x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inspectorii Antifraudă de la ANAF vor purta armă în timpul serviciului

Inspectorii Antifraudă de la ANAF vor purta armă în timpul serviciului

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   14:30
Inspectorii Antifraudă de la ANAF vor purta armă în timpul serviciului

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a dezvăluit planuri ambițioase pentru eficientizarea luptei împotriva evaziunii fiscale și a activităților economice ilicite. Potrivit declarațiilor sale făcute la Digi 24, inspectorii Antifraudă vor fi restructurați la nivel județean și vor fi înzestrați cu puteri sporite, inclusiv dreptul de a purta armă în timpul serviciului.

Această schimbare majoră vine în contextul unei reorganizări menite să optimizeze activitatea de combatere a evaziunii fiscale. Până în prezent, inspectorii Antifraudă acționau la nivel regional, ceea ce ducea la pierderi de timp considerabile în deplasarea către locurile de infracțiune. Prin reconfigurarea structurilor la nivel județean, se urmărește o intervenție mai promptă și eficientă în combaterea ilegalităților.

„Avem această noutate, să zicem, pentru militarizarea inspectorilor Antifraudă. Trebuie să spun că noutatea nu numai aceasta este legată de militarizare şi de această posibilitate pe care o vor avea, legală, de port armă, inclusiv de protecţie în timpul serviciului, ci structurile teritoriale judeţene - foarte important acest lucru - să ştie evazioniştii că activitatea economică ilicită va fi, cu data aprobării Ordonanţei de Urgenţă, urmărită de aceste servicii teritoriale judeţene.

Până acum funcţionau la nivelul regiunii. Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un judeţ care era parte din regiune, trebuia să se ducă cu maşina Inspecţia Antifraudă, făcea două-trei ore pe drum, ajungea acolo, mai stătea o oră, se termina programul de muncă şi mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităţilor economice ilicite era pierdut pe drumuri”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, la Digi 24, luni seară.

Un alt aspect semnificativ este militarizarea inspectorilor Antifraudă. Marcel Boloș a subliniat necesitatea acestei măsuri pentru protecția personalului implicat în operațiunile de confiscare a mărfurilor ilegale. Confruntându-se adesea cu reacții violente din partea infractorilor, înzestrarea cu armament devine esențială pentru siguranța acestora în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Ministrul Finanțelor Publice a menționat și performanțele ANAF în privința colectării veniturilor fiscale, subliniind că instituția și-a atins obiectivele pentru luna ianuarie. Totodată, a promis o "surpriză" în ceea ce privește activitatea din luna februarie, sugerând că ANAF este hotărâtă să intensifice eforturile în combaterea evaziunii fiscale și a infracțiunilor economice.

 

×