x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mihai Tudose: Apar iar „șervețelele” geopolitice pe care unii își împart sferele de influență

Mihai Tudose: Apar iar „șervețelele” geopolitice pe care unii își împart sferele de influență

02 Dec 2020   •   12:19
Mihai Tudose: Apar iar „șervețelele” geopolitice pe care unii își împart sferele de influență
Sursa foto: Lucian Alecu

Mihai Tudose acuză guvernul Orban de non-combat pe rezoluția de susținere a Inițiativei civice pentru protecția minorităților, spunând că e „un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa”: „Apar iar <șervețelele> geopolitice, pe care unii își împart sferele de influență?!”.

„Niciun cuvânt din partea premierului Orban la videoconferința avută cu cancelarul Merkel vineri, despre votul dat, în aceeași zi, de Parlamentul Germaniei pentru rezoluția de susținere a Inițiativei pentru așa-zisa protecție a minorităților – de fapt, un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa! Apare acum, într-o nouă lumină, non-combatul delegației europarlamentare a PNL în grupul Popularilor Europeni pe tema asta. Așa se face că vom avea, și în Parlamentul European, o rezoluție la vot în sesiunea plenară de săptămâna viitoare. Cum vor vota europarlamentarii PNL? Dar cei ai USR-Plus, după ce Dacian Cioloș, ca lider al grupului Renew, nu a împiedicat, în Conferința Președinților de grupuri politice, punerea temei revizioniste maghiare pe agenda plenarei?”, scrie pe Facebook europarlamentarul Mihai Tudose.

El afirmă că sunt tot mai multe semnale, la Bruxelles, că Ungaria va renunța la veto la adoptarea bugetului UE din cauza condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„La schimb, guvernul Viktor Orban primește concesii periculoase din partea Germaniei în sfera drepturilor minorităților. Pentru că Președinția germană a Consiliului UE nu-și permite eșecul pe final de mandat într-un punct esențial: bugetul european pe următorii șapte ani și planul de relansare economică post-pandemie. Practic, Budapesta va avea mână liberă pentru autonomia comunităților maghiare din jurul Ungariei, prin prevederile inițiativei așa-zis civice (de fapt, lansată și coordonată de europarlamentarul UDMR Lorant Vincze). Între prevederi se află utilizarea limbilor minorităţilor în administraţia publică şi justiţie și alocarea fondurilor pentru dezvoltare regională pe criterii etnice, prin rolul pe care-l vor avea organizațiile minorităţilor în alocarea finanţării europene”, adaugă social-democratul.

Tudose atenționează că România „riscă să devină iar victimă”.

„Ce rol joacă Guvernul PNL în târgul germano-maghiar, domnule Ludovic Orban? Trădați țara pentru suportul UDMR după alegeri? Apar iar <șervețelele> geopolitice, pe care unii își împart sferele de influență... România riscă să fie din nou victimă, din cauza intereselor meschine ale unor guvernanți obsedați strict de propriul interes de a rămâne la putere. Dar pe trădători nu-i ajută Dumnezeu și nu-i votează românii”, conchide Mihai Tudose.

Mediafax

×
Subiecte în articol: mihai tudose