x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic

Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic

04 Mar 2021   •   14:02
Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic

Guvernul dorește ca, în patru ani, să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei, a declarat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Programul ar urma să relanseze „complet” investiția statului român în domeniu și propune o procedură „mult simplificată” față de cea din prezent.

„Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual, ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, rezonabil, se poate termina această lucrare", a explicat el, în cadrul dezbaterii „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?” organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977.

Ministrul a precizat că în noul proiect sunt cuprinse şi clădirile deţinute de autorităţi publice locale sau centrale.

De asemenea, potrivit actualului proiect, pentru ca un imobil să poată fi consolidate este necesară doar majoritatea semnăturilor proprietarilor.

Cseke Attila a mai menţionat că sunt prevăzute şi garanţii - dacă un proprietar decide să vândă locuinţa dintr-un imobil consolidat într-o perioadă mai mică de zece ani de la efectuarea lucrărilor trebuie să restituie statului o cotă parte din costuri.

×