x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Misoginii din politică şi victimele lor. De la „paraşută” la „curvă” şi de la „fâţă” la „pipiţă”

Misoginii din politică şi victimele lor. De la „paraşută” la „curvă” şi de la „fâţă” la „pipiţă”

de Marius Gîrlașiu    |    05 Oct 2015   •   23:30
Misoginii din politică şi victimele lor. De la „paraşută” la „curvă” şi de la „fâţă” la „pipiţă”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

“Sunteţi cam scumpă, doamnă” şi “hienă rârâită” sunt doar câteva dintre ultimele atacuri ale premierului Victor Ponta la adresa Alinei Gorghiu. Anul trecut, cu trimitere la Elena Udrea, acelaşi premier avertiza nonşalant că “Băsescu ne atacă cu paraşute”. Nivelul limbajului, unul nedemn pentru un lider politic, atrage atenţia asupra unui fenomen ignorat în România: misoginismul marilor bărbaţi politici din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Nu doar premierul Victor Ponta a adoptat în ultima vreme atitudinea băieţaşilor de cartier la adresa femeilor din clasa politică. În trecut, alţi lideri politici cu greutate, de la Traian Băsescu la Vasile Blaga şi Crin Antonescu, şi-au hrănit ego-ul de mascul alfa prin declaraţii care au depăşit cu mult limita bunului-simţ.

Paraşute şi hiene rârâite

“Sunteţi cam scumpă, doamnă!”, i-a strigat Victor Ponta liderului PNL Alina Gorghiu în plenul Parlamentului. Se întâmpla la dezbaterea moţiunii de cenzură, imediat după ce a fluturat în faţa camerelor reunite contractele de zeci de mii de euro ale avocatei Gorghiu. “Ironia” premierului, una transmisă în limbaj subliminal, a fost gustată cu poftă de aleşii “eleganţi” îmbrăcaţi la costum şi cravată. N-a fost prima dată când premierul a folosit cuvinte mai puţin elegante cu trimitere directă la Alina Gorghiu. “Nu vă aşteptaţi de la mine să mă adaug corului de şacali şi hiene rârâite care sar acum pe Sorin Oprescu”, a fost replica lui Ponta după ce liberalii i-au cerut demisia edilului capitalei. “Hiena rârâită” era, evident, Alina Gorghiu. “De misoginism este plină politica, societatea românească şi avem exemple printre noi de misogini, chiar şi în PNL, slavă cerului”, spunea recent liderul liberal. “În ceea ce priveşte felul cum se exprimă domnul Ponta, înainte să ţină de misoginism, ţine de o minimă educaţie şi de acei şapte ani de acasă”, a reacţionat deputatul PNL Cristina Pocora, fost preşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Anul trecut, la o zi după ce Elena Udrea sărise cu paraşuta în plină campanie electorală, premierul Ponta a mai făcut o glumă nesărată. “Este un loc deschis şi nu aş vrea să ne cadă vreo paraşută în cap. Traian Băsescu ne atacă cu paraşute. Cea mai mare insultă la adresa femeilor din România e să o dai exemplu pe Elena Udrea”, îi amuza premierul pe tinerii pesedişti. “A sărit şi sare calul din punctul de vedere al exprimării. Există oameni care atunci când nu au argumente folosesc agresivitatea”, a comentat Cristina Pocora pentru Jurnalul Naţional. O altă mostră de şarm şi eleganţă oferită de Victor Ponta este celebra replică “Tu ce faci, fă, Doino, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”, adresată în primăvara anului trecut ministrului Apelor, Doina Pană.

Episodul Bleotu

Pe vremea când era secretar general în PDL, Vasile Blaga i-a transmis Ralucăi Turcan că “nu are nevoie de fâţe în partid”. Anul trecut, a lăsat-o mai moale. “Am demonstrat că nu sunt misoginul de serviciu în politica românească”, s-a scuzat Blaga după ce a dat asigurări că poate colabora cu Alina Gorghiu. “O ţară care a făcut vedete din toate pipiţele. Domnişoara Elena Băsescu le promite românilor legalizarea drogurilor. Asta mai lipseşte în ţara asta!”. Aşa s-a remarcat şi Crin Antonescu, în 2009, la capitolul misoginism. De departe cel mai grosolan limbaj l-a folosit un fostul deputat PSD acum patru ani. “Eşti o nulitate! Eşti o curvă!”, a jignit-o Vasile Bleotu pe şefa Comisiei de Buget Finanţe, Maria Barna.


Misoginismul oamenilor politici este un fenomen tot mai prezent în spaţiul public, deşi UE şi Guvernul promovează constant egalitatea între femei şi bărbaţi. “Doar vorbe”, s-au resemnat vocile feminine din politica românească. Atitudinea sfidătoare la adresa femeilor se resimte şi în reprezentarea lor în politică. “Dacă ne uităm la câte femei sunt în Parlament este un procent jenant pentru România. Există documente asumate privind creşterea numărului de femei în politică, chiar în Strategia Guvernului privind egalitatea de şanse. Din păcate sunt doar vorbe”, se plânge deputatul PNL Cristina Pocora. În 2011, deputatul PDL Sulfina Barbu propusese o cotă obligatorie de reprezentare a femeilor în Parlament de 40%. Iniţiativa a fost însă respinsă. Din acest punct de vedere, UDMR pare cel mai “misogin” partid, cu doar şase femei în Parlament în 25 de ani de la Revoluţie.


“Eu una sunt destul de agresivă cei care sal calul. Dacă ar fi mai multe femei în Parlament, am avea dezbateri şi politici mai ample. Chestiuni care ţin de sănătatea femeii, de cancerul de col uterin sau cancerul de sân, subiecte care nu sunt atât de dezbătute, ar deveni legi”.

Cristina Pocora, deputat PNL

×