Liberalii şi pesediştii se află în fierbere pentru definitivarea listelor cu viitorii senatori şi deputaţi. Dacă Liviu Dragnea le-a impus liderilor din teritoriu să promoveze femei tinere şi frumoase pe listele PSD, liberalii au cam renunţat la înregimentarea miniştrilor tehnocraţi după ultimele sondaje care arată că echipa lui Cioloş nu prea are priză la români.
Liviu Dragnea le-a impus organizaţiilor PSD din teritoriu o cotă obligatorie de femei pe listele parlamentare. Asta ar însemna că cel puţin 40 de “dive” pesediste vor face parte din viitorul Parlament. Cel puţin o femeie pe loc eligibil va trebui să aibă fiecare filială din ţară. Şi nu orice fel de femeie, ci una tânără, cu studii superioare şi frumoasă. “La PSD toate doamnele şi domnişoarele arată foarte bine şi sunt foarte bine pregătite. Mă simt ca în mijlocul unui buchet de flori”, a fost metafora şefului din Kiseleff. Criteriile cerute de liderul PSD vin în ideea în care Dragnea şi-a propus să schimbe imaginea prăfuită a partidului şi să atragă electoratul mai tânăr. De altfel, şi în cazul bărbaţilor se va ţine cont de criteriul de vârstă. Nu ar fi însă prima încercare a PSD de a întineri partidul. Şi la alegerile din 2012, social-democraţii au venit cu câteva feţe noi, însă mulţi dintre tineri au dezamăgit. Cătălina Ştefănescu avea 24 de ani la alegerile din 2012, fostul şef al TSD Mihai Sturzu l-a acuzat pe Dragnea de comunism, iar deputatul Vlad Cosma s-a remarcat mai mult prin dosare penale. Sunt doar câteva dintre tinerele speranţe de acum patru ani care fie nu şi-au făcut simţită prezenţa, fie l-au dezamăgit pe Liviu Dragnea.
Liberalii răsuflă uşuraţi
De partea cealaltă, mulţi liberali răsuflă uşuraţi după ce sondajele au demonstrat că dintre miniştri tehnocraţi, doar premierul Cioloş se bucură de încrederea românilor (43%). În schimb, cel mai bine cotat pare ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu (8%), în vreme ce miniştrii Cristian Ghinea, Dragoş Pâslaru şi Costin Borc se situează la un nivel între 1% şi cel mult 3%. “PNL deţine în interior potenţialul electoral pentru un scor de 30%. Mai degrabă liderii PNL decât Guvernul Cioloş aduc puncte partidului”, a explicat vicele PNL Mihai Voicu. În schimb, în interiorul partidului se vorbeşte deja despre cei care nu vor mai prinde loc pe liste. Printre aceştia se numără Anca Boagiu, fosta pedelistă fiind acuzată de blat cu PSD la alegerile locale, dar şi nume grele precum Ludovic Orban, Ioan Oltean, Andreea Paul şi Alin Popoviciu. Curtat intens pentru o revenire, fostul lider PNL Crin Antonescu a declinat şi el oferta liberalilor.
Cătălina Ştefănescu a devenit deputat PSD după alegerile din 2012, la vârsta de doar 24 de ani