x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: "PSD trebuie să evite să devină partidul unei oligarhii decizionale"

Mircea Geoană: "PSD trebuie să evite să devină partidul unei oligarhii decizionale"

de Adriana Duţulescu    |    15 Oct 2010   •   00:00
Mircea Geoană: "PSD trebuie să evite să devină partidul unei oligarhii decizionale"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, avertizează în legătură cu "tentaţia autoritaristă" ca management politic în PSD. "Mai multă disciplină nu trebuie să însemne mai puţină democraţie sau «pusul botniţei» în partid", a declarat Geoană într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, cu o zi înaintea Congresului PSD.


● Jurnalul Naţional: Congresul PSD de sâmbătă va aduce modificări ale statutului partidului, una dintre propuneri se vehiculează a fi aceea de a se institui un for al foştilor preşedinţi ai partidului. Cum vedeţi această propunere şi ce rol credeţi că ar trebui să aibă foştii lideri ai PSD în conducerea formaţiunii?
● Mircea Geoană:
Depinde. Dacă este vorba de o simplă vitrină cu "foşti", o simplă butaforie nu mi se pare utilă. Dacă vorbim, în schimb, de o încercare de a folosi în mod concret experienţa şi influenţa acestora pentru problemele strategice ale partidului, atunci poate deveni o instituţie utilă partidului şi conducerii actuale. Dar acest lucru nu se paote substitui consultării cu baza partidului, cu aleşii locali şi parlamentarii partidului. PSD trebuie să evite cu orice preţ riscul de a deveni un partid al unei oligarhii decizionale. Acest lucru ne va costa la următoarele alegeri.  
Succesul nostru va depinde de capacitatea de a fi percepuţi drept un partid capabil să schimbe în mod profund societatea şi guvernarea. Pentru asta trebuie să fim capabili să ne schimbăm noi înşine. Deschiderea partidului către societate şi continuarea procesului de democratizare internă sunt singurele modalităţi de a scăpa de stigmatul care apasă asupra întregului sistem politic românesc, inclusiv asupra noastră. Tentaţia autoritaristă ca management politic în partid trebuie combătută. Mai multă disciplină nu trebuie să însemne mai puţină democraţie sau "pusul botniţei" în partid.


● Opoziţia, în ciuda încercărilor de coagulare a unei acţiuni comune, este slabă, cel puţin judecând după rezultate - Puterea îşi impune în acest moment, fără probleme, orice fel de punct de vedere, în Parlament. Cum explicaţi acest lucru? Care sunt greşelile făcute de Opoziţie şi care sunt greşelile făcute de PSD?
● Este adevărat, opoziţia a avut şi câteva sincope în acţiunile parlamentare, deşi moţiunea de cenzură anterioară a fost foarte aproape de succes. Am pierdut câteva bătălii pe care le puteam câştiga, cu atât mai mult cu cât nici puterea nu-şi mobilizează mereu parlamentarii la vot. Îmi amintesc că a fost mare nemulţumire în rândul colegilor mei din grupurile parlamentare la desemnarea judecătorului la Curtea Constituţionala la Cameră sau la votul pentru conducerea SRR şi SRTv. Dar chiar dacă vom ajunge să repurtăm victorii în Parlament, acest lucru nu este suficient. Opoziţia va avea succes când va demite actualul Guvern.
Pentru asta este nevoie de o nouă majoritate în Parlament. Ceea ce am reuşit toamna trecută, când am construit în jurul nostru o majoritate care a reuşit pentru prima oară să doboare un guvern în ultimii 20 de ani. Acea majoritate poate fi recreată, dacă PSD, PNL şi PC propun un proiect politic şi plan tactic clar şi convingător, având ca scop înlocuirea totală a actualului regim, nepopular şi periculos pentru ţară.


● În contextul întrebării de mai sus, ce şansă daţi moţiunii de cenzură?
● Este obligatoriu ca moţiunea de cenzură să treacă. Moţiunea de cenzură este o soluţie cerută în mod imperativ de oameni, care au tot mai puţină răbdare cu acest guvern.
Pentru a fi siguri de succes, disponibilitatea dialogului cu orice parlamentar este obligatorie. Trebuie să începem să negociem în mod serios, real, calm, sincer, şi cu UDMR şi cu minorităţile naţionale şi cu alţi parlamentari PDL care ar fi dispuşi să se lepede de guvern.
Cred că dialogul cu UDMR poate constitui şansa reuşitei. Raţionalitatea şi simţul electoral îi pot face pe conducătorii şi parlamentarii UDMR să fie mult mai atenţi la semnalele care vin din partea opoziţiei, dacă ele sunt clare şi arată determinare.
Dacă moţiunea va eşua, trebuie să ţinem cont de faptul că electoratul ne va găsi pe noi drept principalii vinovaţi că nu am fost în stare să dăm jos Guvernul.


● Dacă această moţiune va trece, cum va rezolva Opoziţia "problema Băsescu", respectiv care va fi pasul următor al PSD? Va intra la guvernare, are pregătită o nouă majoritate, va accepta un alt guvern al PDL?
● Dacă moţiunea de cenzură va reuşi, şi în condiţiile în care va exista o propunere comună de guvern şi prim-ministru din partea noii majorităţi, Traian Băsescu va fi obligat de situaţia internă să încredinţeze guvernarea noii configuraţii politice. Dacă va refuza, sfidând voinţa populară şi Constituţia, suspendarea devine măsură de ultim resort pentru evitarea blocajului politic şi al adâncirii recesiunii.


● Dacă PSD ar fi în situaţia de a prelua guvernarea, care ar fi prima măsura pe care un Cabinet social-democrat ar pune-o în aplicare?
● Atragerea fondurilor europene şi schimbarea sistemului fiscal, urmată de regândirea legii pensiilor şi a salarizării unitare. Plata integrală a datoriilor statului către firmele private. Şi un plan energic de ieşire din recesiune, de creare de locuri de muncă şi reclădire a credibilităţii României pentru investitorii străini. Discutam acum câteva zile cu Comisarul European pentru muncă, Laszlo Andor, care era absolut uimit de faptul că România a atras doar 1% din fondurile structurale. Doar 1%. Este absolut inadmisibil să ai o sursă de finanţare nerambursabilă şi să îi dai cu piciorul. Polonia, de exemplu, a înfiinţat un organism independent, în care au angajat doar specialişti, care cu asta se ocupă. Guvernanţii noştri preferă să împrumute bani din bănci pentru care trebuie să plătim dobânzi enorme, în loc să pună osul la treabă şi să vină cu proiecte ce pot fi finanţate din fonduri europene. În al doilea rând, toată lumea vorbeşte despre corupţia din administraţia publică, dar foarte puţini vorbesc despre ineficienţa ei. Pompăm bani în proiecte guvernamentale ca într-un sac fără fund, dar nu există mecanisme de măsurare a eficienţei cheltuirii banului public. Până nu vom stabili foarte clar şi transparent ce se întâmplă cu banul public din momentul în care este alocat până când proiectul este finalizat, nu avem nici o şansă să mergem mai departe.


● Ce aşteptaţi de la Congresul de mâine?
● Un Congres în care PSD să-şi arate nu numai forţa, ci şi viziunea pentru schimbarea radicală a situaţiei din ţară. Un Congres în care să vorbim nu doar despre Băsescu, Boc, Udrea sau Anastase, dar mai ales despre oameni şi despre soluţii credibile de salvare a ţării. Un Statut modificat şi un program de guvernare sunt condiţii necesare, dar nu suficiente pentru a-i convinge pe oameni să-şi spună speranţa de mai bine în noi. Absenţa unei discuţii serioase despre identitatea noastră ideologică şi absenţa unei dezbateri serioase în partid înainte de acest Congres, aşa cum obişnuiam până de curând, este un minus de organizare şi de pregătire a momentului de mâine.


● Aţi trimis astăzi un document către membrii PSD. Este un document de protest? Cu ce scop l-aţi trimis?
● Este o contribuţie la ceea ce eu consider că partidul are nevoie în acest moment şi mai ales în viitorul apropiat - o dezbatere despre cine suntem, care este viziunea noastră despre România şi care sunt principiile unei noi guvernări. Este contribuţia mea la acest Congres şi la ce va urma după. Alexandru Athanasiu a pregătit un document programatic interesant. Contribuţia mea doreşte să lanseze o dezbatere în partid şi societate despre viitorul Stângii şi despre o Românie dezvoltată. Doresc să supun aceste dileme şi provocări analizei conducerii PSD, a colegilor mei, membrilor şi simpatizanţilor partidului. Cred cu tărie că, doar gândind şi lucrând împreună, vom câştiga alegeri şi vom asigura o bună guvernare pentru România. Acesta este modul meu de a face politică - unind oamenii în jurul unui proiect comun, nu dezbinându-i. Şi peste 5 milioane de români mi-au arătat că nu mă înşel.

×
Subiecte în articol: politic