x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniștrii USR pun tunurile pe premier: Mihăilă sare la gâtul „iresponsabilului” Cîțu!

Miniștrii USR pun tunurile pe premier: Mihăilă sare la gâtul „iresponsabilului” Cîțu!

04 Sep 2021   •   17:04
Miniștrii USR pun tunurile pe premier: Mihăilă sare la gâtul „iresponsabilului” Cîțu!

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a ieşit la rampă, sâmbătă, cu reproşuri la adresa premierului Florin Cîţu, dând vina pe acesta pentru problemele din sănătate. Mihăilă spune că premierul știa din aprilie de situația financiară de la minister, iar faptul că „astăzi vorbim de personal neplătit (...) se datorează doar iresposabilității pemierului Cîțu”.

"Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în politică. Am fost nevoiți să transferăm bani de la programe esențiale, iar premierul știa că banii pentru programe sunt la fundul sacului.

Așteptăm rectificarea bugetară încă de la începutul lunii august. Ieri, secretarul meu de stat avea misiunea de a merge la ședința de Guvern pentru a discuta acest subiect, dar singurul punct de pe ordinea de zi a fost adoptarea PNDL 3", a spus, sâmbătă, ministrul Ioana Mihăilă.

Mihăilă a afirmat că ministerul pe care îl conduce nu mai are bani de luni de zile, că aşteaptă rectificarea încă de la începutul lunii august şi că este nevoită să stransfere bani de la un program naţional la altul pentru a asigura tratamentul oamenilor bolnavi.

„Sunt aici să explic ceea ce domnul Cîțu tocmai a spus și astăzi, la fel cum a spus și ieri, că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni. Domnul prim ministru ne spune acum că nu înțelege cum s-a întâmplat acest lucru, deși știa încă din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți. În 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la Cabinetul premierului i-am prezentat situația bugetului Ministerului Sîănătății. Prin această adresă, i-am spus că nu sunt suficienți banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acțiuni prioritare, cele care finanțează Terapiile Intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat, într-o conferință de presă organizată sâmbătă, ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă susține că l-a informat pe premier despre faptul că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Ministerul Sănătății a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în DSP-uri și în UPU la aproximativ 75.000 de persoane.

Ministrul Sănătății spune că de-a lungul ultimelor luni s-au făcut mai multe transferuri între diferite programe pentru asigurarea unor nevoi urgente, cum ar fi vaccinuri sau tratamente ale unor pacienți.

„Am prezentat Ministerului Finanțelor o propunere de Hotărâre de Guvern care a fost returnată neavizată către Ministerul Sănătății pentru alocarea din fondul de rezervă al Guvernului de resurse financiare pentru plata vaccinului tetravalent”, a exemplificat Ioana Mihăilă.

„Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a mai spus ministrul Sănătății.

×
Subiecte în articol: ioana miihaila