizei euro, prea orientate spre austeritate, în opinia lui. "Dintr-o analiză unilaterală a crizei rezultă o terapie unilaterală: economisire, economisire", a criticat Steinbrück. În vârstă de 65 de ani, acesta este unul dintre cei mai loiali oameni ai fostului cancelar Gerhard Schroder, căruia i-a apărat linia liberală şi toate reformele antisociale.
Grecia, eterna problemă
Candidatul social-democrat, care a fost el însuşi ministru de Finanţe în primul Guvern Merkel, între 2005 şi 2009, i-a reproşat cancelarului că în ultimele luni şi-a lăsat miniştrii să "hărţuiască Grecia". De altfel, într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag în septembrie, social-democratul declara că Greciei trebuie să-i fie acordat mai mult timp pentru a putea pune în aplicare reformele. "Grecii trebuie să îşi respecte angajamentele, dar noi trebuie să le lăsăm mai mult timp", a declarat acesta. Steinbrück a îndemnat-o totodată pe Merkel "să spună odată adevărul germanilor", şi anume că "Grecia va fi incapabilă să împrumute bani de pe piaţa de capital în următorii şapte-opt ani".
Citând mai mai multe exemple, între care ministrul Economiei Philipp Rösler, care nu a exclus un faliment ordonat al Greciei, Steinbrück a criticat atitudinea cancelarului. "Nu aţi intervenit, aţi evitat", a declarat el.
Condiţii
Cancelarul german Angela Merkel a repetat că vrea să ajute Grecia când va vedea progrese în materie de reforme economice, într-un videoclip postat pe site-ul Guvernului german. La patru zile după deplasarea la Atena, unde şi-a exprimat sprijinul pentru programul de reforme al primului ministru Antonis Samaras, ea a evocat din nou progresele în curs de desfăşurare. "Am impresia că pas cu pas nu există niciun progres vizibil, de multe ori mai lent decât ne-am aşteptat, dar ar trebui să dăm din nou o şansă Greciei”, a declarat Merkel. Trebuie ca "pe de o parte angajamente luate în comun să fie respectate, dar de cealaltă să ajutăm şi să sprijinim Grecia ca prieten şi partener”, a adăugat ea. "Pieţele testează în prezent coeziunea noastră”, a avertizat cancelarul.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a provocat senzaţie, cerând să i se acorde Greciei doi ani suplimentari pentru a-i lăsa timp să-şi îndeplinească obiectivele bugetare fixate de creditorii ei publici reuniţi în troica UE-BCE-FMI.
Vocea Europei
Analiştii apreciază tot mai des că Angela Merkel pare să fie mai mult ca niciodată vocea Europei, impunându-şi discursul cu privire la austeritate în faţa solicitărilor de relansare economică ale ţărilor din sud şi a unei Franţe slăbite.
În primăvară, Grecia a crezut că vede în preşedintele francez Francois Hollande un "Roosevelt european", potrivit cotidianului Ta Nea, capabil să scoată Europa din criză, impunând un vast plan de relansare economică pe baza unor investiţii publice.
În schimb, Merkel este cea care a fost primită la Atena de către omologul său Antonis Samaras. Iar cei doi lideri au pledat împreună pentru reduceri ale cheltuielilor şi pentru reforme structurale durerose reclamate de către creditorii ţării, în schimbul unei noi tranşe de ajutor financiar, relatează AFP. Între timp, în Franţa are loc o dezbatere naţională referitoare la votarea tratatului european privin disciplina bugetară, în contra-timp cu principalii săi parteneri europeni.
Criticată
Aflată frecvent pe prima pagină în presa internaţională, criticată pentru fiecare declaraţie susceptibilă să afecteze pieţele, Merkel este pe cale să transforme Berlinul în noua capitală europeană. "Berlinul este noul Bruxelles", afirmă Ulrike Guérot din cadrul Consiliului European pentru Relaţii Internaţionale, subliniind slăbirea actuală a Parisului.
Leadeship cu handicap
Manifestaţiile violente de la Atena, organizate cu ocazia primei vizite în capitala elenă a cancelarului german, au evocat o povară istorică ce reprezintă un adevărat "handicap" pentru leadershipul german.
Italianul Michele Comelli, un expert în probleme europene în cadrul Institutului pentru Afaceri Internaţionale (IAI), apreciază că "marele public o percepe tot mai mult pe Angela Merkel ca fiind pesoana-cheie în luarea deciziilor" la nivel europan. "Raportul de la egal la egal instaurat iniţial (de către Hollande) este pe cale să dispară", subliniază el.
În plus, cancelarul german profită de supremaţia în cadrul taberei conservatoare din Europa pentru a-şi impune ideile, asumându-şi riscul de a se confrunta cu ostilitatea unei părţi a opiniei publice, ca în cadrul vizitei de la Atena. "Decizia lui Merkel de a efectua o vizită într-o ţară în care o mare parte a populaţiei o consideră persona non grata este un semnal clar că Berlinul este hotărât să îşi impună amprenta austerităţii asupra ansamblului continentului", subliniază George Gilson, un jurnalist specializat în probleme europene, într-o analiză publicată de săptămânalul de de limbă engleză Athens News.
Citește pe Antena3.ro