x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Minorităţile şi PNG îl susţin pe Mircea Geoană în turul al doilea

Minorităţile şi PNG îl susţin pe Mircea Geoană în turul al doilea

30 Noi 2009   •   00:00

Liderul PSD, Mircea Geoană, şi cel al grupului parlamentar al minorităţilor, Varujan Pambuccian, au semnat sâmbătă un acord pentru susţinerea social-democratului în cursa prezidenţială. De asemenea, liderul PNG, Gigi Becali, a anunţat că partidul său îl susţine necondiţionat pe Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.



"Am avut o şedinţă a Consiliului Naţional pentru a hotărî poziţia PNG, şi poziţia PNG este susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea al prezidenţialelor, necondiţionată, pentru că susţinându-l pe Mircea Geoană susţinem România pentru formarea unui Guvern până la Crăciun şi revenirea ţării la normal", a declarat sâmbătă liderul PNG, George Becali, după o şedinţă a Consiliului Naţional al acestui partid. El a spus că în ţară este haos şi decizia PNG a avut în vedere faptul că vina pentru situaţia din ţară o are actualul preşedinte, Traian Băsescu. "Am avut în vedere că acest om, sau nu e om, cum vreţi să-i spuneţi, care se numeşte Traian Băsescu, nu mai poate conduce România", a adăugat liderul PNG, care speră ca la 7 decembrie România să aibă un alt preşedinte. Întrebat dacă va merge în campanie electorală cu Mircea Geoană pentru a-şi arăta susţinerea, George Becali a apreciat că nu este nevoie de acest lucru. "Nu cred că are nevoie. Dacă ar avea nevoie, da", a menţionat Becali. El a mai spus că membrii PNG şi consilierii acestui partid vor face în teritoriu protocoale de susţinere a lui Geoană. George Becali a fost candidatul PNG în alegerile prezidenţiale din acest an, el obţinând după primult tur de scrutin 1,91% din voturi.

ÎNŢELEGERE SEMNATĂ
Tot sâmbătă, preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor, Varujan Pambuccian, au semnat un acord pentru susţinerea social-democratului în cursa prezidenţială.

Geoană a apreciat, după semnare, că alăturarea grupului minorităţilor la înţelegerea dintre PSD şi PNL şi susţinerea pe care i-o acordă la alegerile prezidenţiale înseamnă sprijin pentru proiectul său electoral "O singură Românie". El a mai spus că documentul confirmă că propunerea făcută de PNL, PSD şi UDMR în urmă cu o lună, ca funcţia de premier să revină lui Klaus Iohannis, nu a fost una conjuncturală. Varujan Pambuccian a spus că înţelegerea semnată reprezintă un gest de construcţie.

Documentul semnat de PSD cu minorităţile este similar cu cel semnat miercuri cu liberalii, privind susţinerea lui Klaus Iohannis ca premier. Numit Acord pentru ieşirea României din criză, documentul arată că, "după 20 de ani de la Revoluţia română, speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre români au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit". Prin acest acord, formaţiunile semnatare îşi asumă "obligaţia" de a împlini aceste aspiraţii, de a le reda românilor o guvernare democratică, dedicată interesului public. În finalul acordului politic, partidele semnatare menţionează că, "în baza principiilor şi pentru îndeplinirea obiectivelor" acestui acord, PSD şi PNL hotărăsc: susţinerea lui Geoană în turul al doilea, crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui guvern condus de Iohannis şi elaborarea unui program de guvernare pentru scoaterea României din criză.

×
Subiecte în articol: politic