x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mitinguri PSD de 1 mai, în loc de mici

Mitinguri PSD de 1 mai, în loc de mici

de Gabriela Antoniu    |    03 Mai 2010   •   00:00
Mitinguri PSD de 1 mai, în loc de mici

Aproximativ 10.000 de persoane au participat de 1 mai la mitingul organizat de PSD Bucureşti în faţa Guvernului.



Protestatarii au pornit într-un marş de la Arcul de Triumf purtând tricouri şi şepci roşii inscripţionate cu sigla PSD, considerându-i pe actualii guvernanţi "principalii vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă în care se află ţara în acest moment".

Manifestanţii au purtat, de asemenea, steaguri roşii cu inscripţia PSD şi au scandat lozinci împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, precum "Jos Băsescu", "Jos cu pinguinul", "Jos cu marinarul" şi "Hoţii". Şi pe pancartele participanţilor la miting se puteau citi lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale: "Vrem UNU' MAI bun", "Românii umiliţi de Boc", "Aţi furat banii de la FMI", "Impozit progresiv = solidaritate socială", "Băsescu + Boc = un milion de şomeri", "Fără TVA la alimentele de bază", "Vrem dreptate pentru personalul medical".

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, organizatorul mitingului, a anunţat că "în această perioadă PSD va susţine toate revendicările cartelelor sindicale" şi a îndemnat la crearea unei Românii sociale. Vanghelie a criticat dur actualul Guvern deoarece a făcut ca "după 20 de ani de reformă să avem un stat îndatorat, sărac şi poliţienesc". În opinia liderului PSD Bucureşti, avem un "1 mai atipic, aşa cum este şi România în acest moment".

La rândul lor, lideri sindicali de la CNSLR Frăţia, Turbomecanica, Vulcan au îndemnat la "unitatea mişcării sindicale" în lupta împotriva a ceea ce au numit "incompetenţa şi pericolul desfiinţării statului de drept şi a instaurării unei noi dictaturi". Deşi organizatorii susţin că la miting au participat în jur de 10.000 de persoane, Jandarmeria apreciază că numărul acestora a fost în jur de 6.000-7.000.

Proteste similare au mai avut loc în Valea Jiului, la Bistriţa şi la Focşani, Ploieşti şi Braşov. La Drobeta Turnu-Severin, mitingul PSD a fost anulat în ultimul moment, autorităţile locale susţinând că organizatorii nu au anunţat Primăria cu 72 de ore înainte de organizarea protestului, aşa cum prevede legea. Liderii locali ai PSD l-au acuzat însă pe prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, că acesta este un pretext şi că ar fi intervenit pentru anularea mitingului.

Liderul PSD, Victor Ponta, a participat la un miting de protest al simpatizanţilor PSD din Valea Jiului. Cu acest prilej, el a anunţat că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc în cel mult o lună.
Ponta a spus că actualul Executiv a făcut cele mai multe greşeli dintre toate guvernele de după 1990, informează Antena 3.

"Vreau să vă anunţ, aici, la Lupeni, că în această lună depunem moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, poate cel mai nesimţit din câte a avut România. Trebuie să-i dăm jos", a spus Ponta la mitingul de protest organizat în Lupeni. Liderul PSD a mai spus că nu au fost niciodată atât de multe proteste şi atâtea greşeli din partea unui Guvern în primul an de la alegeri.


Carduri de militant
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a înmânat ieri, de Ziua Tineretului, la sediul central al PSD, carduri de militant pentru cei înscrişi on-line în partid, el precizând că acesta este un proiect-pilot al TSD, pe care îl sprijină şi care implică discounturi. "Acesta nu este carnetul de partid. Acesta este un card de militant cu cele cinci principii şi cele cinci programe importante: viaţă prosperă, România corectă, sprijin pentru cei slabi, străzi, şcoli, spitale, respect pentru cei în vârstă", a spus Ponta. Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a spus tinerilor care au primit cardurile că social-democraţii vor reveni la tradiţia sărbătoririi zilei de 1 mai cu mici şi bere, "când toată lumea va avea să mănânce în ţară".

Ion Iliescu are cardul cu numărul 600.001, primul din seria celor care au fost înmânate. Inscripţia a pornit de la cifra vehiculată privind numărul de membri PSD, cea de 600.000. După ce Ponta a înmânat cardurile, tinerii, în frunte cu el, au pornit pe jos, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Constituţiei, vizitând apoi Parlamentul, la acţiunea "Porţi deschise".

×
Subiecte în articol: observator