x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană a făcut PSD un partid fericit

Mircea Geoană a făcut PSD un partid fericit

de Adriana Duţulescu    |    23 Noi 2009   •   00:00
Mircea Geoană a făcut PSD un partid fericit
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Veselie mare în tabăra PSD după exit-poll-uri. Mircea Geoană a lansat deja mesaje către PNL pentru voturile lui Crin Antonescu şi pentru o viitoare guvernare. Hrebenciuc porneşte negocierile, iar consultanţii americani îl antrenează pe Geoană pentru turul al doilea.

La PSD s-a pregătit sărbătorirea victoriei încă de pe la prânz, când la sediul din Kiseleff au început să curgă maşinile unei firme de catering cu mâncare şi băutură pentru petrecerea de după prezentarea exit-poll-urilor. Liderii partidului erau veseli şi puşi pe glume, şi pe măsură ce trecea timpul şi veneau informaţii despre exit-poll-urile parţiale căpătau şi mai multă încredere că Mircea Geoană va intra în turul al doilea. Ba, chiar după-amiază, începuseră să parieze pe clasarea lui Geoană pe primul loc, înaintea lui Băsescu, pentru că două dintre institutele de sondare a opiniei publice începuseră să livreze scoruri parţiale extrem de optimiste.

Prin contrast cu alegerile europarlamentare sau cu cele parlamentare de anul trecut, relaxarea pesediştilor a fost exprimată inclusiv prin jocul de table încins de şoferi în curte. Mircea Geoană însuşi, care fusese de dimineaţă la vot extrem de emoţionat, a reuşit să se relaxeze şi a făcut chiar şi o plimbare prin cartier, mergând pe jos de la sediu până acasă să îşi ia soţia şi copiii pentru a-i aduce la partid. Şi Ion Iliescu s-a înscris în corul veseliei generale, venind la sediul din Kiseleff, foarte amuzat de propria glumă, cu o bască à laChe Guevara în locul cunoscutei sale pălării.  


GEOANĂ LANSEAZĂ OFERTA CĂTRE PNL
După afişarea exit-poll-urilor pe cele două ecrane imense aşezate în curtea partidului, Mircea Geoană, din nou emoţionat (atât de emoţionat încât şi-a citit discursul şi s-a încurcat în hârtii), a mulţumit celor care l-au votat, dar şi celor care l-au votat pe Crin Antonescu, lansând deja mesajul de atragere a voturilor acestora pentru al doilea tur al prezidenţialelor, dar şi o ofertă de guvernare a PSD alături de PNL.
De altfel, discursul lui Crin Antonescu a avut cea mai mare audienţă în Kiseleff, toată lumea dorind să ştie "cui dă voturile".

"Le mulţumesc în egală măsură celor care au votat cu ceilalţi candidaţi. Şi cu domnul Băsescu, dar mai ales celor care au votat cu domnul Crin Antonescu, care a făcut o campanie frumoasă şi o campanie care sunt convins că va avea consecinţe bune pentru însănătoşirea politicii româneşti", a declarat Geoană. Liderul PSD a continuat adresând mulţumiri şi celor care i-au votat pe Sorin Oprescu, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali şi Remus Cernea, urmărind şi atragerea voturilor acestora.

Geoană a mai spus că munca cea mai grea va începe după 6 decembrie, data celui de-al doilea tur de scrutin. "Să unim ţara şi să îndreptăm răul făcut de cinci ani de dezbinare şi de scandal. Trebuie să înţelegem, după cinci ani de dezbinare, că ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne dezbină", a spus el. La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că plasarea lui Mircea Geoană pe locul al doilea reprezintă nu o victorie, ci un clasament provizoriu. Iliescu a spus că în al doilea tur va conta atât mobilizarea partidului, cât mai ales dialogul politic cu celelalte forţe din majoritatea parlamentară care a demis Guvernul Boc. După discursul de bucurie, şefii PSD s-au întors în sediu, în biroul lui Mircea Geoană, unde şi-au împărţit sarcinile peste noapte: Hrebenciuc şi Geoană au început deja să dea telefoane la liberali şi la Sorin Oprescu, încercând să antameze înţelegeri electorale pentru al doilea tur, iar secretarul general adjunct al partidului, Valeriu Zgonea, să supravegheze numărătoarea paralelă.  


CONSILIERII LUI OBAMA, MULŢUMIŢI DE REZULTAT
La Kiseleff au stat toată ziua şi până târziu în noapte şi cei doi consultanţi americani de la firma Benenson Strategy, foştii consilieri ai preşedintelui american Obama, Jay Rouse şi Peter Brodnitz. Americanii, a căror prezenţă a fost ţinută în mare secret de social-de­mo­craţi, şi-au petrecut ziua în biroul lui Hrebenciuc, dar seara, la pre­zen­tarea exit-poll-urilor, au ieşit la fereastră urmărindu-şi, evident satisfăcuţi, candidatul în timpul speach-ului. La aceeaşi fereastră a ieşit şi Cozmin Guşă, şi el în mod evident satisfăcut, fumând trabuc, la fel ca şi Valeriu Zgonea, ambii fiind nefumători.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009