x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană în New York Times: Europa de Est trebuie să se implice în problemele internaţionale

Mircea Geoană în New York Times: Europa de Est trebuie să se implice în problemele internaţionale

23 Oct 2009   •   00:00

Europa Centrală şi de Est trebuie să crească miza, să contribuie serios la dezbateri şi să nu se lase distrasă de "amprenta" SUA în regiune, apreciază liderul PSD Mircea Geoană, în New York Times, citat de Mediafax.



"Dacă noi, în Europa Centrală şi de Est vrem să fim trataţi cu seriozitate, trebuie să creştem miza. Trebuie să aducem contribuţii relevante la dezbaterile globale şi să eliminăm scuzele de a nu fi parteneri credibili", afirmă Geoană. "Concret, pe teme cum ar fi apărarea antirachetă nu trebuie să ne lăsăm distraşi de importanţa amprentei americane în Europa Centrală şi de Est atunci când ceea ce contează este nivelul de protecţie furnizat de noua tehnologie", adaugă el.

Fostele state comuniste au înregistrat diferite progrese pe cale democraţiei, dar au avut şi anumite limite în dezvoltarea relaţiilor cu UE şi Statele Unite, creându-şi o reputaţie de parteneri nu foarte serioşi sau capabili de a contribui la dezbaterile pe tema problemelor acute la nivel internaţional. Iar pentru a câştiga un loc la masa deciziilor importante, această atitudine trebuie să se schimbe, subliniază candidatul social-democrat la Preşedinţie, adăugând că relaţiile cu Statele Unite, Europa de Vest şi lumea, trebuie abordate cu seriozitate.

Europa Centrală şi de Est, susţine el, "trebuie să combine ce are deja cu un efort susţinut de a dobândi ceea ce are nevoie: un loc la masa negocierilor unde se iau deciziile importante, o voce credibilă în aceste discuţii, o relaţie strânsă şi profundă cu Statele Unite, Europa de Vest şi lume" în general.

"Ne aflăm la răscrucea între resursele de energie şi pieţele energetice, economiile noastre influenţează şi sunt influenţate de situaţia globală şi ne aflăm la un pas de conflictele îngheţate şi zonele de instabilitate, şi deci în raza rachetelor pe care Iranul continuă să le creeze", scrie Geoană. Securitatea nu se poate disocia de finanţe sau energia de dezvoltare sau problemele de mediu, şi trebuie să recunoaşem că problemele internaţionale sunt interconectate mai strâns decât oricând, continuă el.

"În ceea ce priveşte Rusia, trebuie să găsim modalităţi ca dezbaterile să progreseze, nu să fie deturante", scrie Geoană.

În opinia sa, e corect să spunem că schimbarea politicii administraţiei Obama în privinţa apărării antirachetă a creat un moment delicat pentru Europa Centrală şi de Est, dar nu este necesar ca un impas să devină o criză.

"Ar fi mult mai bine să fie văzut ca o oportunitate", apreciază Geoană, adăugând că "această relaţie nu are nevoie de resetare", ci merită "un upgrade".

×
Subiecte în articol: politic